Τετάρτη 9 Απριλίου 2014

ΕΚΔΟΘΗΚΕ ΤΟ ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΟ ΦΕΚ


Εκδόθηκε σε ΦΕΚ (85Α/2014), ο Νόμος 4254 που περιλαμβάνει τις διατάξεις του Πολυνομοσχεδίου που ψηφίστηκε στη Βουλή την Κυριακή 30/3.
Στην παράγραφο ΙΓ.12 ορίζονται οι διατάξεις για το Επάγγελμα του Πολιτικού Μηχανικού, καταργώντας επιτέλους το Νόμο 4663/1930, 84 χρόνια μετά τη θεσμοθέτησή τους.
ΕΔΩ: Ν.4254/2014 (ΦΕΚ 85Α)



Σημειώνουμε ότι πλέον αλλάζουν ΟΛΟΙ ΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ ΤΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ. Τον τίτλο του ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΟΥ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ έχουν πλέον το δικαίωμα να φέρουν Όλοι οι Μηχανικοί των Ιδρυμάτων της Ανώτατης Εκπαίδευσης.
Ολόκληρο το πλαίσιο άσκησης επαγγέλματος (για όλους -και για τους ΠΕ), πρέπει πλέον να αλλάξει. Πρέπει να εκδοθούν Προεδρικά Διατάγματα για όλους: "2. Οι διατάξεις των άρθρων 1, 2 και 3 του παρόντος επεκτείνονται σε όλους τους διπλωματούχους μηχανικούς της προηγουμένης παραγράφου, το γνωστικό αντικείμενο σπουδών των οποίων αντιστοιχεί σε επιμέρους πτυχές των εν λόγω επαγγελματικών δραστηριοτήτων, σύμφωνα με τα οριζόμενα στα προεδρικά διατάγματα της επόμενης παραγράφου. 3. Με προεδρικά διατάγματα που εκδίδονται μετά από πρόταση των αρμόδιων κατά περίπτωση Υπουργών Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και Παιδείας και Θρησκευμάτων, καθορίζονται: α) Ειδικότητες μηχανικών με ειδικότερα προσόντα, πέραν του βασικού κύκλου σπουδών, που έχουν το δικαίωμα άσκησης επαγγελματικών δραστηριοτήτων των άρθρων 1, 2 και 3. β) Το σύνολο των γενικών και ειδικών γνώσεων και ικανοτήτων που απαιτούνται για την άσκηση των δραστηριοτήτων του προηγούμενου εδαφίου. γ) Επίπεδα επαγγελματικής δραστηριότητας που προσδιορίζουν τις απαιτήσεις για την ανάληψη συγκεκριμένων έργων κατά την άσκηση των εν λόγω επαγγελματικών δραστηριοτήτων. δ) Περιορισμοί ως προς τη δυνατότητα άσκησης συγκεκριμένης επαγγελματικής δραστηριότητας σε περιπτώσεις τεχνικών έργων ή τμημάτων αυτών των οποίων η μελέτη και η κατασκευή και η λειτουργία τους απαιτεί ιδιαίτερη επιστημονική και τεχνική κατάρτιση και γνώση για λόγους δημοσίου συμφέροντος και δημόσιας ασφάλειας".
 5. Κατά την πρώτη εφαρμογή της νέας ρύθμισης παρέχεται στο ΤΕΕ προθεσμία τεσσάρων (4) μηνών από την έκδοση του παρόντος νόμου για την κατάθεση στην κατά τα ανωτέρω Επιτροπή σχετικής γνωμοδότησης. Και περαιτέρω προθεσμία δύο (2) μηνών από τη λήψη της

ΕΘΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΟΣΟΝΤΩΝ: ΕΝΙΑΙΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ -ΤΕΙ

Σε οκτώ επίπεδα κατατάσσει η χώρα μας τα διάφορα επίπεδα εκπαίδευσης στο Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων που ξεκίνησε να σχεδιάζεται προ πενταετίας και πλέον εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
ΕΔΩ: ΕΘΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΟΣΟΝΤΩΝ 

Το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων καταρτίστηκε με στόχο την εθνική ή ευρωπαϊκή ταξινόμηση επιπέδου κατάρτισης, ώστε α διευκολύνεται η κατάρτιση των εργαζομένων.

Σύμφωνα με την πρόταση του υπουργείου Παιδείας, τα οκτώ επίπεδα προσόντων είναι τα εξής:

Επίπεδο 1
Απολυτήριο Δημοτικού.

Επίπεδο 2
Απολυτήριο Γυμνασίου.

Επίπεδο 3
• Πτυχίο Επαγγελματικής Ειδικότητας Επιπέδου 3 ΣΕΚ.
• Πιστοποιητικό Επαγγελματικής Κατάρτισης Επιπέδου 1 ΙΕΚ.

Επίπεδο 4
• Πτυχίο ΕΠΑΣ
• Πτυχίο Επαγγελματικής Ειδικότητας Επιπέδου 3 ΕΠΑΛ.
• Απολυτήριο Επαγγελματικού Λυκείου ΕΠΑΛ.
• Απολυτήριο (Γενικού) Λυκείου.

Επίπεδο 5
• Πτυχίο Επαγγελματικής Ειδικότητας Επιπέδου 4 ΕΠΑΛ.
• Δίπλωμα Επαγγελματικής Ειδικότητας Επιπέδου 4 ΙΕΚ.
• Δίπλωμα/Πτυχίο Ανωτέρας Σχολής

Επίπεδο 6 (Bachelor Degree)
• Πτυχίο Πανεπιστημίου
• Πτυχίο ΤΕΙ.
• Πτυχίο Ανώτατης Εκπαίδευσης (πενταετείς σπουδές, στρατιωτικές σχολές)