Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2011

ΝΤΡΟΠΙΑΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΕΕ...



Παρακολουθείστε την ντροπιαστική συνέντευξη του προέδρου του ΤΕΕ (από το 14ο έως το 19ο λεπτό). Καταγγέλλει τον Απόστολο Κακλαμάνη και την ΕΕΤΕΜ...
Απαιτεί να περνούν οι Μηχανικοί Τ.Ε. από το πειθαρχικό συμβούλιο του ΤΕΕ χωρίς να είναι καν μέλη του!!!
Καταγγέλλει τη ρύθμιση με βάση την οποία οι Μηχανικοί Τ.Ε. θα ελέγχονται από το Πειθαρχικό Συμβούλιο της ΕΕΤΕΜ, λέγοντας ότι οι εγγραφή στην Ένωση δεν είναι υποχρεωτική...
Καταγγέλλει, αλλά δεν απαντά γιατί το ΤΕΕ δεν δέχεται την εγγραφή στο Μητρώο του των Μηχανικών Τ.Ε...
Επίσης δεν λέει τίποτα για τους πτυχιούχους Ιδρυμάτων τριετούς διάρκειας φοίτησης από την Ε.Ε. οι οποίοι γίνονται μέλη του ΤΕΕ με πλήρη Επαγγελματικά Δικαιώματα.
Δεν λέει τίποτα για την απαρχαιωμένη Νομοθεσία του 1930 η οποία είναι αυτή που διέπει το Επάγγελμα του Μηχανικού στη χώρα μας εδώ και 80 χρόνια...
Θυμίζουμε ότι από το 1930 έως σήμερα άλλαξε αρκετές φορές τόσο το πολίτευμα, όσο και το Σύνταγμα της Ελλάδος, άλλαξαν ακόμη και τα σύνορα της χώρας. Το μόνο πράγμα που δεν τόλμησε καμία Κυβέρνηση να αγγίξει είναι η Νομοθεσία του 1930 για το Επάγγελμα του Μηχανικού...!!









null


Από την εκπομπή "ΣΚΑΪ τώρα" με την Πόπη Τσαπανίδου, Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου, 10πμ (2ο μισό της εκπομπής)
http://www.skai.gr/tv/show?showid=64411

Ο ΝΕΟΣ ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΕΙ ΣΕ ΦΕΚ

Ο Νόμος "Δομή, Λειτουργία, Διασφάλιση της Ποιότητας των Σπουδών και Διεθνοποίηση των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων" είναι πλέον Νόμος του Κράτους.
Νόμος 4009/2011
ΦΕΚ: 195/6.9.2011
Ν.4009_2011 ΑΕΙ
Όπως έχουμε ήδη αναφέρει ο όρος "ισότιμα" δεν μπήκε τελικά δεν μπήκε στο άρθρο 1 του Νόμου -παρά τη σχετική διαβεβαίωση της Υπουργού στη Βουλή-.
Σε όλες τις ενημερώσεις μας, ενημερώσαμε ότι -μετά την ομόθυμη αντίδραση του Κλάδου-, αποφεύχθησαν τα χειρότερα για τα ΤΕΙ, όμως κανένα από τα προβλήματα των Ιδρυμάτων δεν λύθηκε.

Χαρακτηριστικό της πρόθεσης του Υπουργείου να διευρύνει την απόσταση μεταξύ Πανεπιστημίων και ΤΕΙ είναι το Άρθρο 4 του Νόμου:

Άρθρο 4
Αποστολή των Α.Ε.Ι.

........

2. Στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής αποστολής των ιδρυμάτων κάθε τομέα της ανώτατης εκπαίδευσης:

α) Τα Πανεπιστήμια δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στην υψηλή και ολοκληρωμένη εκπαίδευση, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της επιστήμης, της τεχνολογίας και των τεχνών, καθώς και της διεθνούς επιστημονικής πρακτικής σε συνδυασμό με τα αντίστοιχα επαγγελματικά πεδία.

β) Τα Τ.Ε.Ι. δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στην εκπαίδευση υψηλής ποιότητας, στις εφαρμογές των επιστημών, της τεχνολογίας και των τεχνών, στα αντίστοιχα επαγγελματικά πεδία. Στο πλαίσιο αυτό συνδυάζουν την ανάπτυξη του κατάλληλου θεωρητικού υποβάθρου σπουδών με υψηλού επιπέδου εργαστηριακή και πρακτική άσκηση"......................
α ΤΕΙ προσφέρουν υψηλής ποιότητας εκπαίδευση η οποία όμως δεν είναι ολοκληρωμένη!!!!

Υπενθυμίζουμε, ότι παρά τις σχετικές διαβεβαιώσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας, τα ΤΕΙ εξαιρέθηκαν για ακόμα μία φορά από τη δυνατότητα να διοργανώσουν τον τρίτο κύκλο σπουδών (διδακτορικά). Σημειώμουμε ξανά, ότι η ακαδημαϊκότητα ενός Ιδρύματος κρίνεται από τη δυνατότητά του να διεξάγει έρευνα και να δίνει διδακτορικά, στην αντίθετη περίπτωση η λέξη "Ανώτατα" είναι κενή περιεχομένου.



Θυμίζουμε τη φράση του Πρωθυπουργού κατά τη διάρκεια της ομιλείας του στη συζήτηση του Νομοσχεδίου: "Τα επαγγελματικά δικαιώματα δεν είναι δουλειά του κράτους αλλά των επαγγελματικών φορέων, των επιμελητήριων"...
Είναι προφανές ότι με αυτό τον τρόπο ο Πρωθυπουργός δεσμεύθηκε στο ΤΕΕ καθησυχάζοντάς το ότι αυτή η κυβέρνηση δεν θα βγάλει ποτέ Επαγγελματικά Δικαιώματα για τους πτυχιούχους των ΤΕΙ...

Θυμίζουμε επίσης, την ανακοίνωση της Συνόδου των Προέδρων ΤΕΙ οι οποίοι μίλησαν για αδυναμία του Νόμου να λύσει τα προβλήματα των Ιδρυμάτων, όπως και για την αδυναμία των περισσότερων Ιδρυμάτων να καλύψουν ακόμη και τις πιο βασικές τους υποχρεώσεις λόγω της υποχρηματοδότησης που τα μαστίζει.

Είναι προφανές ότι η θέση μας για
ΕΝΙΑΙΟ ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΤΗΝ ΑΝΩΤΑΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ
είναι πλέον μονόδρομος

Θυμίζουμε την τροπολογία του συναδέλφου και Βουλευτή Κοζανης κου Παπαδόπουλου με την οποία πρότεινε την Θεσμοθέτηση του Ενιαίου Πλαισίου σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ και προχώρησε στην πρόταση για μετεξέλιξη του ΤΕΙ Πειραιά σε Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Πειραιά με ταυτόχρονη ενσωμάτωση της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας του ΤΕΙ με την αντίστοιχη Σχολή του Πανεπιστημίου.