Σάββατο 25 Δεκεμβρίου 2010
Επικοινωνιακό τρυκ τα Σχέδια ΠΔ για τα Επαγγελματικά Δικαιώματα
Το Υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε με διθυράμβους ότι προχωρά η έκδοση των Π.Δ. με τα Επαγγελματικά Δικαιώματα των τμημάτων μας.
Ανακοίνωσε ότι υπογράφηκαν από όλα τα συναρμόδια Υπουργεία τα σχέδια των Προεδρικών Διαταγμάτων και στάλθηκαν στο Σ.τ.Ε. για νομικό έλεγχο και έκδοσή τους σε ΦΕΚ.
Μετά όμως την αρχική αισιοδοξία, η καλύτερη ανάγνωση των Διαταγμάτων δημιουργεί έντονο προβληματισμό.
Είναι προφανές ότι πρόκειται για διατάγματα που δεν μπορούν να εφαρμοστούν. Οι νομικοί μας σύμβουλοι εκτιμούν ότι αυτά τα σχέδια δεν θα προχωρήσουν τελικά καθώς θα «κοπούν» από το ΣτΕ, αφού δεν μπορεί να εκδοθεί ΠΔ που να παραπέμπει σε Νόμο που δεν υπάρχει!
Όπως φαίνεται το Υπουργείο Παιδείας είτε δεν ξέρει τι έχει υπογράψει, είτε έχει εξαπατήσει ολόκληρο το Υπουργικό Συμβούλιο με στόχο απλά την έκδοση ενός επικοινωνιακού πυροτεχνήματος…
Άρθρο στον Κόσμο του Επενδυτή Αρθρο στον ΚτΕ 11.12.2010 για τα Σχεδια ΕΠ.Δικαιωμάτω ν
Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2010
Ανάρτηση στο tro-ma-ktiko
Ειμαι ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΤΕ και οχι ΥΠΟΜΗΧΑΝΙΚΟΣ. Το πτυχιο μου επανω δεν γραφει υπομηχανικος (Παραθετω φωτογραφια πτυχιου της ΣΤΕΦ...
ωστε να το καταλαβουν καποιοι οτι ειμαστε και εμεις ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ). Με την ιδια λογικη αγαπητε μου φιλε και οχι συναφελφε, γιατι εγω ειμαι...
κατωτερος απο σενα, θα σου αρεσε να σε αποκαλώ Διπλωματουχο ΥΠΟμηχανικο???? Οχι βεβαια γιατι το διπλωμα σου σου δινει το τίτλο ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ.. Ετσι και εμένα δεν μου αρεσει να μου "καταστρεφουν" αυτα τα οποια με κόπο κέρδισα. Σπούδασα στο ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ Ηλεκτρονικός μηχανικος, 'Εδωσα πανελλήνιες εξετάσεις με το θεσμο των δεσμων. Δεν εβγαλα Μ.Ο 13 αλλα κατι παραπάνω. Συγκεκριμενα 18 Μαθηματικα, 18 Φυσική, 16 Χυμεια και δυστυχώς 11 Εκθεση. Απο οτι καταλαβες εγω και αρκετοί αλλοι κατωτεροι μηχανικοι επειδή δεν καταφέραμε να αναπτύξουμε ένα θέμα στην έκθεση (οπως ηταν το Γέλιο απο οτι θυμαμαι το 1996), είμαστε κατώτεροι απο έσας γιατι έσας σας έκανε φοβερούς μηχανικούς η έκθεση. Αντί να τα βάζετε με τους πτυχιούχους των ΤΕΙ βάλτε τα με κάποιους αλλους που συντηρούν αυτή τη κατάσταση. Δυστυχώς αν και νεοι ανθρωποι αδυνατείτε να κατανοήσετε τι ακρίβως παιγνιδάκι παιζουν το ΤΕΕ και οι κυβερνήσεις πισω απο τις πλάτες ΟΛΩΝ μας.
Δεν ειμαστε ισοι και ουτε θελω να εχω τα ιδια δικαιωματα με τους διπλωματουχους μηχανικους. Θελω μονο να μου δωσουν τα επαγγελματικα δικαιωματα που με το "ετσι θελω καποιοι δεν εδωσαν ποτε στα ΤΕΙ. Εσυ Διπλωματούχε μηχανικέ προαγεις την ερευνα, εισαι επιστημονας., αλλα επειδη δεν εχεις αντικείμενο αφου πρωτα θα ερθουν οι εξωγήινοι και μετα οι ερευνα στην Ελλαδα, ασχολείσαι με μελετες κατι το οποιο αν το σκεφτεις ειναι η εφαρμογη της ερευνας.. δηλαδη δουλεια του μηχανικου των ΤΕΙ αφου τα ΤΕΙ ιδρύθηκαν για να εφαρμοζουν την ερευνα.. Εξ ού και η ονομασια των σχολων μηχανικων των ΤΕΙ ως ΣΤΕΦ (Σχολη Τεχνολογικων ΕΦαρμογων)
Αυτο που ζηταμε οι μηχανικοι Τ.Ε ειναι να μας δωσετε αυτα τα οποια δικαιουμαστε..... χρονια τωρα. Στην αγορα εργασιας θα κριθουμε ολοι βαση των ικανοτητων και δυνατοτητων μας. Ας ανταγωνιστουμε επι ισοις όροις επιτελους.
ΥΓ1: Γιατι δεν ασχολείστε με αυτους που ερχονται απο πανεπιστημια τριετους φοιτησης του εξωτερικου οι οποιοι εξισώνονται με εσας και οχι με τους μηχανικους των ΑΤΕΙ ή ΤΕΙ?
ΥΓ2: Γιατι εγω με πτυχιο ΤΕΙ + μεταπτυχιακο τιτλο συνεχιζω να παραμενω κατ' εσάς τεχνικος ή υπομηχανικος??? Στο ιδιο μεταπτυχιακο υπηρχαν και διπλωματουχοι μηχανικοι. Στα ιδια θεματα εξεταζομασταν , τα ιδια assigments ειχαμε να παραδωσουμε.. Αυτοι ομως θεωρουνται @@@@ μηχανικοι ενω εγω παραμενω ενας ΥΠΟΜΗΧΑΝΙΚΟΣ.
Κοιταξτε που ειναι το προβλημα και ξυπνηστε... Οσοι περισσοτεροι μαζευονατι γυρω απο την πιτα ... τοσο το μεριδιο του καθενός μικραίνει...Αρα επρεπε καποιοι να μην εχουν το δικαιωμα να φτασουν ποτε αυτη τη πιτα...Ετσι ο κλήρος επεσε στους ΤΕΙτζιδες..
Ευχαριστώ Γ.Τ.
Προισταμενος Τεχνικου Τμηματος περιφερειας Πελοποννησου καποιας Πολυεθνικης
ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ
Κυριακή 8 Αυγούστου 2010
ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΑΛΙΑΔΟΥΡΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠ.ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Ερώτηση σχετικά με την πορεία της έκδοσης των Π.Δ. με τα Επ. Δικαιώματα των ειδικοτήτων μας κατέθεσε στη Βουλή ο πρώην Υφυπουργός Παιδείας κος Σπύρος Ταλιαδούρος.
ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΑΛΙΑΔΟΥΡΟΥ
Στην Ερώτηση απάντησε ο Υφυπουργός κος Γιάννης Πανάρετος ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΑΝΑΡΕΤΟΥ
Σάββατο 17 Ιουλίου 2010
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΣΑΤΕ-ΣΑΠΕ
Η Κυβέρνηση εκμεταλλευόμενη το γεγονός ότι βρισκόμαστε στο τέλος Ιουλίου , οι Σχολές είναι κλειστές και είναι αδύνατον να υπάρξει μαζική αντίδραση, επιχειρεί την « επικοινωνιακή» έκδοση Επαγγελματικών Δικαιωμάτων για τους αποφοίτους ΤΕΙ , η οποία όμως ισοδυναμεί με υποβάθμιση και υπονόμευση του Ανώτατου χαρακτήρα των Ιδρυμάτων. Θα επιχειρήσουν - προφανώς - να εμφανίσουν στα ΜΜΕ ότι εξέδωσαν επαγγελματικά δικαιώματα, τα οποία όμως δεν θα μπορούν να εφαρμοστούν .
Την Τρίτη 13 Ιουλίου 2010 στις 5.00 μ.μ. εστάλη επίσημη πρόσκληση από το ΕΣΥΠ , για κοινή συνεδρίαση ΣΑΤΕ - ΣΑΠΕ στις 19-20/7/2010 .
Η Ημερήσια διάταξη περιλαμβάνει τις προτάσεις - σχέδια ΠΔ για την επαγγελματική κατοχύρωση των πτυχιούχων των Τμημάτων ΤΕΙ (κυρίως σχολών ΣΤΕφ και ΣΤΕΓ) και δύο πανεπιστημιακών τμημάτων. Υπενθυμίζουμε ότι τα σχέδια αυτά είχαν αναρτηθεί από τον Υφυπουργό Παιδείας, κ.Ι.Πανάρετο, στον ιστότοπο του Υπουργείου Παιδείας, στις 30/3/2010 , και είχαν προκαλέσει την αντίδραση όλων των φορέων των ΤΕΙ.
Αμέσως υπήρξε αλληλογραφία της ΕΕΤΕΜ με τους προέδρους των ΤΕΙ και τις Ενώσεις των πτυχιούχων των άλλων Σχολών, για να καθορισθεί ενιαία στάση .
Δυστυχώς, ο Υφυπουργός δεν έλαβε υπόψη του καμία παρατήρηση στα σχέδια ΠΔ που αφορούν τους πτυχιούχους ΤΕΙ, τα οποία, στο βαθμό που εκδοθούν ως έχουν, είναι πρακτικά ανεφάρμοστα. Το δε αντί-318/94 απαράδεκτο!
Οι περιορισμοί, τα όρια, οι δήθεν πιστοποιήσεις και ο έλεγχος από τους γνωστούς συντεχνιακούς φορείς (ΤΕΕ - ΓΕΩΤΕΕ) ΜΟΝΟ για τους πτυχιούχους ΤΕΙ, αμφισβητούν ευθέως τον ανώτατο χαρακτήρα τους και, αν παραμείνουν, θα βρουν απέναντι όλη την κοινότητα των ΤΕΙ και των πτυχιούχων τους .
Υπενθυμίζουμε ότι η ισχύουσα νομοθεσία αποκλείει ρητά την εξέταση των ανωτέρω εκκρεμών σχεδίων ΠΔ από κοινή συνεδρίαση .
Επιπροσθέτως, στην 42η Σύνοδο των Προέδρων - Αντιπροέδρων ΤΕΙ, που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην Καλαμάτα, οι Διοικήσεις των Ιδρυμάτων αποφάσισαν να μην συμμετέχουν στην εν λόγω κοινή συνεδρίαση και εν γένει να μην συνεργήσουν στην όλη διαδικασία.
Επιμένουν δε στην έκδοση των Π.Δ. για τα επαγγελματικά δικαιώματα, όπως αυτά είχαν διαμορφωθεί και εγκριθεί από το ΣΑΤΕ τον Δεκέμβριο του 2008.
Στη συνεδρίαση της ΚΔΕ της ΕΕΤΕΜ που πραγματοποιήθηκε εχθές, αποφασίστηκε ομόφωνα η μη συμμετοχή μας στη διαδικασία που κάλεσε το Υπουργείο Παιδείας .
Αποφασίστηκε επίσης να υπάρξει άμεση επικοινωνία με τα Διοικητικά Συμβούλια των υπολοίπων συλλόγων πτυχιούχων ΤΕΙ και των Κλαδικών Συλλόγων ώστε , στην περίπτωση που πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση του ΣΑΤΕ - ΣΑΠΕ - να υπάρξει στο χώρο αντιπροσωπία μας που θα ενημερώνει τους παριστάμενους και τα ΜΜΕ για τις θέσεις μας. ( η συνεδρίαση έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο DIVANI ACROPOL τη Δευτέρα 19/7 το πρωί) .
Σημειώνουμε ότι στη συνεδρίαση της ΚΔΕ της ΕΕΤΕΜ παραβρέθηκε και το ΔΣ της ΠΟΜΗΤΕΔΥ και συμφωνήθηκε κοινή δράση .
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΕΤΕΜ ΓΙΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΣΑΤΕ-ΣΑΠΕ 19.7.10
Σάββατο 10 Ιουλίου 2010
ΕΝΙΣΧΥΜΕΝΟΣ Ο ΚΛΑΔΟΣ ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΝΔ
Ιδιαίτερα ενισχυμένος μέσα στη Νέα Δημοκρατία βγήκε ο Κλάδος μας, μετά το 8ο Συνέδριο του Κόμματος.
Στην νέα Πολιτική Επιτροπή (πρώην Κ.Ε.) έχει εκλεγεί μεγάλος αριθμός συναδέλφων Μηχανικών Τ.Ε.:
Αρβανίτης Πέτρος, Βερναδάκης Γιώργος, Γιαρέντης Ιωάννης, Γκάβαλης Σταμάτης, Ζωντανός Κωνσταντίνος, Ιωάννου Κωνσταντίνος, Καραγιάννης Γιώργος, Κουράκος Ιωάννης, Μανώλης Ιωάννης, Μπαλάφας Βασίλης, Νταλταγιάννης Δημήτρης, Νταούλας Διομήδης, Πέτραινας Γιώργος, Πλιάκας Παναγιώτης, Πούτος Παναγιώτης, Σιαμόπουλος Δημήτρης, Τζώτζης Πέτρος, Τοπαλίδης Γιώργος, Τσιμάρας Κώστας.
Σημειώνουμε επίσης ότι αρκετοί νέοι Πρόεδροι Νομ. Επιτροπών είναι συνάδελφοι (συμμετέχουν στην Π.Ε.), όπως ο Βλάχος Γιώργος (ΝΟΔΕ Α4) & ο Δεμερτζής Βασίλης (ΝΟΔΕ Εύβοιας).
Ακόμη, αρκετοί είναι συνάδελφοι από άλλες σχολές των ΤΕΙ και όχι Μηχανικοί, όπως: Πατσογιάννη Κατερίνα & Μπαρμπάκος Βαγγέλης.
Δεν πρέπει βέβαια να παραλείψουμε τους συναδέλφους Βουλευτές:
Παπαδόπουλος Μιχάλης (Κοζάνης), Αυγενάκης Λευτέρης (Ηρακλείου), Κωνσταντινίδης Στάθης (Φλώρινας).
Τέλος, πρέπει να τονίσουμε ότι νέος Γραμματέας του Κόμματος και Βουλευτής Αρκαδίας είναι ο ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΣ: Λυκουρέντζος Ανδρέας
Ευχόμαστε στους συναδέλφους καλή επιτυχία στη νέα τους θητεία και τους θυμίζουμε ότι περιμένουμε από αυτούς να υπερασπιστούν με σθένος τα δίκαια του Κλάδου μας!
Ενημέρωση για τον Κλάδο 7ος 2010
Από την Τετάρτη 30 Ιουνίου έως την Παρασκευή 3 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε η 42η Σύνοδος Προέδρων - Αντιπροέδρων Τ.Ε.Ι στο Τ.Ε.Ι Καλαμάτας .
Μεταξύ των βασικών θεμάτων που συζητήθηκαν ήταν και το ζήτημα της έκδοσης των επαγγελματικών δικαιωμάτων , για όσα Τμήματα των Τ.Ε.Ι εκκρεμούν , αλλά και η περίπτωση να εφαρμοσθεί ένα σχέδιο ανάλογο του Καλλικράτη και στα Α.Ε.Ι.
Παρότι το θέμα των επαγγελματικών δικαιωμάτων κατείχε την υψηλότερη θέση στην ατζέντα της Συνόδου , οι Πρόεδροι δεν αποφάσισαν τελικά το κλείσιμο των Σχολών από την νέα ακαδημαϊκή χρονιά όπως πρότειναν ο Πρόεδρος του Τ.Ε.Ι Πειραιά κ . Βρυζίδης και η Ε.Ε.Τ.Ε.Μ αν μέχρι τότε το ΥΠ.Ε.Π.Θ δεν έχει εκδώσει τα εκκρεμή επαγγελματικά δικαιώματα , αλλά περιορίστηκαν στην εκ νέου σύγκλιση της Συνόδου των διοικήσεων Τ.Ε.Ι στις αρχές Σεπτέμβρη χωρίς να αποκλείουν και το κλείσιμο , σε περίπτωση που μέχρι τότε δεν υπάρξει κάποια εξέλιξη στο ανωτέρω ζήτημα . ( πηγή : jaisopos.blogspot.com )
Δυστυχώς , η Υπουργός απέφυγε να δεσμευθεί σε οτιδήποτε σχετικά με αυτό το τόσο σοβαρό θέμα ( θυμίζουμε άλλωστε ότι η ίδια είναι μέλος του ΤΕΕ ...).
Είναι προφανές ότι η συντονισμένη αντίδραση φοιτητών και πτυχιούχων αποτελεί μονόδρομο . Σημειώνουμε ότι - σε αντίθεση με την παθητική στάση της ΕΕΤΕΜ - , βρισκόμαστε σε επικοινωνία με τους περισσότερους σπουδαστικούς συλλόγους των ΤΕΙ , δρομολογώντας την αναστολή της λειτουργίας των Ιδρυμάτων το Σεπτέμβριο.
Θυμίζουμε ότι ήδη έχουμε εκδόσει ανακοίνωση με την οποία προειδοποιούμε τους υποψήφιους για την εισαγωγή στην Ανώτατη Εκπαίδευση , να μην δηλώσουν στα Μηχανογραφικά τους Δελτία τα Τμήματα των ΤΕΙ που δεν έχουν Επαγγελματικά Δικαιώματα .
Ακόμη , σημειώνουμε ότι το ΥΠΕΚΑ - μέσω της Ιστοσελίδας του - , έχει δημοσιεύσει Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για Προσωρινούς Ενεργειακούς Επιθεωρητές . Η κίνηση αυτή μας προκαλεί πολλά ερωτηματικά καθώς ακόμα δεν έχει εκδοθεί το σχετικό ΠΔ με τις διατάξεις που θα διέπουν το Μητρώο των Ενεργειακών Επιθεωρητών ...
