Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2011

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ & ΕΜΠΟΡΙΟΥ

Την Πέμπτη που μας πέρασε πραγματοποιήθηκε η τελευταία ανάγνωση του Νομοσχεδίου για το Νέο τρόπο έκδοσης οικοδομικών αδειών στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής. Δυστυχώς δεν είχαμε μέχρι στιγμής αλλαγές στα κρίσιμα για εμάς άρθρα. Παρεμβάσεις έχουν γίνει υπέρ του Κλάδου μας μόνο από το συνάδελφο Βουλευτή Μιχάλη Παπαδόπουλο και το Βουλευτή Αττικής κο Γιώργο Βλάχο.
Ακολουθεί η επιστολή που έστειλε η Πανελλήνια ΔΑΚΕ Μηχανικών Τ.Ε. σε όλους τους Βουλευτές της Επιτροπής.



10 Οκτωβρίου 2011


Κύριε Βουλευτή,


ζητούμε την παρέμβασή σας κατά την προσεχή συζήτηση στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής του Ν/Σ σχετικά με το νέο τρόπο έκδοσης των οικοδομικών αδειών.
Στο Ν/Σ αυτο υπάρχει πληθώρα άρθρων που αμφισβητούν τον Ανώτατο χαρακτήρα των Ιδρυμάτων των ΤΕΙ και θέτουν σε αμφισβήτηση τη δυνατότητα των Μηχανικών Τ.Ε. να ασκήσουν το επάγγελμα που σπούδασαν.


Σημείο αιχμής για τον Κλάδο μας είναι το άρθρο 8 του Νομοσχεδίου με βάση το οποίο δημιουργείται Μητρώο Μελετητών και Επιβλεπόντων Μηχανικών το οποίο τηρείται από το ΥΠΕΚΑ και ενημερώνεται από το ΤΕΕ.

Με δεδομένο ότι ακόμη -30 χρόνια από την ίδρυση των ΤΕΙ- δεν έχουν εκδοθεί τα Π.Δ. με τα Επαγγελματικά Δικαιώματα των πτυχιούχων Μηχανικών των ΤΕΙ, και το ΤΕΕ δεν εγγράφει ως μέλη του τους Μηχανικούς των ΤΕΙ, η διάταξη Νόμου η οποία εξουσιοδοτεί το ΤΕΕ να ενημερώνει το Μητρώο των Μελετητών και Επιβλεπόντων Μηχανικών θα λειτουργήσει καταστροφικά για δεκάδες χιλιάδες πτυχιούχους ΤΕΙ…

Θέση της παράταξής μας διαχρονικά είναι η ανάγκη λειτουργίας ΕΝΟΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ για όλους τους Μηχανικούς της Χώρας.

Η Πολιτεία όμως οφείλει να πάρει θέση. Δεν μπορεί να αφήσει το μισό και πλέον δυναμικό των Μηχανικών της Χώρας απροστάτευτο.

Είτε θα αποφασίσει την εγγραφή των Μηχανικών ΤΕΙ στο Ενιαίο Τεχνικό Επιμελητήριο, είτε θα δώσει στο σημερινό Φορέα εκπροσώπησής, την ΕΕΤΕΜ τις αρμοδιότητες της οργάνωσης και ελέγχου του επαγγέλματός τους.

Σας ζητούμε να καταθέσετε και να υποστηρίξετε την ακόλουθη τροπολογία:
____________________________________________________________



ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ-ΠΡΟΣΘΗΚΗ

Στο Σχέδιο Νόμου:



Νέος Τρόπος Έκδοσης Αδειών Δόμησης,

Ελέγχου Κατασκευών και Λοιπές Διατάξεις

Άρθρο 8

“Μητρώο Μελετητών και Επιβλεπόντων Μηχανικών και καθήκοντα”

Στην παράγραφο 1 του άρθρου 8, προβλέπεται: «Στο Υ.Π.Ε.Κ.Α. τηρείται μητρώο στο οποίο παρέχεται δημόσια πρόσβαση, που ενημερώνεται από το Τ.Ε.Ε., με τα στοιχεία των μηχανικών….»

