Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012

ΚΑΙΡΙΕΣ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ ΤΑΛΙΑΔΟΥΡΟΥ

Συγκεκριμένες Τροπολογίες κατέθεσε στο ΣΝ του ΥΠΕΚΑ: "Ποινική προστασία του περιβάλλοντος - Εναρμόνιση με την Οδηγία 2008/99/ΕΚ - Πλαίσιο παραγωγής και διαχείρισης αποβλήτων - Εναρμόνιση με την Οδηγία 2008/98/ΕΚ - Ρύθμιση θεμάτων Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής", ο πρώην Υφυπουργός Παιδείας και Βουλευτής Καρδίτσας κος Σπύρος Ταλιαδούρο.
Ο πρώην Υφυπουργός ζήτησε την απόσυρση της επαίσχυντης τροπολογίας Σηφουνάκη με την οποία εξαιρούνται όλοι οι Μηχανικοί Τ.Ε. από δραστηριότητες που αφορούν παραδοσιακά, ή διατηρητέα ή ιστορικά κτίρια ή κτίρια που βρίσκονται σε οικοσμούς που έχουν χαρακτηριστεί ως παραδοσιακοί, ιστορικοί κτλ...
Επίσης ο κος Ταλιαδούρος ζήτησε την κατάργηση του διαχωρισμού των Ενεργειακών Επιθεωρητών σε Α' και Β' τάξης ανάλογα με το αν είναι ΠΕ ή ΤΕ....

Το κείμενο των τροπολογιών έχει ως εξής:

Α) Το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής πρόσθεσε στο Σχέδιο Νόμου «Ποινική Προστασία του Περιβάλλοντος» άρθρο με τίτλο «Ρύθμιση πολεοδομικών και χωροταξικών θεμάτων» στην πρώτη παράγραφο του οποίου οι μηχανικοί Τ.Ε. όλων των ειδικοτήτων εξαιρούνται εντελώς από τη δυνατότητα έκδοσης αδειών δόμησης από τα κηρυγμένα διατηρητέα κτίρια, νεότερα μνημεία καθώς και κτίρια σε οικιστικό σύνολο που έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο, όπως επίσης και από τις ομάδες μελέτης για κτίρια που βρίσκονται σε παραδοσιακούς οικισμούς, παραδοσιακό ή ιστορικό τμήμα πόλης. 
Ο αποκλεισμός των Μηχανικών Τ.Ε. από επαγγελματικές δραστηριότητες που είναι άμεσα συνυφασμένες με την ειδικότητα και τον τίτλο τους πέρα από άδικη, έρχεται σε πλήρη αντίφαση με τους Νόμους 2916/2001 και 3549/2007 όπου ορίζεται ρητά ότι η Ανώτατη Εκπαίδευση αποτελείται από δύο παράλληλους και ισότιμους τομείς: τον Πανεπιστημιακό και τον Τεχνολογικό.
Για τους λόγους αυτούς ζητώ την απόσυρση της Τροπολογίας.

Β) Ενεργειακοί Επιθεωρητές

Στο  ΠΔ100/2010, στο άρθρο 4 γίνεται διαχωρισμός των Αδειών Ενεργειακού Επιθεωρητή σε Α΄ και Β΄ τάξης. Με βάση αυτές τις διατάξεις οι Μηχανικοί Τ.Ε. περιορίζονται στην Α΄ τάξη η οποία αφορά αποκλειστικά σε «κτίρια κατοικίας». Είναι σαφές ότι ο περιορισμός αυτός  είναι αυθαίρετος.  Δεν τεκμηριώνεται τεχνικά για ποιο λόγο ένας μηχανικός που είναι ικανός να διενεργήσει ενεργειακή επιθεώρηση κτιρίου κατοικίας να μην μπορεί να διενεργήσει ενεργειακή επιθεώρηση κτιρίου καταστήματος ίσου εμβαδού.  Επίσης, δεν τεκμηριώνεται τεχνικά το πώς ο μηχανικός που είναι ικανός να διενεργήσει ενεργειακή επιθεώρηση λεβήτων και εγκαταστάσεων θέρμανσης ή κλιματισμού κτιρίου ισχύος 150 κιλοβάτ, αφού θα έχει πιστοποιηθεί, να μην μπορεί να διενεργήσει αντίστοιχη επιθεώρηση σε εγκαταστάσεις κτιρίου καταστήματος με πολλαπλάσια συνολική θερμική ή/και ψυκτική ισχύ.
Συνεπώς, οι περιορισμοί  αυτοί  δεν έχουν ουδεμία τεχνική/ επιστημονική βάση, παρά τίθενται αποκλειστικά με μεροληπτική αντιμετώπιση των μηχανικών Τ.Ε. με σοβαρές συνέπειες στην άσκηση του επαγγέλματός τους.
 Για τους λόγους αυτούς, προτείνεται:

δ) Η παράγραφος 1 του άρθρου 4 του ΠΔ 100/2010 (Α’ 177) αντικαθίσταται ως ακολούθως :
« Άρθρο 4 − Άδειες Ενεργειακών Επιθεωρητών
1. Οι ενδιαφερόμενοι, οι οποίοι πληρούν τις προϋποθέσεις του προηγούμενου άρθρου, εγγράφονται στο Μητρώο Ενεργειακών Επιθεωρητών του άρθρου 5 και τους χορηγείται Άδεια Ενεργειακού Επιθεωρητή η οποία διακρίνεται σε τρεις κατηγορίες, ήτοι:
(α) Κτιρίου,
(β) Λεβήτων και εγκαταστάσεων θέρμανσης και
(γ) Εγκαταστάσεων κλιματισμού,
και  Χορηγείται σε Διπλωματούχους Μηχανικούς, μέλη του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας  (ΤΕΕ), Πτυχιούχους Μηχανικούς, μέλη της Επαγγελματικής-Επιστημονικής Ένωσης Τεχνολογικής  Εκπαίδευσης Μηχανικών (Ε.Ε.Τ.Ε.Μ.) και για τις τρεις κατηγορίες Ενεργειακών Επιθεωρητών (κτιρίου, λεβήτων και εγκαταστάσεων θέρμανσης και εγκαταστάσεων κλιματισμού) ή σε κατόχους απόφασης επαγγελματικής αναγνώρισης Ενεργειακού Επιθεωρητή αντίστοιχου επιπέδου, από το Συμβούλιου Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων (Σ.Α.Ε.Π.), η οποία δίνει το δικαίωμα διενέργειας ενεργειακών επιθεωρήσεων κτιρίων όλων των κατηγοριών και χρήσεων και λεβήτων και εγκαταστάσεων θέρμανσης ή κλιματισμού ανεξαρτήτως θερμικής και ψυκτικής ισχύος.»

ακολουθεί αντίγραφο των τροπολογιών