Τέλος , στο Ασφαλιστικό Νομοσχέδιο που ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή , εκτός των υπόλοιπων αντιλαϊκών διατάξεων - , υπάρχει διάταξη η οποία καταργεί τη δυνατότητα " εγγυοδοσίας " από το ΤΣΜΕΔΕ .Αυτή η διάταξη θα έχει ολέθριες συνέπειες για χιλιάδες μηχανικούς Εργολήπτες Δημοσίων Έργων ... Αυτή η διάταξη δεν έχει κανένα δημοσιονομικό όφελος , οι μόνοι που κερδίζουν είναι οι Τράπεζες και οι πολύ μεγάλες Κατασκευαστικές εταιρείες , ενώ χιλιάδες συνάδελφοι θα βρεθούν μπροστά σε τραγικό αδιέξοδο ..
Αμέσως μόλις ενημερώσαμε σχετικά το συνάδελφο Λευτέρη Αυγενάκη ( Βουλευτής Ηρακλείου , Τοπογράφος Μηχανικός Τ.Ε. και μέλος της Πανελλήνιας ΔΑΚΕ Μηχανικών Τ.Ε. ) , απέστειλε υπόμνημα προς τον Υπουργό Εργασίας ενώ ανέλαβε και δυναμική Κοινοβουλευτική δράση για την ανατροπή αυτής της διάταξης.
Πέμπτη 10 Ιουνίου 2010
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΚΔΣ ΕΕΤΕΜ ΔΕΥΤΕΡΑ 14/6/2010
8 Ιουνίου 2010
Συνάδελφοι, ο πρόεδρος του ΚΔΣ της ΕΕΤΕΜ κάλεσε συνεδρίαση του ΚΔΣ για την προσεχή Δευτέρα 14/6 στις 2μμ στα Κεντρικά Γραφεία της Ένωσης.
Μετά και την τελευταία εξέλιξη με την έκδοση του ΠΔ με τα Επ.Δικαιώματα των αποφοίτων των Κολεγίων (αναγνωρίζονται ως απόφοιτοι Πανεπιστημιακών Τμημάτων), θεωρούμε ότι είναι ντροπή να καθόμαστε με "σταυρωμένα" τα χέρια...
Προτείνουμε η ΕΕΤΕΜ να εκδώσει ανακοίνωση με την οποία να αποτρέπει τους υποψηφίους για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση να δηλώσουν στα Μηχανογραφικά τους τα Τμήματα που δεν έχουν Επαγγελματικά Δικαιώματα. Παράλληλα θα πρέπει να εντείνουμε τις πιέσεις για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων από όλους τους φορείς των ΤΕΙ με στόχο την αναστολή λειτουργίας των Ιδρυμάτων. (Παρακαλούμε να μας στείλετε και τις απόψεις σας σχετικά με αυτή την πρόταση).
Θυμίζουμε άλλωστε ότι όλες οι συνεδριάσεις του ΚΔΣ είναι ανοικτές σε όλα τα μέλη της Ένωσης.
*Σημειώνουμε τέλος ότι ο Πρόεδρος της ΔΑΚΕ Μηχανικών Τ.Ε., Δημήτρης Σιάχος συμμετείχε στην προσυνεδριακή Συνδιάσκεψη για την Παιδεία που οργάνωσε το Κόμμα της Νέας Δαημοκρατίας, όπου και κατέθεσε εισήγηση. (Επισυνάπτουμε τη σχετική εισήγηση)
ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑ 5.6
8 Ιουνίου 2010
Συνάδελφοι, ο πρόεδρος του ΚΔΣ της ΕΕΤΕΜ κάλεσε συνεδρίαση του ΚΔΣ για την προσεχή Δευτέρα 14/6 στις 2μμ στα Κεντρικά Γραφεία της Ένωσης.
Μετά και την τελευταία εξέλιξη με την έκδοση του ΠΔ με τα Επ.Δικαιώματα των αποφοίτων των Κολεγίων (αναγνωρίζονται ως απόφοιτοι Πανεπιστημιακών Τμημάτων), θεωρούμε ότι είναι ντροπή να καθόμαστε με "σταυρωμένα" τα χέρια...
Προτείνουμε η ΕΕΤΕΜ να εκδώσει ανακοίνωση με την οποία να αποτρέπει τους υποψηφίους για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση να δηλώσουν στα Μηχανογραφικά τους τα Τμήματα που δεν έχουν Επαγγελματικά Δικαιώματα. Παράλληλα θα πρέπει να εντείνουμε τις πιέσεις για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων από όλους τους φορείς των ΤΕΙ με στόχο την αναστολή λειτουργίας των Ιδρυμάτων. (Παρακαλούμε να μας στείλετε και τις απόψεις σας σχετικά με αυτή την πρόταση).
Θυμίζουμε άλλωστε ότι όλες οι συνεδριάσεις του ΚΔΣ είναι ανοικτές σε όλα τα μέλη της Ένωσης.
*Σημειώνουμε τέλος ότι ο Πρόεδρος της ΔΑΚΕ Μηχανικών Τ.Ε., Δημήτρης Σιάχος συμμετείχε στην προσυνεδριακή Συνδιάσκεψη για την Παιδεία που οργάνωσε το Κόμμα της Νέας Δαημοκρατίας, όπου και κατέθεσε εισήγηση. (Επισυνάπτουμε τη σχετική εισήγηση)
ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑ 5.6
Κυριακή 6 Ιουνίου 2010
ΤΑ ΚΟΛΕΓΙΑ ΣΩΘΗΚΑΝ... ΤΑ ΤΕΙ ΒΟΥΛΙΑΖΟΥΝ
Κυριακή, 06 Ιουνίου 2010
Τα κολέγια σώθηκαν, τα ΤΕΙ βουλιάζουν!
Με αφορμή την δημοσίευση του Π.Δ για την επαγγελματική κατοχύρωση των κολεγίων (εφαρμογή οδηγίας 05/36 της Ε.Ε) επισημαίνουμε τα εξής:
Η Κυβέρνηση επέλεξε τον δρόμο της κοροϊδίας των πτυχιούχων Τ.Ε.Ι μιας και για το μέγα θέμα της επαγγελματικής τους αποκατάστασης δεν δείχνει να βιάζεται όπως έκανε – χωρίς διαβουλεύσεις - με τα κολέγια. Αντιθέτως μας επιφυλάσσει πειραματισμούς!
Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι οι απόφοιτοι των Κολεγίων – παραρτημάτων ξένων Πανεπιστημίων θα αντιμετωπίζονται επαγγελματικά ισότιμα με τους έλληνες Πτυχιούχους Πανεπιστημιακού Τομέα Ανώτατης Εκπαίδευσης.
Οι Διοικήσεις των Τ.Ε.Ι δυστυχώς μέχρι αυτή τη στιγμή δεν έχουν αντιδράσει και ασχολούνται κυρίως με την επίλυση εσωτερικών μικρο-ζητημάτων των ιδρυμάτων τους.
Οι φοιτητές εξακολουθούν να βιώνουν μια εικονική πραγματικότητα και στην καλύτερη περίπτωση ενδιαφέρονται για το αν αύξησε ή μείωσε το ποσοστό της, η κάθε παράταξη.
Όσον αφορά το ίδιο το Π.Δ αποτελεί μια αποτυχημένη προσπάθεια αντιγραφής της οδηγίας 05/36 χωρίς να διορθώνει τα λάθη εφαρμογής της οδηγίας 89/48 (Π.Δ 165/2000) τα οποία επισύρουν βαριά πρόστιμα για την χώρα μας.
Στο κομμάτι που αφορά την Ένωση ήδη δρομολογείται σχετική προσφυγή προς το Σ.τ.Ε.
Καλούμε την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας να αναλάβει επιτέλους τις ευθύνες της και να εκδώσει άμεσα τα Π.Δ για τα εγκεκριμένα από το Σ.Α.Τ.Ε επαγγελματικά δικαιώματα των ειδικοτήτων που εκκρεμούν και να ξεκαθαρίσει ότι οι πτυχιούχοι Τ.Ε.Ι εντάσσονται στο 6ο επίπεδο επαγγελματικών προσόντων του Εθνικού Πλαισίου μαζί με τους Πτυχιούχους 4ετους φοιτήσεως Πανεπιστημιακού Τομέα.
Αρκετά πλέον η διαχρονική κοροϊδία!
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Ε.Ε.Τ.Ε.Μ.
από το jaisopos.blogspot.com
ΗΜΕΡΙΔΑ ΟΣΕΠ ΤΕΙ
3 Ιουνίου 2010
Η ΟΣΕΠ ΤΕΙ διοργανώνει μία πολύ ενδιαφέρουσα Ημερίδα με θέμα "ο ρόλος των ΤΕΙ στην Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση", στο ΤΕΙ Πειραιά την Παρασκευή 4/6 από τις 11πμ έως τις 6μμ. Οι θεματικές ενότητες της ημερίδας είναι: "Ολοκλήρωση του Θεσμικού Πλαισίου των ΤΕΙ: Έρευνα-Μεταπτυχιακά-Διδακτορικά", "Επαγγελματικά Δικαιώματα των Αποφοίτων ΤΕΙ", "ο ρόλος των ΤΕΙ στα πλαίσια ενός Ενιαίου Θεσμικού πλαισίου στην Ανώτατη Εκπαίδευση".
Δυστυχώς η ΕΕΤΕΜ δεν περιλαμβάνεται στους ομιλητές...
Προφανώς ..ή στραβός είναι ο γιαλός ..ή στραβά αρμενίζουμε...
Θα έπρεπε η ΕΕΤΕΜ να έχει εδώ και πολύ καιρό αναλάβει την πρωτοβουλία για τη διοργάνωση αντίστοιχης Ημερίδας. Πιστεύουμε ότι πρέπει επιτέλους η Ένωση να βγει από το λήθαργο και να διοργανώσει ημερίδες σε ολόκληρη τη χώρα. Στην κατεύθυνση αυτή θα πρέπει να αξιοποιηθούν όλα τα μέλη του ΚΔΣ αλλά και συνάδελφοι με γνώση των προβλημάτων του Κλάδου και όρεξη να προσφέρουν. Άλλωστε δεν μπορούν να υπάρχουν διαχωριστικές γραμμές μεταξύ μας καθώς τα προβλήματα είναι κοινά. Θυμίζουμε ότι η πρότασή μας προς τις υπόλοιπες παρατάξεις είναι η συγκρότηση ενός ενιαίου διαπαραταξιακού ψηφοδελτίου στις προσεχείς Εκλογές της ΕΕΤΕΜ.
*Το προσεχές Σάββατο 5/6 θα πραγματοποιηθεί στο Ξενοδοχείο Caravell η προσυνεδριακή Συνδιάσκεψη της Νέας Δημοκρατίας για την Παιδεία. Ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας ΔΑΚΕ Μηχανικών Τ.Ε. είναι ανάμεσα στους ομιλητές της Συνδιάσκεψης. Οι εργασίες της Συνδιάσκεψης είναι ανοικτές για όλα τα μέλη του Κόμματος.
*Σημειώνουμε τέλος, ότι την Τρίτη 1/6 πραγματοποιήθηκαν οι εκλογές για την ανάδειξη οργάνων διοίκησης στην ΕΚΟ Μηχανικών Τ.Ε. Οι συνάδελφοι που απαρτίζουν το νέο Συμβούλιο της ΕΚΟ είναι:
1. Γιάννης Αίσωπος & 2. Παναγιώτης Τσιρογιάννης (είναι και μέλη του ΚΔΣ της ΕΕΤΕΜ), 3. Κώστας Φράγκος (το παλαιότερο μέλος με 20 χρόνια παρουσία στο ΔΣ της ΕΚΟ), 4. Αθανασίου Μιράντα (νέα συνάδελφος και η μόνη κοπέλα του συμβουλίου), 5. Βασίλης Χριστόπουλος (εκπροσωπεί τους συναδέλφους από την ΑΣΠΑΙΤΕ), 6. Γιώργος Μιχαλολιάλος & 7. Δημήτρης Γιαννόπουλος (οι νεώτεροι συνάδελφοι), 8. Δημήτρης Νταλταγιάννης & 9. Κωνσταντίνος Κοίλιαρης (από το ΤΕΙ Χαλκίδας με πλούσια συνδικαλιστική και επαγγελματική δράση), 10. Δημήτρης Δανόπουλος (εκπροσωπεί τους συναδέλφους από τον Κλαδικό Σύλλογο της ΔΕΗ). Γραμματέας της ΕΚΟ εξελέγει ο συνάδελος Δημήτρης Σιάχος.
Σάββατο 29 Μαΐου 2010
ΝΤΡΟΠΗ..
26 χρόνια μετά την ίδρυση των ΤΕΙ, ακόμα περιμένουμε την έκδοση των Επαγγελματικών μας Δικαιωμάτων... πριν 3 μέρες όμως η Κυβέρνηση εξέδωσε το Προεδρικό Διάταγμα με τα Επαγγελματικά Δικαιώματα των αποφοίτων των Κολλεγίων..
ΦΕΚ 78Α/25.5/2010
FEK78A-PD εδ κολεγίων
ΦΕΚ 78Α/25.5/2010
FEK78A-PD εδ κολεγίων
Τετάρτη 19 Μαΐου 2010
ΝΟΜΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΠΕΣΕΔΕ
15-11-2007
Τα όρια προϋπολογισμού των έργων, την κατασκευή των οποίων μπορούν να αναλαμβάνουν οι εγγεγραμμένες στα νομαρχιακά μητρώα επιχειρήσεις, αναφέρονται στον συνολικό προϋπολογισμό ή στους επιμέρους προϋπολογισμούς των κατηγοριών τους;
1. Σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 15 του Ν. 1418/1984, «Την κατασκευή δημόσιων έργων επιτρέπεται να αναλαμβάνουν ημεδαπές επιχειρήσεις που είναι εγγεγραμμένες στο Μητρώο Εργοληπτικών Επιχειρήσεων (Μ.Ε.ΕΠ.) και στην αντίστοιχη με το έργο κατηγορία και τάξη εγγραφής, καθώς και εργοληπτικές επιχειρήσεις Κρατών - Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις. Οι επιχειρήσεις αυτές μπορεί να είναι ατομικές ή εταιρείες οποιασδήποτε νομικής μορφής ή συνεταιρισμοί, όπως ειδικότερα ορίζεται στη παράγραφο 8 του άρθρου 16 του παρόντος. Το ΜΕΕΠ τηρείται στο Υπουργείο Δημοσίων ΄Εργων, σύμφωνα με το άρθρο 16 για την παρακολούθηση της τεχνικής και οικονομικής ικανότητας των εργοληπτικών επιχειρήσεων που επιθυμούν να αναλαμβάνουν την εκτέλεση δημόσιων έργων. Με π. δ/γμα καθορίζονται οι περιπτώσεις μικρών έργων την κατασκευή των οποίων μπορεί να αναλάβουν επιχειρήσεις που δεν είναι εγγεγραμμένες στο ΜΕΕΠ».
Περαιτέρω, με τις διατάξεις του άρθρου 16 παρ. 15 του ίδιου Νόμου (όπως ισχύει μετά την τροποποίησή του με τις διατάξεις του Ν. 2940/2001) ορίστηκε ότι «Με απόφαση που εκδίδεται από τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημόσιων 'Εργων ρυθμίζεται κάθε θέμα σχετικό με τη διαδικασία τήρησης του Μ.Ε.ΕΠ …….. Με όμοια απόφαση μπορεί να ορίζονται τα θέματα τήρησης από τις νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις μητρώων εργοληπτικών επιχειρήσεων, των πτυχιούχων εργοδηγών, των κατόχων σχετικών αδειών και των εμπειροτεχνών, τα όρια προϋπολογισμών δημοσίων έργων που επιτρέπεται να αναλαμβάνουν οι επιχειρήσεις αυτές, ο τρόπος αξιολόγησης των επιχειρήσεων αυτών και της κατάταξής τους στα ανωτέρω νομαρχιακά μητρώα, καθώς και οι περιπτώσεις μικρών έργων, την κατασκευή των οποίων μπορούν να αναλάβουν επιχειρήσεις που δεν είναι εγγεγραμμένες στο Μ.Ε.ΕΠ.».
Κατ’ εξουσιοδότηση των ανωτέρω διατάξεων εκδόθηκε η υπ’ αριθ. Δ15/ΟΙΚ/1056/20. 1. 2006 (ΦΕΚ Β΄ 102/31. 1. 2006) Απόφαση του Υπ. ΠΕΧΩΔΕ («Διαδικασία τήρησης του Μητρώου Εργοληπτικών Επιχειρήσεων (Μ.Ε.ΕΠ.) και των Νομαρχιακών Μητρώων, συγκρότηση και λειτουργία της Επιτροπής Μ.Ε.ΕΠ. και άλλες διατάξεις»), σύμφωνα με την οποία: «…… Άρθρο 7. Εγγραφή σε Νομαρχιακό Μητρώα. 1. Εργοληπτικές επιχειρήσεις οποιασδήποτε νομικής μορφής που δεν είναι εγγεγραμμένες στο Μ.Ε.ΕΠ. μπορούν να αναλαμβάνουν, είτε ως μεμονωμένες επιχειρήσεις είτε και σε κοινοπραξία μεταξύ τους την κατασκευή μικρών δημοσίων έργων, όπως ορίζεται στο ν. 1418/1984 και στις κανονιστικές πράξεις που εκδόθηκαν προς εκτέλεσή του, εφόσον είναι εγγεγραμμένες στα Νομαρχιακά Μητρώα (εφεξής Μητρώα), που τηρούνται στη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών εκάστης Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης (ΔΤΥΝΑ). Κάθε επιχείρηση μπορεί να γραφεί στα Μητρώα μιας μόνο Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. Ειδικότερα η εγγραφή σε οποιαδήποτε από τα Μητρώα που τηρούνται στις Ν.Α. του Νομού Αττικής θεωρείται ως εγγραφή για ολόκληρο το Νομό. 2. Για την εγγραφή εργοληπτικής επιχείρησης στα νομαρχιακά μητρώα απαιτείται: α) η στελέχωσή της από πρόσωπα που δικαιούνται εγγραφής σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, β) η απόδειξη εμπειρίας του στελέχους στην κατασκευή αντίστοιχων κατηγοριών έργων ή ειδικότερων εργασιών. 3. Η εγγραφή στα νομαρχιακά μητρώα ισχύει για μια τριετία. Μετά τη λήξη της η εγγραφή αναθεωρείται, με ανάλογη εφαρμογή του άρθρου 4 της παρούσας. Η εγγεγραμμένη επιχείρηση δικαιούται να λαμβάνει μέρος σε διαγωνισμούς και να εκτελεί έργα στο νομό της εγγραφής και σε ένα γειτονικό, που δηλώνεται από την ίδια κατά την εγγραφή ή την ανανέωση. Ως γειτονικοί Νομοί για την εφαρμογή της διάταξης αυτής θεωρούνται και οι γεωγραφικά πλησιέστεροι νησιωτικοί ή παραθαλάσσιοι Νομοί. 4. Για την εγγραφή και αναθεώρηση εγγραφής στα μητρώα υποβάλλεται αίτηση της ενδιαφερόμενης επιχείρησης και αποφασίζει το Νομαρχιακό Συμβούλιο Δημοσίων Έργων της ΝΑ, ύστερα από σχετική εισήγηση της αρμόδιας για την τήρηση των Μητρώων υπηρεσίας. Η αίτηση συνοδεύεται με πιστοποιητικά εκτέλεσης έργων και λοιπά στοιχεία που αποδεικνύουν την εμπειρία της επιχείρησης και την ύπαρξη των λοιπών προϋποθέσεων εγγραφής. Ειδικά για την αναθεώρηση εγγραφής τα αποδεικτικά εμπειρίας αφορούν την τελευταία τριετία. 5. Η βεβαίωση εγγραφής περιλαμβάνει: α) τα στοιχεία της επιχείρησης και του προσώπου που την στελεχώνει, β) το χρόνο ισχύος της βεβαίωσης, γ) τους Νομούς στους οποίους μπορεί να δραστηριοποιείται και δ) τις κατηγορίες των έργων ή εργασιών που μπορεί να αναλαμβάνει. 6. Οι εγγεγραμμένες στα νομαρχιακά μητρώα ατομικές επιχειρήσεις διαγράφονται αυτοδίκαια σε περίπτωση θανάτου, συνταξιοδότησης του αυτοπροσώπως ασκούντος την επιχείρηση, ή μη υποβολής εμπρόθεσμης αίτησης για αναθεώρηση της εγγραφής. Άρθρο 8 Συμμετοχή στις δημοπρασίες - Όρια προϋπολογισμού. 1. Για τη συμμετοχή στις διαδικασίες ανάθεσης έργων, οι εγγεγραμμένες στα νομαρχιακά μητρώα επιχειρήσεις προσκομίζουν την πρωτότυπη βεβαίωση εγγραφής και βεβαίωση της εργοληπτικής οργάνωσης στην οποία ανήκουν, ότι εξόφλησαν τις εισφορές τους σ' αυτήν. Δεν επιτρέπεται η κοινοπραξία μεταξύ επιχειρήσεων εγγεγραμμένων στα Νομαρχιακά Μητρώα και στο Μ.Ε.ΕΠ. 2. Μικρά έργα υπό την έννοια της παραγράφου 1 του άρθρου 15 ν. 1418/1984 (ΦΕΚ Α΄ 23), των οποίων την κατασκευή μπορούν να αναλαμβάνουν οι εγγεγραμμένες στα νομαρχιακά μητρώα επιχειρήσεις είναι τα ακόλουθα: α) Έργα κατηγοριών του ΜΕΕΠ με προϋπολογισμό μέχρι του ποσού των 21.000 ΕΥΡΩ που αντιστοιχούν στην ειδικότητα των σπουδών των εργοδηγών πτυχιούχων των μέσων Τεχνικών Σχολών, που καταργήθηκαν με το ν. 576/1977 και οι οποίοι έχουν τριετή κατασκευαστική εμπειρία από τη λήψη του πτυχίου τους. Το όριο αυξάνεται στα ποσά των 33.000 ΕΥΡΩ, 45.000 ΕΥΡΩ και 56.000 ΕΥΡΩ μετά τη συμπλήρωση εξαετίας, εννεαετίας και δωδεκαετίας από τη λήψη του πτυχίου αντίστοιχα. β) Οι επιχειρήσεις που ασκούνται από κατόχους σχετικών αδειών, οι οποίοι έχουν τουλάχιστον τριετή κατασκευαστική εμπειρία, ύστερα από τη λήψη της άδειας μπορούν να αναλάβουν έργα κατηγοριών του Μ.Ε.ΕΠ. που αντιστοιχούν στις άδειες και σε προϋπολογισμό μέχρι ποσού 18.000 ΕΥΡΩ. Το χρηματικό αυτό όριο αυξάνεται μέχρι ποσού 30.000 ΕΥΡΩ ή 42.000 ΕΥΡΩ ή 53.000 ΕΥΡΩ, όταν έχουν ή αποκτήσουν εξαετή, εννεαετή ή δωδεκαετή κατασκευαστική εμπειρία, αντίστοιχα, από τη λήψη της άδειας. γ) Οι επιχειρήσεις που ασκούνται από εμπειροτέχνες, που έχουν τουλάχιστον πενταετή κατασκευαστική εμπειρία, μπορούν να αναλάβουν έργα κατηγοριών του ΜΕΕΠ που αντιστοιχούν στην εμπορία τους και σε προϋπολογισμό μέχρι ποσού 18.000 ΕΥΡΩ. Το χρηματικό αυτό όριο αυξάνεται μέχρι ποσού 30.000 ΕΥΡΩ 42.000 ΕΥΡΩ ή 53.000 ΕΥΡΩ, όταν έχουν ή αποκτήσουν οκταετή, ενδεκαετή ή δεκατετραετή κατασκευαστική εμπειρία αντίστοιχα. 2. Οι διατάξεις του άρθρου αυτού εφαρμόζονται ανάλογα και για επιχειρήσεις που ασκούνται από υπομηχανικούς ή πτυχιούχους ΤΕΙ και ΚΑΤΕΕ μετά τριετία από τη λήψη του πτυχίου. Για τις επιχειρήσεις αυτές ισχύει ως όριο προϋπολογισμού έργων που μπορούν να αναλάβουν τα 47.000 ΕΥΡΩ».
Τέλος, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 2 του Π.Δ. 609/1985, «1. Στις δημοπρασίες κατασκευής των έργων καλούνται οι εγγεγραμμένες στο ΜΕΕΠ ή τα Νομαρχιακά Μητρώα επιχειρήσεις, κατά κατηγορίες ή εξειδικευμένες επιχειρήσεις σύμφωνα με τις διατάξεις των επόμενων παραγράφων. Τα ίδια εφαρμόζονται και για την ανάθεση έργων χωρίς διαγωνισμό, όπου αυτή επιτρέπεται. 2. Όταν το έργο ανήκει σε μία αποκλειστική κατηγορία του ΜΕΕΠ καλούνται οι επιχειρήσεις της κατηγορίας αυτής. Ένα έργο θεωρείται ότι ανήκει αποκλειστικά σε μια κατηγορία αν ανήκουν στην κατηγορία αυτή πλέον του 90% των εργασιών του όλου έργου. Για τον υπολογισμό του ποσοστού αυτού δεν λαμβάνονται υπόψη τα απρόβλεπτα. 3. Αν το έργο περιλαμβάνει εργασίες διαφόρων κατηγοριών που καμιάς το ποσοστό δεν ξεπερνά το όριο της προηγούμενης παραγράφου, στις δημοπρασίες καλούνται επιχειρήσεις, που είναι εγγεγραμμένες για όλες τις κατηγορίες του έργου, ή κοινοπραξίες επιχειρήσεων που να καλύπτουν τις καλούμενες κατηγορίες. Κατηγορία με ποσοστό εργασιών λιγότερο του 10% δεν λαμβάνεται υπόψη, μπορεί όμως η διακήρυξη να ορίσει διαφορετικά. 4. Αν το έργο περιλαμβάνει αποκλειστικά αντικείμενο εξειδικευμένων επιχειρήσεων του ΜΕΕΠ, καλούνται στο διαγωνισμό οι επιχειρήσεις που είναι εγγεγραμμένες στην αντίστοιχη κατηγορία και οι εξειδικευμένες επιχειρήσεις αν υπάρχουν σε αντίστοιχες τάξεις. Τα δύο τελευταία εδάφια της παρ. 2 εφαρμόζονται και στην περίπτωση αυτή …….. 6. Αν στη δημοπρασία καλούνται εργοληπτικές επιχειρήσεις μιας κατηγορίας, η τάξη προσδιορίζεται από τον προϋπολογισμό της υπηρεσίας με τον οποίο δημοπρατείται το έργο. Για την εφαρμογή του προηγούμενου εδαφίου απρόβλεπτα πέραν του 20% δεν λαμβάνονται υπόψη. Αν στη δημοπρασία καλούνται εργοληπτικές επιχειρήσεις περισσότερων κατηγοριών ή κοινοπραξίες επιχειρήσεων περισσοτέρων κατηγοριών, η τάξη για κάθε κατηγορία προσδιορίζεται από το αντίστοιχο μέρος του προϋπολογισμού. Τα πιο πάνω εφαρμόζονται ανάλογα και για τις εξειδικευμένες επιχειρήσεις. 7. Κοινοπραξίες επιχειρήσεων της ίδιας κατηγορίας γίνονται δεκτές στους διαγωνισμούς αν δεν το αποκλείει η διακήρυξη. Οι επιχειρήσεις που κοινοπρακτούν πρέπει να ανήκουν όλες στην καλούμενη στη δημοπρασία τάξη. Αν το προβλέπει η διακήρυξη, μπορεί η μια τουλάχιστον απ' τις κοινοπρακτούσες επιχειρήσεις να ανήκει στην καλουμένη τάξη και οι υπόλοιπες να ανήκουν σε μία ή και σε δύο από τις αμέσως κατώτερες τάξεις της κατηγορίας. Στην τελευταία αυτή περίπτωση η επιχείρηση ή επιχειρήσεις της καλούμενης τάξης πρέπει να καλύπτουν τουλάχιστον το 75% της συμμετοχής».
2. Από τις ανωτέρω διατάξεις προκύπτουν, μεταξύ άλλων, τα εξής:
α) Ότι την κατασκευή δημόσιων έργων επιτρέπεται να αναλαμβάνουν επιχειρήσεις που είναι εγγεγραμμένες στο Μητρώο Εργοληπτικών Επιχειρήσεων (Μ.Ε.ΕΠ.) και στην αντίστοιχη με το έργο κατηγορία και τάξη εγγραφής. Επιχειρήσεις που δεν είναι εγγεγραμμένες στο ΜΕΕΠ επιτρέπεται να αναλαμβάνουν μόνο «μικρά έργα».
Σημειώνουμε, εν προκειμένω, ότι όπου ο Νομοθέτης αναφέρεται σε «μικρά έργα» τα προσδιορίζει με τον συνολικό προϋπολογισμό τους και όχι με τους προϋπολογισμούς των επιμέρους κατηγοριών εργασιών τους (βλ. άρθρο 4 παρ. 2 περ. γ΄ του Ν. 1418/1984 περί απευθείας ανάθεσης: «…… όταν πρόκειται …. για μικρά έργα και εργασίες συντήρησης, εφόσον στην τελευταία περίπτωση η προϋπολογιζόμενη δαπάνη τους δεν υπερβαίνει ορισμένα ποσά …..» - άρθρο 15 παρ. 1 του Π.Δ. 171/1987: «Για μικρά έργα ή εργασίες συντήρησης, που η δαπάνη του καθενός από αυτά δεν υπερβαίνει ……» - βλ. και την Εγκύκλιο 13/6. 6. 2006 με αρ. πρωτ. Δ17α/01/87/ΦΝ437, με θέμα: «Δημοσίευση περίληψης διακήρυξης έργων που δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της Κοινοτικής Οδηγίας», στην οποία περιλαμβάνεται υπόδειγμα διακήρυξης με τη σημείωση ότι «Στο διαγωνισμό γίνονται δεκτοί α) ημεδαποί διαγωνιζόμενοι, μεμονωμένοι ή σε κοινοπραξία, εγγεγραμμένοι στο Μ.Ε.ΕΠ ή, κατά περίπτωση, και στα νομαρχιακά μητρώα, εφόσον ο προϋπολογισμός του έργου το επιτρέπει») και
β) Ότι, συνεπώς, εφόσον οι εγγεγραμμένες στα Νομαρχιακά Μητρώα μπορούν να αναλαμβάνουν «την κατασκευή μικρών δημοσίων έργων», όπως ορίζεται στο άρθρο 7 της υπ’ αριθ. Δ15/ΟΙΚ/1056/20. 1. 2006 Απόφασης του Υπ. ΠΕΧΩΔΕ, τα όρια προϋπολογισμού, που σημειώνονται στο άρθρο 8 της ίδιας Απόφασης για τα «μικρά έργα υπό την έννοια της παραγράφου 1 του άρθρου 15 ν. 1418/1984 (ΦΕΚ Α΄ 23), των οποίων την κατασκευή μπορούν να αναλαμβάνουν οι εγγεγραμμένες στα νομαρχιακά μητρώα επιχειρήσεις», αναφέρονται στον συνολικό προϋπολογισμό του έργου και όχι στους επιμέρους προϋπολογισμούς των κατηγοριών του.
Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι, ενώ στην παρ. 1 του άρθρου 2 του Π.Δ. 609/1985 αναφέρονται, εκτός από τις εγγεγραμμένες στο ΜΕΕΠ επιχειρήσεις, και εκείνες που είναι εγγεγραμμένες στα Νομαρχιακά Μητρώα, καθώς και οι εξειδικευμένες («Στις δημοπρασίες κατασκευής των έργων καλούνται οι εγγεγραμμένες στο ΜΕΕΠ ή τα Νομαρχιακά Μητρώα επιχειρήσεις, κατά κατηγορίες ή εξειδικευμένες επιχειρήσεις σύμφωνα με τις διατάξεις των επόμενων παραγράφων»), οι διατάξεις της παρ. 6 του ίδιου άρθρου, περί προσδιορισμού των τάξεων από το αντίστοιχο μέρος του προϋπολογισμού όταν πρόκειται για μη αμιγή έργα, εφαρμόζονται μόνο στις εγγεγραμμένες στο ΜΕΕΠ επιχειρήσεις και, κατ’ αναλογία, στις εξειδικευμένες επιχειρήσεις («6. …… Αν στη δημοπρασία καλούνται εργοληπτικές επιχειρήσεις περισσότερων κατηγοριών ή κοινοπραξίες επιχειρήσεων περισσοτέρων κατηγοριών, η τάξη για κάθε κατηγορία προσδιορίζεται από το αντίστοιχο μέρος του προϋπολογισμού. Τα πιο πάνω εφαρμόζονται ανάλογα και για τις εξειδικευμένες επιχειρήσεις»). Για τον ίδιο ακριβώς λόγο (διαφορετικός τρόπος υπολογισμού της δυναμικότητας των εγγεγραμμένων στο ΜΕΕΠ επιχειρήσεων από εκείνες των Νομαρχιακών Μητρώων) δεν επιτρέπεται, κατά το άρθρο 8 παρ. 1 της υπ’ αριθ. Δ15/ΟΙΚ/1056/20. 1. 2006 Απόφασης του Υπ. ΠΕΧΩΔΕ «…… η κοινοπραξία μεταξύ επιχειρήσεων εγγεγραμμένων στα Νομαρχιακά Μητρώα και στο Μ.Ε.ΕΠ.».
Διαφορετικά, εάν ήταν ορθή η άποψη ότι τα όρια προϋπολογισμού, που σημειώνονται στο άρθρο 8 της ανωτέρω Απόφασης αναφέρονται στους επιμέρους προϋπολογισμούς των κατηγοριών του και όχι στο σύνολο του έργου, οι εγγεγραμμένοι στα Νομαρχιακά Μητρώα σε πολλές κατηγορίες εργασιών θα μπορούσαν να αναλάβουν την εκτέλεση μη αμιγούς έργου συνολικού προϋπολογισμού άνω των 220.000,00 ευρώ, έργο, δηλαδή, που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί «μικρό έργο» (με άλλα λόγια η δυναμικότητά τους θα ξεπερνούσε ακόμη και το ανεκτέλεστο της Α1 τάξης!!).
Α. Γ. Γακίδης, Δικηγόρος
Κυριακή 16 Μαΐου 2010
ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΜΕΚ-ΜΕΕΠ
Νομοθεσία για ΜΕΚ-ΜΕΕΠ, (από σχετική εισήγηση της Διευθύντριας της Δ15)
Πρόλογος
Το θέμα στο οποίο έχω κληθεί να σας ενημερώσω αφορά στην περιγραφή της υφιστάμενης κατάστασης των εργοληπτικών επιχειρήσεων, μελετητών και εταιρειών μελετών, τα μητρώα των οποίων τηρούνται στη Δ/νση Μητρώων & Τεχνικών Επαγγελμάτων (Δ15) της ΓΓΔΕ του ΥΠΕΧΩΔΕ, και του Μητρώου κατασκευαστών Ιδιωτικών Έργων (ΜΗ.Κ.Ι.Ε).
Την κατασκευή δημοσίων έργων επιτρέπεται να αναλαμβάνουν ημεδαπές επιχειρήσεις που είναι εγγεγραμμένες στο Μητρώο Εργοληπτικών Επιχειρήσεων (ΜΕΕΠ) και στην αντίστοιχη με το έργο κατηγορία και τάξη εγγραφής για την παρακολούθηση της τεχνικής και οικονομικής ικανότητας των εργοληπτικών επιχειρήσεων που επιθυμούν να αναλαμβάνουν την εκτέλεση δημοσίων έργων.
Στο Μητρώο Εργοληπτικών Επιχειρήσεων (ΜΕΕΠ) εγγράφονται επιχειρήσεις με ατομική ή οποιαδήποτε νομική μορφή.
Για την παρακολούθηση της τεχνικής εμπειρίας στην κατασκευή των προσώπων που στελεχώνουν τις εργοληπτικές επιχειρήσεις του ΜΕΕΠ, τηρείται στο ΥΠΕΧΩΔΕ μητρώο εμπειρίας κατασκευαστών (ΜΕΚ).
Τα Μητρώα ΜΕΚ και ΜΕΕΠ θεσμοθετήθηκαν με το Ν.1418/84 και ισχύουν σήμερα με τις ρυθμίσεις του Ν.2940/01 τα εκδοθέντα Π.Δ και της Υ.Α.
1. ΜΕΚ
Στο Μητρώο Εμπειρίας Κατασκευαστών (ΜΕΚ) εγγράφονται οι τεχνικοί διπλωματούχοι ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων ή τεχνολογικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και πρώην ανωτέρων τεχνικών σχολών που ασχολούνται με την παραγωγή έργων σε οποιοδήποτε στάδιο (μελέτη, κατασκευή, επίβλεψη).
Με την εγγραφή γίνεται και κατάταξη σε κατηγορίες έργων σε μια από τις τέσσερίς βαθμίδες εμπειρίας, όπως ορίζουν οι κείμενες διατάξεις.
Η εγγραφή και κατάταξη στο ΜΕΚ που ισχύει μέχρις ότου γίνει τυχόν ανακατάταξη με αίτηση του ενδιαφερόμενου η επέκταση σε άλλες κατηγορίες και η εξέλιξη από βαθμίδα σε βαθμίδα γίνεται από την Επιτροπή ΜΕΚ.
Η εγγραφή στο ΜΕΚ γίνεται ύστερα από αίτηση του ενδιαφερόμενου, που ζητεί επίσης την κατάταξη του σε συγκεκριμένες κατηγορίες έργων και την αντίστοιχη σε κάθε κατηγορία βαθμίδα.
Για την εγγραφή ο ενδιαφερόμενος υποβάλλει:
-αντίγραφα των τίτλων σπουδών,
-λεπτομερές βιογραφικό σημείωμα για τις επαγγελματικές ή επιστημονικές απασχολήσεις του,
-πιστοποιητικό Δήμου ή Κοινότητας ή αντίστοιχο σημείωμα βάσει των στοιχείων της ταυτότητας του,
-δήλωση του ν.1599/1986 για τις απασχολήσεις του στο κύκλωμα παραγωγής έργων, με μνεία κάθε συγκεκριμένου έργου του χρόνου και του είδους απασχόλησης που θα συνοδεύεται από σχετικές βεβαιώσεις αν δεν προκύπτουν τα σχετικά στοιχεία από πιστοποιητικά του ΜΕΚ
-και κάθε άλλο πρόσφορο στοιχείο.
Ο αριθμός των βαθμίδων εμπειρίας σε κάθε ειδικότητα ορίζεται σε 4.
Οι διπλωματούχοι ή πτυχιούχοι ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων κατατάσσονται στην Α’ βαθμίδα εμπειρίας μετά 3ετία από την έναρξη άσκησης του επαγγέλματος.
Μπορεί να γίνει κατάταξη απευθείας στη Β΄ βαθμίδα αν έχει συμπληρωθεί 5ετία από την άσκηση επαγγέλματος και εφόσον αποδεικνύεται σχετική εμπειρία.
Η επέκταση της εγγραφής σε άλλες κατηγορίες και η εξέλιξη από βαθμίδα σε βαθμίδα γίνεται ύστερα από αίτηση του ενδιαφερόμενου που υποβάλλει και όλα τα σχετικά συμπληρωματικά στοιχεία .
Αίτηση για επέκταση σε άλλες κατηγορίες και για εξέλιξη από βαθμίδα σε βαθμίδα είναι απαράδεκτη πριν περάσει 1 έτος από την απόρριψη του σχετικού αιτήματος.
Για την εξέλιξη από βαθμίδα σε βαθμίδα των διπλωματούχων ή πτυχιούχων ΑΕΙ απαιτείται για όλες τις κατηγορίες έργων
• 3 έτη απασχόληση σε κατασκευή ή
• 6 έτη σε επίβλεψη ή
• 9 έτη απασχόληση σε μελέτη.
Για την εξέλιξη από βαθμίδα σε βαθμίδα των πτυχιούχων ΤΕΙ, ΚΑΤΕΕ και υπομηχανικών απαιτείται για όλες τις κατηγορίες έργων
• 3 έτη απασχόληση σε κατασκευή ή
• 8 έτη σε επίβλεψη.
Οι εγγεγραμμένοι στο ΜΕΚ διαγράφονται αυτοδίκαια σε περίπτωση θανάτου ή συνταξιοδότησης.
Για κάθε δημόσιο έργο η υπηρεσία συντάσσει υποχρεωτικά πιστοποιητικό ΜΕΚ.
Το πιστοποιητικό συντάσσεται οπωσδήποτε με τη παραλαβή του έργου και κατά τακτά χρονικά διαστήματα ή σε έκτακτες περιπτώσεις, όπως ορίζεται με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων.
Τα πιστοποιητικά ΜΕΚ περιλαμβάνουν κάθε πληροφορία που σχετίζεται με πρόσωπα εγγεγραμμένα στο ΜΕΚ αυτών που έχουν τα τυπικά προσόντα για να εγγραφούν σε αυτό και που ασχολήθηκαν με το έργο από της πλευράς του αναδόχου ή των σχετιζόμενων με αυτόν επιχειρήσεων, όπως επίσης και τις σχετικές αξιολογήσεις.
Τα πιστοποιητικά ΜΕΚ διαβιβάζονται απευθείας στην αρμόδια για την τήρηση του ΜΕΚ υπηρεσία.
Τα στοιχεία και πιστοποιητικά ΜΕΚ που είναι υποχρεωμένες να διαβιβάζουν οι υπηρεσίες των φορέων του δημόσιου τομέα που εκτελούν έργα είναι:
1. ετήσια πιστοποιητικά ΜΕΚ
2. πιστοποιητικά ΜΕΚ για κάθε εργολαβία της οποίας γίνεται προσωρινή παραλαβή ή η παραλαβή αυτής θεωρείται συντελεσμένη σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις
3. δελτία έκτακτων στοιχείων ή επιθεωρήσεων.
Τα πιστοποιητικά ΜΕΚ της προηγούμενης παραγράφου αναφέρονται σε συγκεκριμένα πρόσωπα κατά έργο και περιλαμβάνουν:
- το ονοματεπώνυμο τους, πατρώνυμο κλπ,
-το ρόλο που διαδραμάτισαν κατά την εκτέλεση του έργου με διάκριση της απασχόλησης (μελέτη, κατασκευή, επίβλεψη) και
-εκτίμηση της απόδοσης.
Ανάλογα στοιχεία περιλαμβάνουν και τα δελτία έκτακτων συμβάντων ή επιθεωρήσεων.
Τα πιστοποιητικά ΜΕΕΠ και ΜΕΚ συνδυάζονται κατά εργολαβία.
Σήμερα στο ΜΕΚ είναι εγγεγραμμένοι 29.415 τεχνικοί, εκ των οποίων 11.833 στελεχώνουν εργοληπτικές εταιρείες.
………………..
2. ΜΕΕΠ
Οι εργοληπτικές επιχειρήσεις λαμβάνουν μέρος στις δημοπρασίες δημοσίων έργων με
• την εργοληπτική βεβαίωση εγγραφής τους στο ΜΕΕΠ, που αναθεωρείται ανά τριετία (εκτός των συγχωνευθεισών εταιρειών το έτος 2003, που ίσχυαν για έξι έτη) και
• με την Ενημερότητα Πτυχίου, που χορηγείται επίσης από την Δ/νση Δ15 της ΓΓΔΕ στις επιχειρήσεις 3ης τάξης και άνω, και έχει αντικαταστήσει τα δικαιολογητικά που ορίζονται από τις κείμενες διατάξεις και παλαιότερα προσκομίζοντο σε κάθε δημοπρασία.
Η Ενημερότητα Πτυχίου έχει 6μηνη ισχύ από το έτος 2005 που ρυθμίστηκε με Υπουργική Απόφαση όπως συμπληρώθηκε με την εκδοθείσα το 2007 επίσης Υπουργική Απόφαση (με τις προγενέστερες διατάξεις ίσχυε μέχρι τη λήξη κάποιου πιστοποιητικού).
Στα πλαίσια απλούστευσης των διαδικασιών, έχει προωθηθεί σχετική νομοθετική ρύθμιση για μεγαλύτερη χρονική ισχύ.
Η Ενημερότητα Πτυχίου σε συνδυασμό με τη βεβαίωση εγγραφής στο ΜΕΕΠ συνιστά επίσημο κατάλογο αναγνωρισμένων εργοληπτών δημοσίων έργων.
Η εγγραφή, κατάταξη και αναθεώρηση στο ΜΕΚ και ΜΕΕΠ στηρίζεται σε όλα τα στοιχεία που είναι αναγκαία για την εξέταση της αίτησης, τα οποία συγκεντρώνονται από την Δ/νση Δ15 της ΓΓΔΕ, ελέγχονται, καταχωρούνται μηχανογραφικά, τίθενται υπόψη των αρμοδίων Επιτροπών, οι οποίες γνωμοδοτούν σχετικά.
Η Υπουργική Απόφαση που εκδόθηκε τον Ιανουάριο 2006 αποσαφήνισε τη λειτουργία του ΜΕΕΠ και τις διαδικασίες εγγραφής και κατάταξης των εργοληπτικών επιχειρήσεων.
Η διατήρηση σε ισχύ της εγγραφής με την αναθεώρησή της, αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την ανάληψη από την επιχείρηση αυτή της κατασκευής δημοσίου έργου.
Η εγγραφή και κατάταξη των εργοληπτικών επιχειρήσεων στο ΜΕΕΠ, καθώς και η τακτική και η έκτακτη αναθεώρηση της εγγραφής τους, γίνεται με αίτησή τους και στηρίζεται σε όλα τα στοιχεία που είναι αναγκαία για την εξέταση της αίτησης και τον έλεγχο της ακρίβειας των υποβαλλόμενων στοιχείων.
Τα στοιχεία αυτά συγκεντρώνονται από τη Δ/νση Δ15 της ΓΓΔΕ του ΥΠΕΧΩΔΕ που είναι αρμόδια για τη τήρηση του ΜΕΕΠ. Μεταξύ των στοιχείων αυτών περιλαμβάνονται ιδίως
• τα πιστοποιητικά ΜΕΕΠ, τα οποία συντάσσονται για κάθε έργο από τον κύριο του έργου ή το φορέα κατασκευής και περιέχουν πληροφορίες και αξιολογήσεις
- για τη δημοπρασία και την ανάδοχο επιχείρηση,
- για τις τεχνικές επιχειρήσεις που έχουν συμπράξει στην κατασκευή του έργου με συμβάσεις κατασκευαστικής κοινοπραξίας ή υπεργολαβίας, οι οικονομικές καταστάσεις των χρήσεων των τριών (3) τελευταίων ετών, οι προσωρινές οικονομικές καταστάσεις πριν από την υποβολή αίτησης, οι δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, οι ειδικές καταστάσεις τιμολογίων δημοσίων και ιδιωτικών έργων, τα τιμολόγια ιδιωτικών έργων όλων των κατηγοριών, τα δικαιολογητικά πιστοποίησης των παγίων στοιχείων και της αξίας τους (οικόπεδα, γήπεδα, κτίρια, μηχανολογικός εξοπλισμός και μεταφορικά μέσα πλην επιβατικών αυτοκινήτων), δικαιολογητικά για την απόδειξη της βασικής και της συμπληρωματικής στελέχωσης, καθώς και οποιοδήποτε άλλο στοιχείο κριθεί απαραίτητο για την αξιολόγηση των εργοληπτικών επιχειρήσεων ΜΕΕΠ.
Η Επιτροπή ΜΕΕΠ είναι αρμόδια για την εγγραφή, την αναθεώρηση εγγραφής και κατάταξη των εργοληπτικών επιχειρήσεων στο ΜΕΕΠ μέχρι και την 5η τάξη.
Για την εγγραφή, αναθεώρηση εγγραφής και κατάταξη στις τάξεις 6η και 7η εκδίδεται απόφαση από τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων ύστερα από γνώμη της επιτροπής ΜΕΕΠ.
Η υπηρεσία τήρησης του ΜΕΕΠ, με υπογραφή του προϊσταμένου της, εκδίδει τις πρωτότυπες βεβαιώσεις εγγραφής στο ΜΕΕΠ (πτυχία), ύστερα από την έκδοση της σχετικής απόφασης κατά το ανωτέρω.
Οι εγγεγραμμένοι στο ΜΕΚ επιτρέπεται να στελεχώνουν μία μόνο εργοληπτική επιχείρηση εγγεγραμμένη στο ΜΕΕΠ.
Η συμμετοχή τους πρέπει να είναι ενεργός και παρακολουθείται από την υπηρεσία τήρησης του ΜΕΕΠ.
Η υπηρεσία τήρησης του ΜΕΕΠ μπορεί να παραπέμπει τα ανωτέρω στελέχη, των οποίων η συμμετοχή κρίνεται εικονική ή ανεπαρκής, στο αρμόδιο πειθαρχικό όργανό.
Η ελάχιστη στελέχωση της επιχείρησης πρέπει να είναι συνεχής καθ’ όλη τη διάρκεια λειτουργίας της και να αποδεικνύεται με βεβαίωση ασφάλισης του προσωπικού από τον οικείο ασφαλιστικό φορέα.
Η κατάταξη στις κατηγορίες και τις τάξεις του ΜΕΕΠ ισχύει για μία 3ετία (τακτική αναθεώρηση).
Αν η εργοληπτική επιχείρηση δεν υποβάλλει αίτηση τακτικής αναθεώρησης, μέσα σε 60 ημέρες, από τη συμπλήρωση της 3ετίας ή 6ετίας, κατά περίπτωση, τεκμαίρεται ότι ελλείπουν οι προϋποθέσεις παραμονής της στις κατηγορίες και τάξεις που έχει καταταχθεί και διαγράφεται από το ΜΕΕΠ.
Για τη διαγραφή αυτή εκδίδεται διαπιστωτική πράξη μέσα σε ένα μήνα από τη πάροδο της εξηκονταήμερης προθεσμίας.
Η υπηρεσία τήρησης του ΜΕΕΠ μπορεί να ενεργήσει οποτεδήποτε έκτακτη αναθεώρηση αν διακριβωθούν νεότερα δυσμενή στοιχεία που επηρεάζουν αρνητικά την ομαλή και αξιόπιστη λειτουργία της επιχείρησης διαγράφοντας την από ορισμένες ή όλες τις κατηγορίες έργων ή υποβιβάζοντας την από την τάξη εγγραφής της.
Η τακτική ή έκτακτη αναθεώρηση μπορεί να συνδυασθεί με μεταβολή στις κατηγορίες και τάξεις για τις οποίες είχε εγκριθεί στο παρελθόν η εγγραφή της επιχείρησης.
Οι εργοληπτικές επιχειρήσεις εγγράφονται και κατατάσσονται στο ΜΕΕΠ, σε ορισμένη τάξη ανά κατηγορία έργων με αίτησή τους που συνοδεύεται από τα προβλεπόμενα από τις κείμενες διατάξεις δικαιολογητικά όπως :
α) Έγγραφα νομιμοποίησης
β) αποδεικτικά στοιχεία της στελέχωσης
γ) Στοιχεία για την οικονομική κατάσταση της επιχείρησης.
δ) στοιχεία για τα έργα που εκτέλεσε η επιχείρηση κατά την προηγούμενη 3ετία
ζ) πιστοποιητικά ότι η επιχείρηση δεν τελεί σε πτώχευση, σε εκκαθάριση ή αναγκαστική διαχείριση.
Οι εγγεγραμμένες στο ΜΕΕΠ επιχειρήσεις έχουν την υποχρέωση να ανακοινώνουν εγγράφως στην υπηρεσία τήρησης του ΜΕΕΠ, μέσα σε προθεσμία ενός μηνός από την επέλευση τους, τις μεταβολές στα στοιχεία που χρησιμοποιήθηκαν για την εγγραφή και κατάταξη τους εφόσον αυτές αφορούν απώλεια των ελαχίστων νομίμων προϋποθέσεων κατάταξης (στελέχωση, κεφάλαιο, πάγια στοιχεία κ.λ.π) και να αναπληρώνουν τις σχετικές ελλείψεις μέσα σε προθεσμία 2 μηνών από την υποβολή της ανακοίνωσης.
Αν με υπαιτιότητα της επιχείρησης οι μεταβολές δεν γνωστοποιηθούν και δεν αναπληρωθούν οι ελλείψεις εμπρόθεσμα, επέρχονται οι προβλεπόμενες από τις κείμενες διατάξεις συνέπειες, όταν με οποιονδήποτε τρόπο οι μεταβολές περιέλθουν σε γνώση της υπηρεσίας και η επιχείρηση χάνει το δικαίωμα να αναπληρώσει τις ελλείψεις και κινείται η διαδικασία έκτακτης αναθεώρησης της κατάταξης της στο ΜΕΕΠ.
Η διαδικασία της έκτακτης αναθεώρησης με πρωτοβουλία της υπηρεσίας κινείται επίσης στις περιπτώσεις που δεν υποβάλλεται, μέσα σε προθεσμία 6 μηνών από τη λήξη της ισχύος της προηγούμενης αίτηση για έκδοση Ενημερότητας Πτυχίου συνοδευόμενη με πλήρη δικαιολογητικά, από επιχείρηση που υπέχει σχετική υποχρέωση.
Για τις εταιρείες 3ης έως και 7ης τάξης του ΜΕΕΠ εφαρμόζεται ο τύπος κατάταξης για την εγγραφή, κατάταξη και την αναθεώρηση ο οποίος προκύπτει από στοιχεία κύκλου εργασιών της επιχείρησης κατά την τελευταία 3ετία και τα οικονομικά της μεγέθη.
Το αποτέλεσμα που προκύπτει από την εφαρμογή του τύπου κατάταξης αποτελεί τη συνολική βαθμολογία της εργοληπτικής επιχείρησης ΜΕΕΠ.
Η ελάχιστη απαιτούμενη βαθμολογία όπως ορίζεται από το νόμο για την κατάταξη των εταιρειών στην αντίστοιχη τάξη του ΜΕΕΠ πρέπει να καλύπτεται.
Οι τάξεις του ΜΕΕΠ ορίζονται σε 7 και επιπλέον αυτών ορίζονται και δύο ειδικές τάξεις οι Α1, Α2 για μικρές επιχειρήσεις. Η κατάταξη στο ΜΕΕΠ των εργοληπτικών επιχειρήσεων γίνεται σε μία ή περισσότερες από τις εξής βασικές κατηγορίες έργων:
• -οδοποιίας,
• -οικοδομικών,
• -υδραυλικών,
• -ηλεκτρομηχανολογικών,
• -λιμενικών
• -βιομηχανικών ενεργειακών
και στις προβλεπόμενες εξειδικευμένες κατηγορίες:
• -πρασίνου
• -ηλεκτρονικού εξοπλισμού
• -πλωτών έργων
• -αποκαλύψεων μεταλλείων και
• καθαρισμού & επεξεργασίας νερού και αποβλήτων
Κάθε επιχείρηση κατατάσσεται σε μία μόνο τάξη για κάθε κατηγορία.
Η κατάταξη εργοληπτικής επιχείρησης στην 7η τάξη του ΜΕΕΠ συνεπάγεται την κατάταξη της σε όλες τις βασικές κατηγορίες έργων.
Η κατάταξη εργοληπτικής επιχείρησης στην 6η ή στην 5η τάξη του ΜΕΕΠ συνεπάγεται την κατάταξη της σε όλες τις βασικές κατηγορίες έργων, αν κατά την αναθεώρηση της πληροί τις προϋποθέσεις κατάταξης της τουλάχιστον σε 4 από τις κατηγορίες αυτές.
Στις ειδικές τάξεις Α1 και Α2 του ΜΕΕΠ κατατάσσονται εργοληπτικές επιχειρήσεις με μόνο κριτήριο τη στελέχωση τους από τεχνικούς εγγεγραμμένους στο ΜΕΚ, χωρίς την εφαρμογή του τύπου κατάταξης, ως έξης :
Στις τάξεις 1η και 2η εκτός από την στελέχωση απαιτούνται και ελάχιστα οικονομικά όρια.
Για κατάταξη στις ειδικές τάξεις Α1, Α2 στην στη 1η και 2η τάξη του ΜΕΕΠ δεν απαιτείται νομική μορφή εταιρικού σχήματος.
Για κατάταξη στις τάξεις 3η έως και 7η του ΜΕΕΠ απαιτείται νομική μορφή ανώνυμης εταιρείας.
Ακόμα οι εταιρείες 3ης έως 7ης τάξης υποχρεούνται να υποβάλλουν ετησίως τις οικονομικές τους καταστάσεις και έκθεση δραστηριότητας που ελέγχονται και η μη υποβολή ή μη κάλυψη των κατωτέρων οικονομικών ορίων συνεπάγεται συνέπειες που προβλέπονται από τις κείμενες διατάξεις για την επιχείρηση.
Οι εταιρείες κρίνονται με βάση τα οικονομικά του στοιχεία, ανάλογα με τη τάξη που κατέχουν, την ανάλογη στελέχωση με τεχνικούς ΜΕΚ και κατά την αναθεώρηση τους 3ετία ή 6ετία οφείλουν να καλύπτουν τον προβλεπόμενο τύπο κατάταξης ΤΚ, ο οποίος εξάγεται από τα οικονομικά στοιχεία της επιχείρησης και τα έργα που έχει εκτελέσει την τελευταία τριετία. Ακόμα οι προβλεπόμενοι από το νόμο δείκτες βιωσιμότητας πρέπει να τηρούνται και να είναι μεγαλύτεροι της μονάδας.
Σήμερα έχουμε ατομικές επιχειρήσεις εγγεγραμμένες 6.035 στις τάξεις Α1, Α2, 1η και 2η.
Με εταιρική μορφή 1.770, εκ των οποίων:
-857 προσωπικές, ή ΕΠΕ,
-Δημοτικές 50, και
-863 Ανώνυμες στις τάξεις Α1 έως και 7η από τις οποίες οι 617 είναι 3ης τάξης και άνω.
Από το έτος 2003 που επανακρίθηκαν όλες οι επιχειρήσεις του ΜΕΕΠ, έχουν αναθεωρηθεί με τις ισχύουσες διατάξεις πολλές επιχειρήσεις.
Στις αρχές του έτους 2009 έληξε η ισχύς των βεβαιώσεων ΜΕΕΠ των εταιρειών που προήλθαν από συγχώνευση και με απόφαση του Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ χορηγήθηκε 6μηνη παράταση σε όσες εταιρείες υπέβαλλαν ανάλογη αίτηση.
Η διαδικασία των προτάσεων έχει ολοκληρωθεί για ρυθμίσεις ενόψει της λήξης και της 6μηνης παράτασης που δόθηκε.
Συνολικά από τις υφιστάμενες εταιρείες που είχαν συγχωνευθεί το έτος 2003 με την επανάκριση έχουν καταθέσει αιτήσεις για να αναθεωρηθούν περίπου οι μισές, και έχει χορηγηθεί παράταση στις υπόλοιπες.
…………………..
3. ΓΕΜ
Στο Μητρώο Μελετητών εγγράφονται φυσικά πρόσωπα, προκειμένου είτε να ασκήσουν επιχείρηση εκπόνησης μελετών, είτε να στελεχώνουν εταιρείες μελετών.
Τα πρόσωπα αυτά πρέπει να είναι κάτοχοι τίτλου σπουδών ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος, να έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον τέσσερα χρόνια από τη λήψη άδειας άσκησης επαγγέλματος και να έχουν την εγκατάσταση τους εντός Ελλάδας.
Επιπλέον αυτών δεν πρέπει να εμπίπτουν στις απαγορεύσεις της παρ.2 του άρθρου 39 του ν.3316/05, οι οποίες αφορούν αφενός σχέσεις με εργοληπτικές επιχειρήσεις και αφετέρου κωλύματα συμμετοχής τους στους διαγωνισμούς, όπως αναφέρονται στο άρθρο 16 (παρ.1).
Η κατάταξη των μελετητών και των εταιρειών στο οικείο μητρώο απορρέει από την εμπειρία που αποκτά ο μελετητής ή η εταιρεία και ορίζεται με συγκεκριμένο τρόπο, η εξέλιξη των μελετητών επί τη βάσει του χρόνου από της λήψεως του διπλώματος και της ανάλογης εμπειρίας.
Η κατάταξη μελετητής σε συγκεκριμένη τάξη προσδίδει στο μελετητή συγκεκριμένο δυναμικό σε μονάδες ανάλογες με τη τάξη.
Το άθροισμα των δυναμικών των φυσικών προσώπων μελετητών καθορίζει την κατάταξη των εταιρειών μελετών.
Επιπλέον καθορίζεται ότι κάθε μελετητής μπορεί να δεσμεύει το πτυχίο του σε μία μόνο εταιρεία μελετών και δεν μπορεί να ασκεί παράλληλα του επάγγελμα του μελετητή ως φυσικό πρόσωπο.
Η κατάταξη των πτυχίων των εταιρειών και των γραφείων μελετών γίνεται σε πέντε τάξεις, αναλόγως με το δυναμικό τους.
• Στις τρεις πρώτες τάξεις (Α, Β, και Γ) κατατάσσονται μελετητές, φυσικά πρόσωπα ή εταιρείες, γραφεία και
• στις δύο ανώτερες τάξεις (Δ και Ε) μόνο εταιρείες / γραφεία μελετών.
Στα Μητρώα της Δ/νσης Δ15 είναι εγγεγραμμένοι
• 21.364 μελετητές.
Από αυτούς
• 9.211 έχουν πτυχίο σε ισχύ.
Εκτός των ανωτέρω έχουν μελετητικό πτυχίο
• 485 γραφεία μελετών, στα οποία
• συμμετέχουν 2.609 μελετητές.
• Οι διατάξεις του πιο πάνω νόμου προβλέπουν με έκδοση Προεδρικού Διατάγματος, που το σχετικό σχέδιο βρίσκεται προς επεξεργασία στο ΣΤΕ, τη ρύθμιση των λεπτομερειών οργάνωσης των μητρώων,
• τις προϋποθέσεις εγγραφής,
• κατάταξης,
• αναθεώρησης του πτυχίου και
• διαγραφής των εγγεγραμμένων,
• το δικαίωμα συμμετοχής σε συγκεκριμένους διαγωνισμούς ανάλογα με την κατηγορία και τάξη εγγραφής και
• την οργάνωση της Γνωμοδοτικής Επιτροπής Μητρώου, που λειτουργεί στα πλαίσια της Δ/νσης Δ15 της ΓΓΔΕ, με αρμοδιότητες σχετικές με τη λειτουργία των μητρώων.
Μέχρι να εκδοθεί το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα και όσον αφορά στα Μητρώα Μελετητών ισχύουν οι διατάξεις του Ν.3316/05 για όσα θέματα ρυθμίζονται και για τα υπόλοιπα οι προγενέστερες διατάξεις του Ν.716/77.
…………………
4. ΜΗ.Κ.Ι.Ε
Αναφορικά με το Μητρώο Κατασκευαστών Ιδιωτικών Έργων (ΜΗ.Κ.Ι.Ε) έχει συνταχθεί σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος από την Επιτροπή που είχε συγκροτηθεί για το σκοπό αυτό, το οποίο έχει προωθηθεί και θα τεθεί υπόψη στους φορείς.
…………….
Επίλογος
Τέλος για όλα τα θέματα που αφορούν στα Μητρώα ΜΕΚ, ΜΕΕΠ μπορείτε να ανατρέξετε στην ιστοσελίδα της Δ/νσης Δ15 : www.ypexd15.gr
Για Μελετητικά Πτυχία και πληροφορίες μπορείτε επίσης να ανατρέξετε στην ιστοσελίδα : www.ypex-mele.gr
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΕΧΩΔΕ/ΓΓΔΕ
Δ/ΝΣΗ ΜΗΤΡΩΩΝ & ΤΕΧΝΙΚΩΝ
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ (Δ15)
ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ΤΙΤΛΟ:
«ΑΝΑΓΚΗ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΘΕΣΜΙΚΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ «ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ» »
Ξενοδοχείο «ΤΙΤΑΝΙΑ»
28 & 29 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2009
ΘΕΜΑ : ΜΗΤΡΩΑ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ
ΟΜΙΛΗΤΡΙΑ :
ΝΑΥΣΙΚΑ ΚΑΡΔΟΜΑΤΕΑ
ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ Δ/ΝΣΗΣ ΜΗΤΡΩΩΝ & ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ (Δ15)
Πρόλογος
Το θέμα στο οποίο έχω κληθεί να σας ενημερώσω αφορά στην περιγραφή της υφιστάμενης κατάστασης των εργοληπτικών επιχειρήσεων, μελετητών και εταιρειών μελετών, τα μητρώα των οποίων τηρούνται στη Δ/νση Μητρώων & Τεχνικών Επαγγελμάτων (Δ15) της ΓΓΔΕ του ΥΠΕΧΩΔΕ, και του Μητρώου κατασκευαστών Ιδιωτικών Έργων (ΜΗ.Κ.Ι.Ε).
Την κατασκευή δημοσίων έργων επιτρέπεται να αναλαμβάνουν ημεδαπές επιχειρήσεις που είναι εγγεγραμμένες στο Μητρώο Εργοληπτικών Επιχειρήσεων (ΜΕΕΠ) και στην αντίστοιχη με το έργο κατηγορία και τάξη εγγραφής για την παρακολούθηση της τεχνικής και οικονομικής ικανότητας των εργοληπτικών επιχειρήσεων που επιθυμούν να αναλαμβάνουν την εκτέλεση δημοσίων έργων.
Στο Μητρώο Εργοληπτικών Επιχειρήσεων (ΜΕΕΠ) εγγράφονται επιχειρήσεις με ατομική ή οποιαδήποτε νομική μορφή.
Για την παρακολούθηση της τεχνικής εμπειρίας στην κατασκευή των προσώπων που στελεχώνουν τις εργοληπτικές επιχειρήσεις του ΜΕΕΠ, τηρείται στο ΥΠΕΧΩΔΕ μητρώο εμπειρίας κατασκευαστών (ΜΕΚ).
Τα Μητρώα ΜΕΚ και ΜΕΕΠ θεσμοθετήθηκαν με το Ν.1418/84 και ισχύουν σήμερα με τις ρυθμίσεις του Ν.2940/01 τα εκδοθέντα Π.Δ και της Υ.Α.
1. ΜΕΚ
Στο Μητρώο Εμπειρίας Κατασκευαστών (ΜΕΚ) εγγράφονται οι τεχνικοί διπλωματούχοι ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων ή τεχνολογικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και πρώην ανωτέρων τεχνικών σχολών που ασχολούνται με την παραγωγή έργων σε οποιοδήποτε στάδιο (μελέτη, κατασκευή, επίβλεψη).
Με την εγγραφή γίνεται και κατάταξη σε κατηγορίες έργων σε μια από τις τέσσερίς βαθμίδες εμπειρίας, όπως ορίζουν οι κείμενες διατάξεις.
Η εγγραφή και κατάταξη στο ΜΕΚ που ισχύει μέχρις ότου γίνει τυχόν ανακατάταξη με αίτηση του ενδιαφερόμενου η επέκταση σε άλλες κατηγορίες και η εξέλιξη από βαθμίδα σε βαθμίδα γίνεται από την Επιτροπή ΜΕΚ.
Η εγγραφή στο ΜΕΚ γίνεται ύστερα από αίτηση του ενδιαφερόμενου, που ζητεί επίσης την κατάταξη του σε συγκεκριμένες κατηγορίες έργων και την αντίστοιχη σε κάθε κατηγορία βαθμίδα.
Για την εγγραφή ο ενδιαφερόμενος υποβάλλει:
-αντίγραφα των τίτλων σπουδών,
-λεπτομερές βιογραφικό σημείωμα για τις επαγγελματικές ή επιστημονικές απασχολήσεις του,
-πιστοποιητικό Δήμου ή Κοινότητας ή αντίστοιχο σημείωμα βάσει των στοιχείων της ταυτότητας του,
-δήλωση του ν.1599/1986 για τις απασχολήσεις του στο κύκλωμα παραγωγής έργων, με μνεία κάθε συγκεκριμένου έργου του χρόνου και του είδους απασχόλησης που θα συνοδεύεται από σχετικές βεβαιώσεις αν δεν προκύπτουν τα σχετικά στοιχεία από πιστοποιητικά του ΜΕΚ
-και κάθε άλλο πρόσφορο στοιχείο.
Ο αριθμός των βαθμίδων εμπειρίας σε κάθε ειδικότητα ορίζεται σε 4.
Οι διπλωματούχοι ή πτυχιούχοι ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων κατατάσσονται στην Α’ βαθμίδα εμπειρίας μετά 3ετία από την έναρξη άσκησης του επαγγέλματος.
Μπορεί να γίνει κατάταξη απευθείας στη Β΄ βαθμίδα αν έχει συμπληρωθεί 5ετία από την άσκηση επαγγέλματος και εφόσον αποδεικνύεται σχετική εμπειρία.
Η επέκταση της εγγραφής σε άλλες κατηγορίες και η εξέλιξη από βαθμίδα σε βαθμίδα γίνεται ύστερα από αίτηση του ενδιαφερόμενου που υποβάλλει και όλα τα σχετικά συμπληρωματικά στοιχεία .
Αίτηση για επέκταση σε άλλες κατηγορίες και για εξέλιξη από βαθμίδα σε βαθμίδα είναι απαράδεκτη πριν περάσει 1 έτος από την απόρριψη του σχετικού αιτήματος.
Για την εξέλιξη από βαθμίδα σε βαθμίδα των διπλωματούχων ή πτυχιούχων ΑΕΙ απαιτείται για όλες τις κατηγορίες έργων
• 3 έτη απασχόληση σε κατασκευή ή
• 6 έτη σε επίβλεψη ή
• 9 έτη απασχόληση σε μελέτη.
Για την εξέλιξη από βαθμίδα σε βαθμίδα των πτυχιούχων ΤΕΙ, ΚΑΤΕΕ και υπομηχανικών απαιτείται για όλες τις κατηγορίες έργων
• 3 έτη απασχόληση σε κατασκευή ή
• 8 έτη σε επίβλεψη.
Οι εγγεγραμμένοι στο ΜΕΚ διαγράφονται αυτοδίκαια σε περίπτωση θανάτου ή συνταξιοδότησης.
Για κάθε δημόσιο έργο η υπηρεσία συντάσσει υποχρεωτικά πιστοποιητικό ΜΕΚ.
Το πιστοποιητικό συντάσσεται οπωσδήποτε με τη παραλαβή του έργου και κατά τακτά χρονικά διαστήματα ή σε έκτακτες περιπτώσεις, όπως ορίζεται με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων.
Τα πιστοποιητικά ΜΕΚ περιλαμβάνουν κάθε πληροφορία που σχετίζεται με πρόσωπα εγγεγραμμένα στο ΜΕΚ αυτών που έχουν τα τυπικά προσόντα για να εγγραφούν σε αυτό και που ασχολήθηκαν με το έργο από της πλευράς του αναδόχου ή των σχετιζόμενων με αυτόν επιχειρήσεων, όπως επίσης και τις σχετικές αξιολογήσεις.
Τα πιστοποιητικά ΜΕΚ διαβιβάζονται απευθείας στην αρμόδια για την τήρηση του ΜΕΚ υπηρεσία.
Τα στοιχεία και πιστοποιητικά ΜΕΚ που είναι υποχρεωμένες να διαβιβάζουν οι υπηρεσίες των φορέων του δημόσιου τομέα που εκτελούν έργα είναι:
1. ετήσια πιστοποιητικά ΜΕΚ
2. πιστοποιητικά ΜΕΚ για κάθε εργολαβία της οποίας γίνεται προσωρινή παραλαβή ή η παραλαβή αυτής θεωρείται συντελεσμένη σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις
3. δελτία έκτακτων στοιχείων ή επιθεωρήσεων.
Τα πιστοποιητικά ΜΕΚ της προηγούμενης παραγράφου αναφέρονται σε συγκεκριμένα πρόσωπα κατά έργο και περιλαμβάνουν:
- το ονοματεπώνυμο τους, πατρώνυμο κλπ,
-το ρόλο που διαδραμάτισαν κατά την εκτέλεση του έργου με διάκριση της απασχόλησης (μελέτη, κατασκευή, επίβλεψη) και
-εκτίμηση της απόδοσης.
Ανάλογα στοιχεία περιλαμβάνουν και τα δελτία έκτακτων συμβάντων ή επιθεωρήσεων.
Τα πιστοποιητικά ΜΕΕΠ και ΜΕΚ συνδυάζονται κατά εργολαβία.
Σήμερα στο ΜΕΚ είναι εγγεγραμμένοι 29.415 τεχνικοί, εκ των οποίων 11.833 στελεχώνουν εργοληπτικές εταιρείες.
………………..
2. ΜΕΕΠ
Οι εργοληπτικές επιχειρήσεις λαμβάνουν μέρος στις δημοπρασίες δημοσίων έργων με
• την εργοληπτική βεβαίωση εγγραφής τους στο ΜΕΕΠ, που αναθεωρείται ανά τριετία (εκτός των συγχωνευθεισών εταιρειών το έτος 2003, που ίσχυαν για έξι έτη) και
• με την Ενημερότητα Πτυχίου, που χορηγείται επίσης από την Δ/νση Δ15 της ΓΓΔΕ στις επιχειρήσεις 3ης τάξης και άνω, και έχει αντικαταστήσει τα δικαιολογητικά που ορίζονται από τις κείμενες διατάξεις και παλαιότερα προσκομίζοντο σε κάθε δημοπρασία.
Η Ενημερότητα Πτυχίου έχει 6μηνη ισχύ από το έτος 2005 που ρυθμίστηκε με Υπουργική Απόφαση όπως συμπληρώθηκε με την εκδοθείσα το 2007 επίσης Υπουργική Απόφαση (με τις προγενέστερες διατάξεις ίσχυε μέχρι τη λήξη κάποιου πιστοποιητικού).
Στα πλαίσια απλούστευσης των διαδικασιών, έχει προωθηθεί σχετική νομοθετική ρύθμιση για μεγαλύτερη χρονική ισχύ.
Η Ενημερότητα Πτυχίου σε συνδυασμό με τη βεβαίωση εγγραφής στο ΜΕΕΠ συνιστά επίσημο κατάλογο αναγνωρισμένων εργοληπτών δημοσίων έργων.
Η εγγραφή, κατάταξη και αναθεώρηση στο ΜΕΚ και ΜΕΕΠ στηρίζεται σε όλα τα στοιχεία που είναι αναγκαία για την εξέταση της αίτησης, τα οποία συγκεντρώνονται από την Δ/νση Δ15 της ΓΓΔΕ, ελέγχονται, καταχωρούνται μηχανογραφικά, τίθενται υπόψη των αρμοδίων Επιτροπών, οι οποίες γνωμοδοτούν σχετικά.
Η Υπουργική Απόφαση που εκδόθηκε τον Ιανουάριο 2006 αποσαφήνισε τη λειτουργία του ΜΕΕΠ και τις διαδικασίες εγγραφής και κατάταξης των εργοληπτικών επιχειρήσεων.
Η διατήρηση σε ισχύ της εγγραφής με την αναθεώρησή της, αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την ανάληψη από την επιχείρηση αυτή της κατασκευής δημοσίου έργου.
Η εγγραφή και κατάταξη των εργοληπτικών επιχειρήσεων στο ΜΕΕΠ, καθώς και η τακτική και η έκτακτη αναθεώρηση της εγγραφής τους, γίνεται με αίτησή τους και στηρίζεται σε όλα τα στοιχεία που είναι αναγκαία για την εξέταση της αίτησης και τον έλεγχο της ακρίβειας των υποβαλλόμενων στοιχείων.
Τα στοιχεία αυτά συγκεντρώνονται από τη Δ/νση Δ15 της ΓΓΔΕ του ΥΠΕΧΩΔΕ που είναι αρμόδια για τη τήρηση του ΜΕΕΠ. Μεταξύ των στοιχείων αυτών περιλαμβάνονται ιδίως
• τα πιστοποιητικά ΜΕΕΠ, τα οποία συντάσσονται για κάθε έργο από τον κύριο του έργου ή το φορέα κατασκευής και περιέχουν πληροφορίες και αξιολογήσεις
- για τη δημοπρασία και την ανάδοχο επιχείρηση,
- για τις τεχνικές επιχειρήσεις που έχουν συμπράξει στην κατασκευή του έργου με συμβάσεις κατασκευαστικής κοινοπραξίας ή υπεργολαβίας, οι οικονομικές καταστάσεις των χρήσεων των τριών (3) τελευταίων ετών, οι προσωρινές οικονομικές καταστάσεις πριν από την υποβολή αίτησης, οι δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, οι ειδικές καταστάσεις τιμολογίων δημοσίων και ιδιωτικών έργων, τα τιμολόγια ιδιωτικών έργων όλων των κατηγοριών, τα δικαιολογητικά πιστοποίησης των παγίων στοιχείων και της αξίας τους (οικόπεδα, γήπεδα, κτίρια, μηχανολογικός εξοπλισμός και μεταφορικά μέσα πλην επιβατικών αυτοκινήτων), δικαιολογητικά για την απόδειξη της βασικής και της συμπληρωματικής στελέχωσης, καθώς και οποιοδήποτε άλλο στοιχείο κριθεί απαραίτητο για την αξιολόγηση των εργοληπτικών επιχειρήσεων ΜΕΕΠ.
Η Επιτροπή ΜΕΕΠ είναι αρμόδια για την εγγραφή, την αναθεώρηση εγγραφής και κατάταξη των εργοληπτικών επιχειρήσεων στο ΜΕΕΠ μέχρι και την 5η τάξη.
Για την εγγραφή, αναθεώρηση εγγραφής και κατάταξη στις τάξεις 6η και 7η εκδίδεται απόφαση από τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων ύστερα από γνώμη της επιτροπής ΜΕΕΠ.
Η υπηρεσία τήρησης του ΜΕΕΠ, με υπογραφή του προϊσταμένου της, εκδίδει τις πρωτότυπες βεβαιώσεις εγγραφής στο ΜΕΕΠ (πτυχία), ύστερα από την έκδοση της σχετικής απόφασης κατά το ανωτέρω.
Οι εγγεγραμμένοι στο ΜΕΚ επιτρέπεται να στελεχώνουν μία μόνο εργοληπτική επιχείρηση εγγεγραμμένη στο ΜΕΕΠ.
Η συμμετοχή τους πρέπει να είναι ενεργός και παρακολουθείται από την υπηρεσία τήρησης του ΜΕΕΠ.
Η υπηρεσία τήρησης του ΜΕΕΠ μπορεί να παραπέμπει τα ανωτέρω στελέχη, των οποίων η συμμετοχή κρίνεται εικονική ή ανεπαρκής, στο αρμόδιο πειθαρχικό όργανό.
Η ελάχιστη στελέχωση της επιχείρησης πρέπει να είναι συνεχής καθ’ όλη τη διάρκεια λειτουργίας της και να αποδεικνύεται με βεβαίωση ασφάλισης του προσωπικού από τον οικείο ασφαλιστικό φορέα.
Η κατάταξη στις κατηγορίες και τις τάξεις του ΜΕΕΠ ισχύει για μία 3ετία (τακτική αναθεώρηση).
Αν η εργοληπτική επιχείρηση δεν υποβάλλει αίτηση τακτικής αναθεώρησης, μέσα σε 60 ημέρες, από τη συμπλήρωση της 3ετίας ή 6ετίας, κατά περίπτωση, τεκμαίρεται ότι ελλείπουν οι προϋποθέσεις παραμονής της στις κατηγορίες και τάξεις που έχει καταταχθεί και διαγράφεται από το ΜΕΕΠ.
Για τη διαγραφή αυτή εκδίδεται διαπιστωτική πράξη μέσα σε ένα μήνα από τη πάροδο της εξηκονταήμερης προθεσμίας.
Η υπηρεσία τήρησης του ΜΕΕΠ μπορεί να ενεργήσει οποτεδήποτε έκτακτη αναθεώρηση αν διακριβωθούν νεότερα δυσμενή στοιχεία που επηρεάζουν αρνητικά την ομαλή και αξιόπιστη λειτουργία της επιχείρησης διαγράφοντας την από ορισμένες ή όλες τις κατηγορίες έργων ή υποβιβάζοντας την από την τάξη εγγραφής της.
Η τακτική ή έκτακτη αναθεώρηση μπορεί να συνδυασθεί με μεταβολή στις κατηγορίες και τάξεις για τις οποίες είχε εγκριθεί στο παρελθόν η εγγραφή της επιχείρησης.
Οι εργοληπτικές επιχειρήσεις εγγράφονται και κατατάσσονται στο ΜΕΕΠ, σε ορισμένη τάξη ανά κατηγορία έργων με αίτησή τους που συνοδεύεται από τα προβλεπόμενα από τις κείμενες διατάξεις δικαιολογητικά όπως :
α) Έγγραφα νομιμοποίησης
β) αποδεικτικά στοιχεία της στελέχωσης
γ) Στοιχεία για την οικονομική κατάσταση της επιχείρησης.
δ) στοιχεία για τα έργα που εκτέλεσε η επιχείρηση κατά την προηγούμενη 3ετία
ζ) πιστοποιητικά ότι η επιχείρηση δεν τελεί σε πτώχευση, σε εκκαθάριση ή αναγκαστική διαχείριση.
Οι εγγεγραμμένες στο ΜΕΕΠ επιχειρήσεις έχουν την υποχρέωση να ανακοινώνουν εγγράφως στην υπηρεσία τήρησης του ΜΕΕΠ, μέσα σε προθεσμία ενός μηνός από την επέλευση τους, τις μεταβολές στα στοιχεία που χρησιμοποιήθηκαν για την εγγραφή και κατάταξη τους εφόσον αυτές αφορούν απώλεια των ελαχίστων νομίμων προϋποθέσεων κατάταξης (στελέχωση, κεφάλαιο, πάγια στοιχεία κ.λ.π) και να αναπληρώνουν τις σχετικές ελλείψεις μέσα σε προθεσμία 2 μηνών από την υποβολή της ανακοίνωσης.
Αν με υπαιτιότητα της επιχείρησης οι μεταβολές δεν γνωστοποιηθούν και δεν αναπληρωθούν οι ελλείψεις εμπρόθεσμα, επέρχονται οι προβλεπόμενες από τις κείμενες διατάξεις συνέπειες, όταν με οποιονδήποτε τρόπο οι μεταβολές περιέλθουν σε γνώση της υπηρεσίας και η επιχείρηση χάνει το δικαίωμα να αναπληρώσει τις ελλείψεις και κινείται η διαδικασία έκτακτης αναθεώρησης της κατάταξης της στο ΜΕΕΠ.
Η διαδικασία της έκτακτης αναθεώρησης με πρωτοβουλία της υπηρεσίας κινείται επίσης στις περιπτώσεις που δεν υποβάλλεται, μέσα σε προθεσμία 6 μηνών από τη λήξη της ισχύος της προηγούμενης αίτηση για έκδοση Ενημερότητας Πτυχίου συνοδευόμενη με πλήρη δικαιολογητικά, από επιχείρηση που υπέχει σχετική υποχρέωση.
Για τις εταιρείες 3ης έως και 7ης τάξης του ΜΕΕΠ εφαρμόζεται ο τύπος κατάταξης για την εγγραφή, κατάταξη και την αναθεώρηση ο οποίος προκύπτει από στοιχεία κύκλου εργασιών της επιχείρησης κατά την τελευταία 3ετία και τα οικονομικά της μεγέθη.
Το αποτέλεσμα που προκύπτει από την εφαρμογή του τύπου κατάταξης αποτελεί τη συνολική βαθμολογία της εργοληπτικής επιχείρησης ΜΕΕΠ.
Η ελάχιστη απαιτούμενη βαθμολογία όπως ορίζεται από το νόμο για την κατάταξη των εταιρειών στην αντίστοιχη τάξη του ΜΕΕΠ πρέπει να καλύπτεται.
Οι τάξεις του ΜΕΕΠ ορίζονται σε 7 και επιπλέον αυτών ορίζονται και δύο ειδικές τάξεις οι Α1, Α2 για μικρές επιχειρήσεις. Η κατάταξη στο ΜΕΕΠ των εργοληπτικών επιχειρήσεων γίνεται σε μία ή περισσότερες από τις εξής βασικές κατηγορίες έργων:
• -οδοποιίας,
• -οικοδομικών,
• -υδραυλικών,
• -ηλεκτρομηχανολογικών,
• -λιμενικών
• -βιομηχανικών ενεργειακών
και στις προβλεπόμενες εξειδικευμένες κατηγορίες:
• -πρασίνου
• -ηλεκτρονικού εξοπλισμού
• -πλωτών έργων
• -αποκαλύψεων μεταλλείων και
• καθαρισμού & επεξεργασίας νερού και αποβλήτων
Κάθε επιχείρηση κατατάσσεται σε μία μόνο τάξη για κάθε κατηγορία.
Η κατάταξη εργοληπτικής επιχείρησης στην 7η τάξη του ΜΕΕΠ συνεπάγεται την κατάταξη της σε όλες τις βασικές κατηγορίες έργων.
Η κατάταξη εργοληπτικής επιχείρησης στην 6η ή στην 5η τάξη του ΜΕΕΠ συνεπάγεται την κατάταξη της σε όλες τις βασικές κατηγορίες έργων, αν κατά την αναθεώρηση της πληροί τις προϋποθέσεις κατάταξης της τουλάχιστον σε 4 από τις κατηγορίες αυτές.
Στις ειδικές τάξεις Α1 και Α2 του ΜΕΕΠ κατατάσσονται εργοληπτικές επιχειρήσεις με μόνο κριτήριο τη στελέχωση τους από τεχνικούς εγγεγραμμένους στο ΜΕΚ, χωρίς την εφαρμογή του τύπου κατάταξης, ως έξης :
Στις τάξεις 1η και 2η εκτός από την στελέχωση απαιτούνται και ελάχιστα οικονομικά όρια.
Για κατάταξη στις ειδικές τάξεις Α1, Α2 στην στη 1η και 2η τάξη του ΜΕΕΠ δεν απαιτείται νομική μορφή εταιρικού σχήματος.
Για κατάταξη στις τάξεις 3η έως και 7η του ΜΕΕΠ απαιτείται νομική μορφή ανώνυμης εταιρείας.
Ακόμα οι εταιρείες 3ης έως 7ης τάξης υποχρεούνται να υποβάλλουν ετησίως τις οικονομικές τους καταστάσεις και έκθεση δραστηριότητας που ελέγχονται και η μη υποβολή ή μη κάλυψη των κατωτέρων οικονομικών ορίων συνεπάγεται συνέπειες που προβλέπονται από τις κείμενες διατάξεις για την επιχείρηση.
Οι εταιρείες κρίνονται με βάση τα οικονομικά του στοιχεία, ανάλογα με τη τάξη που κατέχουν, την ανάλογη στελέχωση με τεχνικούς ΜΕΚ και κατά την αναθεώρηση τους 3ετία ή 6ετία οφείλουν να καλύπτουν τον προβλεπόμενο τύπο κατάταξης ΤΚ, ο οποίος εξάγεται από τα οικονομικά στοιχεία της επιχείρησης και τα έργα που έχει εκτελέσει την τελευταία τριετία. Ακόμα οι προβλεπόμενοι από το νόμο δείκτες βιωσιμότητας πρέπει να τηρούνται και να είναι μεγαλύτεροι της μονάδας.
Σήμερα έχουμε ατομικές επιχειρήσεις εγγεγραμμένες 6.035 στις τάξεις Α1, Α2, 1η και 2η.
Με εταιρική μορφή 1.770, εκ των οποίων:
-857 προσωπικές, ή ΕΠΕ,
-Δημοτικές 50, και
-863 Ανώνυμες στις τάξεις Α1 έως και 7η από τις οποίες οι 617 είναι 3ης τάξης και άνω.
Από το έτος 2003 που επανακρίθηκαν όλες οι επιχειρήσεις του ΜΕΕΠ, έχουν αναθεωρηθεί με τις ισχύουσες διατάξεις πολλές επιχειρήσεις.
Στις αρχές του έτους 2009 έληξε η ισχύς των βεβαιώσεων ΜΕΕΠ των εταιρειών που προήλθαν από συγχώνευση και με απόφαση του Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ χορηγήθηκε 6μηνη παράταση σε όσες εταιρείες υπέβαλλαν ανάλογη αίτηση.
Η διαδικασία των προτάσεων έχει ολοκληρωθεί για ρυθμίσεις ενόψει της λήξης και της 6μηνης παράτασης που δόθηκε.
Συνολικά από τις υφιστάμενες εταιρείες που είχαν συγχωνευθεί το έτος 2003 με την επανάκριση έχουν καταθέσει αιτήσεις για να αναθεωρηθούν περίπου οι μισές, και έχει χορηγηθεί παράταση στις υπόλοιπες.
…………………..
3. ΓΕΜ
Στο Μητρώο Μελετητών εγγράφονται φυσικά πρόσωπα, προκειμένου είτε να ασκήσουν επιχείρηση εκπόνησης μελετών, είτε να στελεχώνουν εταιρείες μελετών.
Τα πρόσωπα αυτά πρέπει να είναι κάτοχοι τίτλου σπουδών ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος, να έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον τέσσερα χρόνια από τη λήψη άδειας άσκησης επαγγέλματος και να έχουν την εγκατάσταση τους εντός Ελλάδας.
Επιπλέον αυτών δεν πρέπει να εμπίπτουν στις απαγορεύσεις της παρ.2 του άρθρου 39 του ν.3316/05, οι οποίες αφορούν αφενός σχέσεις με εργοληπτικές επιχειρήσεις και αφετέρου κωλύματα συμμετοχής τους στους διαγωνισμούς, όπως αναφέρονται στο άρθρο 16 (παρ.1).
Η κατάταξη των μελετητών και των εταιρειών στο οικείο μητρώο απορρέει από την εμπειρία που αποκτά ο μελετητής ή η εταιρεία και ορίζεται με συγκεκριμένο τρόπο, η εξέλιξη των μελετητών επί τη βάσει του χρόνου από της λήψεως του διπλώματος και της ανάλογης εμπειρίας.
Η κατάταξη μελετητής σε συγκεκριμένη τάξη προσδίδει στο μελετητή συγκεκριμένο δυναμικό σε μονάδες ανάλογες με τη τάξη.
Το άθροισμα των δυναμικών των φυσικών προσώπων μελετητών καθορίζει την κατάταξη των εταιρειών μελετών.
Επιπλέον καθορίζεται ότι κάθε μελετητής μπορεί να δεσμεύει το πτυχίο του σε μία μόνο εταιρεία μελετών και δεν μπορεί να ασκεί παράλληλα του επάγγελμα του μελετητή ως φυσικό πρόσωπο.
Η κατάταξη των πτυχίων των εταιρειών και των γραφείων μελετών γίνεται σε πέντε τάξεις, αναλόγως με το δυναμικό τους.
• Στις τρεις πρώτες τάξεις (Α, Β, και Γ) κατατάσσονται μελετητές, φυσικά πρόσωπα ή εταιρείες, γραφεία και
• στις δύο ανώτερες τάξεις (Δ και Ε) μόνο εταιρείες / γραφεία μελετών.
Στα Μητρώα της Δ/νσης Δ15 είναι εγγεγραμμένοι
• 21.364 μελετητές.
Από αυτούς
• 9.211 έχουν πτυχίο σε ισχύ.
Εκτός των ανωτέρω έχουν μελετητικό πτυχίο
• 485 γραφεία μελετών, στα οποία
• συμμετέχουν 2.609 μελετητές.
• Οι διατάξεις του πιο πάνω νόμου προβλέπουν με έκδοση Προεδρικού Διατάγματος, που το σχετικό σχέδιο βρίσκεται προς επεξεργασία στο ΣΤΕ, τη ρύθμιση των λεπτομερειών οργάνωσης των μητρώων,
• τις προϋποθέσεις εγγραφής,
• κατάταξης,
• αναθεώρησης του πτυχίου και
• διαγραφής των εγγεγραμμένων,
• το δικαίωμα συμμετοχής σε συγκεκριμένους διαγωνισμούς ανάλογα με την κατηγορία και τάξη εγγραφής και
• την οργάνωση της Γνωμοδοτικής Επιτροπής Μητρώου, που λειτουργεί στα πλαίσια της Δ/νσης Δ15 της ΓΓΔΕ, με αρμοδιότητες σχετικές με τη λειτουργία των μητρώων.
Μέχρι να εκδοθεί το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα και όσον αφορά στα Μητρώα Μελετητών ισχύουν οι διατάξεις του Ν.3316/05 για όσα θέματα ρυθμίζονται και για τα υπόλοιπα οι προγενέστερες διατάξεις του Ν.716/77.
…………………
4. ΜΗ.Κ.Ι.Ε
Αναφορικά με το Μητρώο Κατασκευαστών Ιδιωτικών Έργων (ΜΗ.Κ.Ι.Ε) έχει συνταχθεί σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος από την Επιτροπή που είχε συγκροτηθεί για το σκοπό αυτό, το οποίο έχει προωθηθεί και θα τεθεί υπόψη στους φορείς.
…………….
Επίλογος
Τέλος για όλα τα θέματα που αφορούν στα Μητρώα ΜΕΚ, ΜΕΕΠ μπορείτε να ανατρέξετε στην ιστοσελίδα της Δ/νσης Δ15 : www.ypexd15.gr
Για Μελετητικά Πτυχία και πληροφορίες μπορείτε επίσης να ανατρέξετε στην ιστοσελίδα : www.ypex-mele.gr
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΕΧΩΔΕ/ΓΓΔΕ
Δ/ΝΣΗ ΜΗΤΡΩΩΝ & ΤΕΧΝΙΚΩΝ
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ (Δ15)
ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ΤΙΤΛΟ:
«ΑΝΑΓΚΗ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΘΕΣΜΙΚΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ «ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ» »
Ξενοδοχείο «ΤΙΤΑΝΙΑ»
28 & 29 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2009
ΘΕΜΑ : ΜΗΤΡΩΑ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ
ΟΜΙΛΗΤΡΙΑ :
ΝΑΥΣΙΚΑ ΚΑΡΔΟΜΑΤΕΑ
ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ Δ/ΝΣΗΣ ΜΗΤΡΩΩΝ & ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ (Δ15)
Παρασκευή 14 Μαΐου 2010
Κυριακή 9 Μαΐου 2010
Αποδοχή αιολικών πάρκων απο τις τοπικές
κοινωνίες - Η ενημέρωση & η «συμμετοχή» των
πολιτών θα συμβάλλουν αποφασιστικά στην
ανάπτυξη των ΑΠΕ
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΠΕΤΗΡΙΔΑ ΤΟΥ ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ
κοινωνίες - Η ενημέρωση & η «συμμετοχή» των
πολιτών θα συμβάλλουν αποφασιστικά στην
ανάπτυξη των ΑΠΕ
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΠΕΤΗΡΙΔΑ ΤΟΥ ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ
Παρουσίαση σε εκδήλωση της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ για τα Επαγγελματικά Δικαιώματα
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΔΙΑΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΤΕΙ
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΔΙΑΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΤΕΙ
Πέμπτη 6 Μαΐου 2010
Επιτέλους... μία μάλλον θετική είδηση!!
Μόλις μας ενημέρωσε ο πρώην Υφυπουργός Παιδείας κος Ταλιαδούρος, ότι η Υπουργός έκανε δεκτή την παρέμβασή του και απέσυρε την επίμαχη διάταξη που εισήγαγε το διαχωρισμό των πτυχιούχων ΤΕΙ σε "πριν" και "μετά" την Ανωτατοποίηση.
Παραμένουμε σε αγωνιστική ετοιμότητα και περιμένουμε να δούμε πως θα διαμορφωθεί το Νομοσχέδιο μετά την τελική του ψήφιση.
Πέμπτη 29 Απριλίου 2010
Είμαστε αντίθετοι με την κατάργηση της βάσης του 10...
Είναι σαφές ότι η πρόταση της Κυβέρνησης για κατάργηση της βάσης του 10, κινείται σε λάθος κατεύθυνση.
Είναι δυστυχώς προφανές ότι η Κυβέρνηση εμμένει σε τακτικές περασμένων δεκαετιών όπου η παιδεία έγινε θύμα της ψευδεπίγραφης «περιφερειακής ανάπτυξης».
Σημειώνουμε ότι ο Ευρωβουλευτής της Ν.Δ., καθηγητής κ. Ιωάννης Α. Τσουκαλάς κατέθεσε Ερώτηση προς την Ευρ. Επιτροπή για την τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Ευρώπη, ζητώντας, μεταξύ άλλων, στοιχεία για τα συστήματα εισαγωγής στην ανώτατη εκπαίδευση που εφαρμόζουν τα Κράτη-Μέλη και τη μέση επίδοση εισαγωγής των φοιτητών στα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Ο κος Τσουκαλάς στη συνέντευξή του δήλωσε –μεταξύ άλλων-:
«Μέσα σε ένα σκηνικό έντονης κρίσης και παρακμής, από το οποίο η μόνη διέξοδος μοιάζει να είναι ο μετασχηματισμός της Ελληνικής κοινωνίας και η ραγδαία οικονομική, κοινωνική και ηθική ανασύνταξη του τόπου, η απόφαση της Υπουργού Παιδείας για κατάργηση της βάσης του 10 για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια είναι παντελώς ακατανόητη, αν όχι και ύποπτη. Αντί να προσπαθούμε να αναβαθμίσουμε την παιδεία που παρέχουμε στους νέους μας και να τους προσφέρουμε επιτέλους τα πανεπιστήμια που τους αξίζουν, καταργούμε ακόμη κι αυτό το στοιχειώδες και αυτονόητο όριο, απλώς και μόνο για να «παρκάρουμε» φοιτητές σε κάποια περιφερειακά «πανεπιστημιακά» τμήματα, με προφανή στόχο να χρηματοδοτήσουμε την οικονομία της περιφέρειας και να κρύψουμε τα ποσοστά ανεργίας των νέων. Η κυρία Υπουργός, αντί να καταργεί τη βάση του 10 θα έπρεπε να ασχολείται περισσότερο με το γιατί υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες μαθητές λυκείου που δεν μπορούν να την υπερβούν..».
(πηγή: jaisopos.blogspot.com)
Σας στέλνουμε επίσης τη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η ΕΕΤΕΜ, με την οποία δηλώνουμε την αντίθεσή μας στην κατάργηση της βάσης του 10.
Είναι σαφές ότι η πρόταση της Κυβέρνησης για κατάργηση της βάσης του 10, κινείται σε λάθος κατεύθυνση.
Είναι δυστυχώς προφανές ότι η Κυβέρνηση εμμένει σε τακτικές περασμένων δεκαετιών όπου η παιδεία έγινε θύμα της ψευδεπίγραφης «περιφερειακής ανάπτυξης».
Σημειώνουμε ότι ο Ευρωβουλευτής της Ν.Δ., καθηγητής κ. Ιωάννης Α. Τσουκαλάς κατέθεσε Ερώτηση προς την Ευρ. Επιτροπή για την τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Ευρώπη, ζητώντας, μεταξύ άλλων, στοιχεία για τα συστήματα εισαγωγής στην ανώτατη εκπαίδευση που εφαρμόζουν τα Κράτη-Μέλη και τη μέση επίδοση εισαγωγής των φοιτητών στα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Ο κος Τσουκαλάς στη συνέντευξή του δήλωσε –μεταξύ άλλων-:
«Μέσα σε ένα σκηνικό έντονης κρίσης και παρακμής, από το οποίο η μόνη διέξοδος μοιάζει να είναι ο μετασχηματισμός της Ελληνικής κοινωνίας και η ραγδαία οικονομική, κοινωνική και ηθική ανασύνταξη του τόπου, η απόφαση της Υπουργού Παιδείας για κατάργηση της βάσης του 10 για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια είναι παντελώς ακατανόητη, αν όχι και ύποπτη. Αντί να προσπαθούμε να αναβαθμίσουμε την παιδεία που παρέχουμε στους νέους μας και να τους προσφέρουμε επιτέλους τα πανεπιστήμια που τους αξίζουν, καταργούμε ακόμη κι αυτό το στοιχειώδες και αυτονόητο όριο, απλώς και μόνο για να «παρκάρουμε» φοιτητές σε κάποια περιφερειακά «πανεπιστημιακά» τμήματα, με προφανή στόχο να χρηματοδοτήσουμε την οικονομία της περιφέρειας και να κρύψουμε τα ποσοστά ανεργίας των νέων. Η κυρία Υπουργός, αντί να καταργεί τη βάση του 10 θα έπρεπε να ασχολείται περισσότερο με το γιατί υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες μαθητές λυκείου που δεν μπορούν να την υπερβούν..».
(πηγή: jaisopos.blogspot.com)
Σας στέλνουμε επίσης τη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η ΕΕΤΕΜ, με την οποία δηλώνουμε την αντίθεσή μας στην κατάργηση της βάσης του 10.
ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΔΙΑΧΩΡΙΖΕΙ ΤΑ ΠΤΥΧΙΑ ΤΕΙ ΣΕ "ΠΡΙΝ" & "ΜΕΤΑ" ΤΗΝ "ΑΝΩΤΑΤΟΠΟΙΗΣΗ"...
Στο Πολυνομοσχέδιο που κατέθεσε εχθές το Υπουργείο Παιδείας στη Βουλή, στο άρθρο 13 προβλέπει -εντελώς αφθαίρετα- την κατηγοριοποίηση των πτυχιούχων ΤΕΙ σε "πριν" και σε "μετά" την "ανωτατοποίηση" (οι υποψήφιοι προϊστάμενοι στην Εκπαίδευση θα παίρνουν 3 μόρια αν έχουν πτυχίο ΤΕΙ μετά την "ανωτατοποίηση", και 1 μόριο αν έχουν παλαιότερο πτυχίο...).
Δυστυχώς είχαμε εδώ και αρκετό καιρό προειδοποιήσει τον Κλάδο, ότι υπάρχουν σήμερα συγκεκριμένοι άνθρωποι στο Υπουργείο που δρομολογούν τέτοιου τύπου διαχωρισμό. Η κίνηση αυτή μας βρίσκει κάθετα αντίθετους και είναι σαφές ότι θα εξαντλήσουμε κάθε μέσο για την απόσυρση της συγκεκριμένης παραγράφου. Σημειώνουμε άλλωστε ότι στο Νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών που ψηφίστηκε πρόσφατα -ύστερα από την καθολική αντίδραση όλων μας-, οι πτυχιούχοι ΤΕΙ αντιμετωπίζονται ισότιμα με τους αποφοίτους των Πανεπιστημίων, χωρίς διαχωρισμούς σε "πριν" και "μετά"...
Η συζήτηση του Νομοσχεδίου ξεκίνησε σήμερα στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής. Μιλήσαμε με σειρά Βουλευτών οι οποίοι δεσμεύτηκαν ότι θα συμβάλουν στην προσπάθεια για απόσυρση της επίμαχης παραγράφου.
Χρειάζεται προσπάθεια από όλους μας για να καταφέρουμε την απόσυρση του άρθρου αυτού. Αμέσως μόλις λάβαμε γνώση των προθέσεων του Υπουργείου προσπαθήσαμε να ενημερώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους. Μετά την παρέμβασή μας, και πριν ακόμα το Νομοσχέδιο κατατεθεί επίσημα στη Βουλή, ο Βουλευτής κος Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης κατέθεσε μία πολύ καίρια Ερώτηση προς την Υπουργό Παιδείας. Η Ερώτηση καταλήγει στα παρακάτω ερωτήματα:
Με βάση ποια νομοθεσία εισάγεται η κατηγοριοποίηση των πτυχιούχων ΤΕΙ σε «πριν» και «μετά» την ένταξη των ΤΕΙ στην Ανώτατη Εκπαίδευση;
Πως ακριβώς οριοθετεί το Υπουργείο Παιδείας την υπαγωγή των ΤΕΙ στην Ανώτατη Εκπαίδευση;
Πώς αντιμετωπίζει το Υπουργείο την περίπτωση δύο πτυχιούχων ΤΕΙ, οι οποίοι μπήκαν μαζί σε ένα Τμήμα ΤΕΙ το 1997 και ο ένας πήρε πτυχίο το Μάιο του 2001, ενώ ο δεύτερος τον Ιανουάριο του 2002;
Σας στέλνουμε την Ερώτηση με συνημμένο αρχείο (πηγή: jaisopos.blogspot.com)
Πέμπτη 15 Απριλίου 2010
«Το δημοσιονομικό πρόβλημα της Ελλάδας. Φύση, αίτια, διαστάσεις, ευθύνες, επιπτώσεις. Προοπτικές εξόδου»
Δυστυχώς, ούτε στα χειρότερα σενάρια που γράφονταν για το μέλλον της Ελληνικής Οικονομίας πριν από μόλις λίγους μήνες δεν θα μπορούσε κανείς να προβλέψει τη δραματική κατάσταση στην οποία θα βρισκόταν η χώρα μας σήμερα. Ήταν αδιανόητο για τους περισσότερους ότι σήμερα η Ελλάδα –μία χώρα μέλος της Ε.Ε. και της Ευρωζώνης-, θα απειλούταν με χρεοκοπία και ότι η πιστοληπτική της ικανότητα θα βρισκόταν σε τόσο δυσχερή θέση.
Η Ελλάδα βιώνει μία κρίση ιστορικών διαστάσεων. Εδώ και έξι μήνες ακροβατεί πάνω στον κίνδυνο της οικονομικής κατάρρευσης, ενώ συγχρόνως βρίσκεται στη δίνη ενός εκτεταμένου οικονομικού κυκλώνα που κρύβει απειλές για τη σταθερότητα ολόκληρης της Ευρωζώνης.
το δημοσιονομικό πρόβλημα της Ελλάδος
Δυστυχώς, ούτε στα χειρότερα σενάρια που γράφονταν για το μέλλον της Ελληνικής Οικονομίας πριν από μόλις λίγους μήνες δεν θα μπορούσε κανείς να προβλέψει τη δραματική κατάσταση στην οποία θα βρισκόταν η χώρα μας σήμερα. Ήταν αδιανόητο για τους περισσότερους ότι σήμερα η Ελλάδα –μία χώρα μέλος της Ε.Ε. και της Ευρωζώνης-, θα απειλούταν με χρεοκοπία και ότι η πιστοληπτική της ικανότητα θα βρισκόταν σε τόσο δυσχερή θέση.
Η Ελλάδα βιώνει μία κρίση ιστορικών διαστάσεων. Εδώ και έξι μήνες ακροβατεί πάνω στον κίνδυνο της οικονομικής κατάρρευσης, ενώ συγχρόνως βρίσκεται στη δίνη ενός εκτεταμένου οικονομικού κυκλώνα που κρύβει απειλές για τη σταθερότητα ολόκληρης της Ευρωζώνης.
το δημοσιονομικό πρόβλημα της Ελλάδος
Τετάρτη 31 Μαρτίου 2010
Το Υπουργείο Παιδείας έδωσε για διαβούλευση νέα Σχέδια ΠΔ για τα Επαγγελματικά Δικαιώματα των πτυχιούχων των Τμημάτων που αυτά εκκρεμούν..
Αναμφισβήτητα το "ευχολόγιο" δεν είναι κακό. Όμως η πρώτη απάντηση εμπειρότερων συναδέλφων είναι: "Δεν μπορεί Προεδρικό Διάταγμα να έχει εξουσιοδοτική διάταξη να βγάλει άλλο Προεδρικό Διάταγμα (περί εννιαίου φορέα που προβλέπουν τα σχέδια των ΠΔ), αυτό μπορεί να προβλέπεται μόνο από Νόμο και να έχει υλοποιηθεί..
31 Μαρτίου 2010
Συνάδελφοι,
εχθές το βράδυ το Υπουργείο Παιδείας έδωσε για διαβούλευση νέα σχέδια ΠΔ για τα Επαγγελματικά Δικαιώματα των πτυχιούχων των Τμημάτων που ακόμα εκκρεμούν.
Παρακαλούμε να μπείτε στο jaisopos.blogspot.com για να τα κατεβάσετε και να μας στείλετε σχετικές παρατηρήσεις.
Ήδη αρκετοί συνάδελφοι έχουν αποστείλει σχετικά σχόλια στη σχετική σελίδα.
Σας παραθέτουμε την ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα η ΕΕΤΕΜ.
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΣΧΕΔΙΑ ΠΔ eetem 31.3
*Επίσης, πριν λίγο το Υπουργείο Περιβάλλοντος εξέδωσε Δελτίο Τύπου σύμφωνα με το οποίο ανακοίνωσε την υπογραφή της ΚΥΑ για τον ΚΕΝΑΚ. Περιμένουμε να δούμε το πλήρες κείμενο του ΚΕΝΑΚ, όπως και το ΠΔ για το Μητρώο των Ενεργειακών Επιθεωρητών το οποίο δεν έχει υπογραφεί ακόμα.
ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΣΕ ΟΛΟΥΣ:
ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ!!!
Με προσωπική υγεία, οικογενειακή ευτυχία και επαγγελματικές επιτυχίες και με την προσδοκία ότι θα δούμε επιτέλους "Ανάσταση" στον Κλάδο μας.
Αναμφισβήτητα το "ευχολόγιο" δεν είναι κακό. Όμως η πρώτη απάντηση εμπειρότερων συναδέλφων είναι: "Δεν μπορεί Προεδρικό Διάταγμα να έχει εξουσιοδοτική διάταξη να βγάλει άλλο Προεδρικό Διάταγμα (περί εννιαίου φορέα που προβλέπουν τα σχέδια των ΠΔ), αυτό μπορεί να προβλέπεται μόνο από Νόμο και να έχει υλοποιηθεί..
31 Μαρτίου 2010
Συνάδελφοι,
εχθές το βράδυ το Υπουργείο Παιδείας έδωσε για διαβούλευση νέα σχέδια ΠΔ για τα Επαγγελματικά Δικαιώματα των πτυχιούχων των Τμημάτων που ακόμα εκκρεμούν.
Παρακαλούμε να μπείτε στο jaisopos.blogspot.com για να τα κατεβάσετε και να μας στείλετε σχετικές παρατηρήσεις.
Ήδη αρκετοί συνάδελφοι έχουν αποστείλει σχετικά σχόλια στη σχετική σελίδα.
Σας παραθέτουμε την ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα η ΕΕΤΕΜ.
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΣΧΕΔΙΑ ΠΔ eetem 31.3
*Επίσης, πριν λίγο το Υπουργείο Περιβάλλοντος εξέδωσε Δελτίο Τύπου σύμφωνα με το οποίο ανακοίνωσε την υπογραφή της ΚΥΑ για τον ΚΕΝΑΚ. Περιμένουμε να δούμε το πλήρες κείμενο του ΚΕΝΑΚ, όπως και το ΠΔ για το Μητρώο των Ενεργειακών Επιθεωρητών το οποίο δεν έχει υπογραφεί ακόμα.
ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΣΕ ΟΛΟΥΣ:
ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ!!!
Με προσωπική υγεία, οικογενειακή ευτυχία και επαγγελματικές επιτυχίες και με την προσδοκία ότι θα δούμε επιτέλους "Ανάσταση" στον Κλάδο μας.
Παρασκευή 26 Μαρτίου 2010
Εισήγηση στο Προσυνέδριο της Γραμματείας Συνδικαλισμού στη Χαλκλίδα στις 13 Μαρτίου 2010, «Η ανάγκη για αναμόρφωση της οργανωτικής δομής και της λειτουργίας των Επιμελητηρίων στη χώρα μας είναι σήμερα επιτακτική»
Φίλες και φίλοι Συμμαχητές,
Η μαζική συμμετοχή των Νεοδημοκρατών στις κάλπες για την ανάδειξη του νέου μας Αρχηγού στις 29 Νοεμβρίου, έδειξε με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο ότι τα μέλη και οι φίλοι του Κόμματός μας δεν έχουν φύγει από δίπλα μας, ακόμα και αν δεν μας ψήφισαν στις τελευταίες εκλογές.
Οι εκατοντάδες χιλιάδες νεοδημοκράτες μας είπαν με μια φωνή:
Βάλτε τελεία στα λάθη του Παρελθόντος.
Είπαν στο νέο Πρόεδρό μας: Προχώρα μπροστά και χτίσε ένα νέο Κόμμα που θα σέβεται τους πάντες, αλλά πρώτα απ’ όλα σέβεται τον εαυτό του.
Ένα Κόμμα που θα έχει σαφείς και ξεκάθαρες απόψεις.
Ένα Κόμμα που θα είναι σε θέση να αφουγκράζεται τις εξελίξεις που συμβαίνουν στην Κοινωνία και θα βρίσκεται ένα βήμα πριν από αυτές.
Ένα Κόμμα που θα έχει θέση και για τα πιο ακανθώδη, πολύπλοκα και δύσκολα στην επίλυσή τους ζητήματα.
Ένα τέτοιο ζήτημα στο οποίο καλείται να δώσει απαντήσεις η Πολιτεία στο άμεσα επόμενο διάστημα είναι ο τρόπος που θα χορηγείται η άδεια ασκήσεως επαγγέλματος σε μια μεγάλη σειρά από επιστημονικούς κλάδους μετά και από την εφαρμογή στη χώρα μας της νέας Κοινοτικής Οδηγίας 36/2005.
Η εξασφάλιση υγιούς ανταγωνισμού και η δυνατότητα σε κάθε νέο της πατρίδας να έχει απρόσκοπτη πρόσβαση στο επάγγελμα που υπαγορεύουν οι δεξιότητες και οι σπουδές του, αποτελούν βασική προϋπόθεση για την κοινωνική συνοχή.
Οι ίσες δυνατότητες στην απασχόληση και την κοινωνική ασφάλιση είναι βασικοί όροι για τη δημιουργία περιβάλλοντος σιγουριάς και ασφάλειας για τους εργαζόμενους και παράγοντες ανάπτυξης για τον τόπο μας.
Αναμφισβήτητα σήμερα το βασικό θέμα της ημερήσιας διάταξης είναι η ληστρική επίθεση την οποία εξαπολύει το κράτος ενάντια στους μισθωτούς και τα χαμηλά εισοδήματα.
Κοινωνικές κατακτήσεις δεκαετιών αφαιρούνται σήμερα με τον πλέον προκλητικό τρόπο.
Βιώνουμε τη χειρότερη οικονομική κρίση των τελευταίων 60 χρόνων.
Η ανεργία καλπάζει με διψήφια νούμερα.
Η αγορά εργασίας εξελίσσεται σε ζούγκλα.
Η εργοδοτική αυθαιρεσία οργιάζει.
Όταν η πίττα μικραίνει οι μικροί συνθλίβονται και αυτό που επικρατεί είναι το δίκαιο του ισχυροτέρου.
Σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση που βιώνουμε δεν απαιτούνται μόνο αυστηροί ελεγκτικοί μηχανισμοί.
Απαιτείται ισχυρή πολιτική βούληση.
Απαιτείται οι Κυβερνήσεις να είναι σε θέση να στέκονται στο ύψος τους και να λειτουργούν με γνώμονα την αρχή της ισότητας μεταξύ των πολιτών που υπαγορεύει το Σύνταγμα, και όχι με βάση το ποιος είναι πιο ισχυρός.
Δυστυχώς στην Ελλάδα σήμερα υπάρχουν ισχυροί και αδύνατοι.
Δεν είναι μόνο η αυθαιρεσία των Εργοδοτών που βιώνουν οι νέοι εργαζόμενοι.
Οι νέοι επιστήμονες βρίσκουν απέναντί τους ισχυρές συντεχνίες και οργανωμένα συμφέροντα που τους εμποδίζουν στην άσκηση του Επαγγέλματός τους.
Οι εκατοντάδες χιλιάδες πτυχιούχοι των ΤΕΙ ανήκουν σε αυτή την κατηγορία.
27 χρόνια μετά την ίδρυση των ΤΕΙ, η Πολιτεία δεν έχει εκδώσει ακόμη τα Προεδρικά Διατάγματα με τα Επαγγελματικά Δικαιώματα των πτυχιούχων τους.
Πολλές χιλιάδες πτυχιούχων των ΤΕΙ υποχρεώνονται στην ετεροαπασχόληση ή στην ανεργία.
Την ίδια βέβαια στιγμή που οι πτυχιούχοι των τετραετούς διάρκειας φοίτησης, Ανώτατων Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, δεν έχουν το δικαίωμα να ασκήσουν ούτε στοιχειωδώς το επάγγελμα που έχουν σπουδάσει, οι πτυχιούχοι Ιδρυμάτων τριετούς διάρκειας φοίτησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, παίρνουν Άδεια Ασκήσεως Επαγγέλματος και εργάζονται με πλήρη δικαιώματα..
Θυμίζω ότι με σκληρούς αγώνες και μεγάλες κινητοποιήσεις των σπουδαστών, οι απόφοιτοι της Σχολής Τεχνολογικών Εφαρμογών των ΤΕΙ, απέκτησαν τον τίτλο του Μηχανικού (Π.Δ.388/89).
Οι πτυχιούχοι των ΤΕΙ απέκτησαν μεν τον τίτλο του Μηχανικού όχι όμως και το δικαίωμα να ασκούν το Επάγγελμα.
Με βάση τη νομοθεσία του 1930, στην Ελλάδα το επάγγελμα του Μηχανικού είναι νομοθετικά κατοχυρωμένο και μπορεί να ασκείται μόνο από τα μέλη του ΤΕΕ.
Ως μέλη του ΤΕΕ εγγράφονται οι διπλωματούχοι του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου, των πολυτεχνικών σχολών της χώρας και των ισοτίμων σχολών του εξωτερικού μετά τη λήψη της άδειας άσκησης του επαγγέλματος. Το ΤΕΕ διενεργεί τις εξετάσεις και χορηγεί τις άδειες ασκήσεως επαγγέλματος του μηχανικού και τηρεί τα μητρώα των μηχανικών.
Το ΤΕΕ έχει επίσης την αρμοδιότητα για τη χορήγηση της άδειας ασκήσεως επαγγέλματος στην Ελλάδα στους μηχανικούς ισοτίμων ανωτάτων σχολών του εξωτερικού.
Από το 2000 όμως στη χώρα μας άρχισε να εφαρμόζεται η Κ.Ο.89/48. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα σειρά αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας με βάση τις οποίες το Τεχνικό Επιμελητήριο υποχρεώθηκε να εγγράψει στα μητρώα του μεγάλο αριθμό πτυχιούχων Ιδρυμάτων τριετούς διάρκειας φοίτησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το Τεχνικό Επιμελητήριο είναι πλέον υποχρεωμένο να εγγράφει στα μητρώα του τους πτυχιούχους των Ιδρυμάτων της Ε.Ε. που παίρνουν ισοτιμία μηχανικού από το ΣΑΕΙΤΤΕ, πολλοί από αυτούς τριετούς φοίτησης.
Την ίδια στιγμή που ο πτυχιούχος Ιδρύματος τριετούς διάρκειας φοίτησης της Ε.Ε. με την ειδικότητα «Μηχανικός Έργων Υποδομής» εγγράφεται στα Μητρώα του ΤΕΕ στην ειδικότητα του Πολιτικού Μηχανικού με ότι αυτό συνεπάγεται για τα δικαιώματά του στην άσκηση του επαγγέλματος, ο απόφοιτος των τετραετούς διάρκειας φοίτησης των ανώτατων ΤΕΙ με ειδικότητα «Πολιτικών Δομικών Έργων» δεν μπορεί να ασκήσει ούτε στοιχειωδώς το επάγγελμά του.
Οι απόφοιτοι ΤΕΙ δεν γίνονται δεκτοί στα μητρώα του ΤΕΕ. Δεν μπορούν άλλωστε να κάνουν χρήση των διατάξεων της κ.ο. 89/48 καθώς η οδηγία αναφέρεται σε διπλώματα που αποκτήθηκαν σε άλλο κράτος μέλος της Ε.Ε. Ο πτυχιούχος ΤΕΙ με τετραετείς σπουδές ακόμα και αν αποκτήσει μεταπτυχιακό ή διδακτορικό τίτλο δεν μπορεί να εγγραφεί στο ΤΕΕ σε αντίθεση με το συνάδελφό του από ίδρυμα της Ε.Ε. ο οποίος έχει αυτό το δικαίωμα ακόμα και με τριετείς ή τετραετείς σπουδές.
Σε αντίθεση με το διπλωματούχο μηχανικό του Πολυτεχνείου που έχει βάση νόμου δικαίωμα να κάνει τα πάντα, ο μηχανικός των ΤΕΙ δεν έχει δικαίωμα να κάνει τίποτα.
Βέβαια είναι γνωστό ότι από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής του το ΤΕΕ χαρακτηρίζεται από την πολύ δυνατή σχέση αλληλεγγύης μεταξύ των μελών του.
Με την επιλογή του όμως να λειτουργεί μόνο ως συνδικαλιστικός εκπρόσωπος των διπλωματούχων μηχανικών το Τεχνικό Επιμελητήριο απομακρύνεται από το θεσμικό του ρόλο ως σύμβουλος της Πολιτείας.
Είναι σαφές ότι η παντελής ανυπαρξία σύγχρονου θεσμικού πλαισίου καθορισμού των επαγγελματικών δικαιωμάτων, όλων των ειδικοτήτων οριζόντια, δημιουργεί μία εκρηκτική κατάσταση που ισοπεδώνει τη γνώση και οδηγεί σε συντεχνιακές συγκρούσεις.
Το μείζον δεν είναι απλά η έκδοση κάποιων Προεδρικών Διαταγμάτων. Σήμερα καθίσταται αναγκαίο να προχωρήσει ο επανακαθορισμός με σύγχρονες και διαφανείς διαδικασίες, όλων των επαγγελματικών δικαιωμάτων, όλων των ειδικοτήτων των μηχανικών, με βάση φυσικά το γνωστικό τους αντικείμενο (επίπεδο και περιεχόμενο σπουδών) αλλά και με βάση τα χρόνια της επαγγελματικής εμπειρίας.
Σε όλο τον κόσμο υπάρχουν αυστηροί κανόνες που διέπουν την άσκηση του Επαγγέλματος του Μηχανικού, από την πιστή τήρηση των κανόνων αυτών διασφαλίζεται η ασφάλεια του πολίτη. Η νέα Κοινοτική Οδηγία (36/2005) δημιουργεί νέα δεδομένα.
Μονόδρομος είναι η σύσταση ενός Ενιαίου Φορέα Χορήγησης της Άδειας Ασκήσεως Επαγγέλματος και Πιστοποίησης της Επαγγελματικής Εμπειρίας, όπου το δικαίωμα πρόσβασης σε μελέτες ή επιβλέψεις δημοσίων αλλά και ιδιωτικών έργων Β΄, Γ΄ τάξης κ.τ.λ. μέχρι την κορυφή, θα δίνεται εξελικτικά και αφού πιστοποιείται η επαγγελματική εμπειρία.
Οι Νοσηλευτές, άνοιξαν το δρόμο καθώς οι απόφοιτοι των Τμημάτων Νοσηλευτικής τόσο των Τμημάτων Πανεπιστημίων, όσο και των Τμημάτων ΤΕΙ, εγγράφονται πλέον ισότιμα στη νέα Ένωση Νοσηλευτών που αποτελεί Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου και ιδρύθηκε από την Κυβέρνησή μας.
Οι εποχές που οι Πολιτικοί κρατούσαν ισορροπίες και τα είχαν με όλους καλά, έχουν περάσει ανεπιστρεπτί.
Η κα Γιαννάκου με το Νόμο 3549/2007 έκανε το πιο αποφασιστικό βήμα στην κατεύθυνση της επίλυσης της χρόνιας αμφισβήτησης των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων.
Η Νέα Δημοκρατία οφείλει σήμερα να συνεχίσει στο επόμενο βήμα.
Οφείλει να προτείνει την ίδρυση Νέων Ενιαίων Επιμελητηρίων για όλους του Επιστημονικούς Κλάδους.
Οφείλει να προτείνει την επανίδρυση νέου Οικονομικού Επιμελητηρίου, στο οποίο θα γίνονται μέλη και οι απόφοιτοι Οικονομικών Σχολών των ΤΕΙ.
Οφείλει επίσης να προτείνει την επανίδρυση νέου Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου, στο οποίο θα γίνονται μέλη και οι απόφοιτοι Γεωτεχνικών Σχολών των ΤΕΙ.
Τέλος, οφείλει να προτείνει την επανίδρυση νέου Τεχνικού Επιμελητηρίου, στο οποίο θα γίνονται μέλη και οι Μηχανικοί των ΤΕΙ.
Οι Γραμματείες του Κόμματος και ειδικότερα οι Γραμματεία Συνδικαλισμού υπό την καθοδήγηση του εμπειρότατου Γιάννη Μανώλη, μπορούν να στηρίξουν την προσπάθεια του Κόμματος να καταθέσει και να στηρίξει ριζοσπαστικές και καινοτόμες προτάσεις που θα συγκρούονται με συγκεκριμένες ομάδες συντεχνιακών συμφερόντων, θα τύχουν όμως της υποστήριξης από ολόκληρη την Ελληνική Κοινωνία.
Η Γραμματεία Συνδικαλισμού μπορεί και πρέπει να συντονίσει το διάλογο μεταξύ των εκφραστών μέσα στο Κόμμα μας, των όποιων αντικρουόμενων απόψεων.
Η ΔΚΜ του Τεχνικού Επιμελητηρίου οφείλει να κάτσει στο ίδιο τραπέζι με την Πανελλήνια ΔΑΚΕ Μηχανικών Τ.Ε. για να μπορέσει να βρεθεί μια κοινή συνισταμένη.
Είναι αδιανόητο και σαφώς επικίνδυνο για την αξιοπρέπεια του Κόμματός μας, η έκφραση τόσο διαφορετικών και αντιδιαμετρικά αντίθετων μεταξύ τους απόψεων από τις κομματικές οργανώσεις των διπλωματούχων και των πτυχιούχων Μηχανικών.
Στη Νέα Νέα Δημοκρατία, πέρασε η εποχή που ο ρόλος της Γραμματείας Συνδικαλισμού περιοριζόταν στην απλή καταγραφή δεδομένων. Η Γραμματεία Συνδικαλισμού καλείται σήμερα να παίξει ενεργό ρόλο παρακολουθώντας στενότερα τις δράσεις των ΔΑΚΕ του Επιστημονικού Τομέα. Παρακολουθώντας τις εξελίξεις στους χώρους του «Επιστημονικού Συνδικαλισμού» το Κόμμα μας θα βρίσκεται πιο κοντά στην Κοινωνία και θα αντιλαμβάνεται γρηγορότερα τις αλλαγές που συντελούνται. Ταυτόχρονα θα δίνεται η δυνατότητα να αναδειχθούν τα νέα στελέχη που θα αποτελέσουν το νέο πρόσωπο της Παράταξής μας στην Κοινωνία.
Πρέπει να ακούσουμε προσεκτικά τα λόγια του Προέδρου μας, του Αντώνη Σαμαρά στην εναρκτήρια ομιλία του στο πρώτο Προσυνέδριο του Κόμματος στο ΣΕΦ, ο οποίος τόνισε:
-- Είμαστε το κόμμα που έχει όραμα για τον τόπο.
-- Είμαστε το κόμμα που τόλμησε να μιλήσει για «νέα Μεταπολίτευση».
-- Είμαστε το κόμμα που ξαναφέρνει την Πολιτική στο προσκήνιο.
-- Είμαστε το κόμμα που καταργεί τα «στρογγυλεμένα λόγια», τα ξύλινα συνθήματα και τα φθαρμένα στερεότυπα.
-- Είμαστε το κόμμα που τολμά να κάνει την αυτοκριτική του, αλλά αποτινάσσει τα ενοχικά πλέγματα.
-- Είμαστε το κόμμα που δεν ξεγράφει το Έθνος, δεν περιφρονεί την Πατρίδα, δεν καταδημαγωγεί το Λαό, αλλά και δεν διαπραγματεύεται το δημόσιο συμφέρον.
-- Είμαστε το κόμμα που δεν ευτελίζεται σε λαϊκισμούς, δεν αναλώνεται σε καιροσκοπικά πυροτεχνήματα, δεν υποκύπτει σε ιδεολογική τρομοκρατία, δεν παγιδεύεται σε ψεύτικα διλήμματα, δεν υποκύπτει σε εκβιασμούς…
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)