Το Τ.Ε.Ε ως επαγγελματική ένωση των μηχανικών πανεπιστημίου δεν νομιμοποιείται, ούτε είναι σε θέση να γνωρίζει και μάλιστα να δημοσιοποιεί στοιχεία για τα επαγγελματικά προσόντα των μηχανικών Τ.Ε.Ι, δεδομένου ότι δεν είναι μέλη του.

Ως γνωστό, το Τ.Ε.Ε βρίσκεται σε χρόνια αντιπαράθεση με τους μηχανικούς Τ.Ε.Ι και αντιτίθεται σε κάθε προσπάθεια επαγγελματικής τους κατοχύρωσης.

Συνεπώς βρίσκεται σε προφανή σύγκρουση συμφερόντων να ευνοήσει τα μέλη του (μηχανικοί πανεπιστημίου) και να βλάψει τους ανταγωνιστές τους (μηχανικοί Τ.Ε.Ι) κατά την διαδικασία ενημέρωσης του Μητρώου.

Επομένως το Τ.Ε.Ε δε διαθέτει την απαιτούμενη αντικειμενικότητα και νομιμότητα για να προβαίνει στην ενημέρωση του εν λόγω αρχείου.

Η πρόσφατη ανάθεση της διαχείρισης του ηλεκτρονικού συστήματος τακτοποίησης των αυθαιρέτων στο Τ.Ε.Ε και οι περιορισμοί που αυτό θέτει για τους μηχανικούς των Τ.Ε.Ι επιβεβαιώνουν τα παραπάνω.

Το Υ.Π.Ε.Κ.Α, εφόσον θα έχει την ευθύνη, θα πρέπει να αναλάβει και την ενημέρωση του αρχείου-Μητρώου Μηχανικών μελετητών και επιβλεπόντων.

Κατά την σύνταξη του Μητρώου θα συμβουλεύεται τον νόμιμο εκπρόσωπο των μηχανικών Τ.Ε.Ι δηλ, την Ε.Ε.Τ.Ε.Μ, η οποία τηρεί σχετικό μητρώο και σύμφωνα με ισχύουσες διατάξεις, εκπροσωπεί ήδη τους μηχανικούς Τ.Ε.Ι σε γνωμοδοτικά ή αποφασιστικά όργανα της Πολιτείας.

Για τους λόγους αυτούς προτείνεται η ακόλουθη Τροπολογία –προσθήκη:



Άρθρο 8

“Μητρώο Μελετητών και Επιβλεπόντων Μηχανικών και καθήκοντα”

Η παραγ.1 του άρθρου 8 τροποποιείται ως εξής:

«1. Στο Υ.Π.Ε.Κ.Α. τηρείται μητρώο στο οποίο παρέχεται δημόσια πρόσβαση, που ενημερώνεται από το Τ.Ε.Ε., με τα στοιχεία των διπλωματούχων μηχανικών μελών του και από την Ε.Ε.Τ.Ε.Μ με τα στοιχεία των πτυχιούχων μηχανικών μελών της.

Αυτό περιλαμβάνει τα επαγγελματικά προσόντα μηχανικού, τον τίτλο σπουδών, την ειδικότητα, την άδεια άσκησης και τα ειδικά επαγγελματικά δικαιώματα.»



Ο προτείνων βουλευτής
__________________________________________________________________


Είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε συνεργασία ή διευκρίνιση.



Για την Πανελλήνια ΔΑΚΕ Μηχανικών Τ.Ε.



Γιάννης Αίσωπος

Βασίλης Χριστόπουλος

Χρήστος Ντάκος

Κων/νος Ευθυμιάδης

Δημήτρης Σιάχος





Κιν τηλ επικοινωνίας:

6944479903

6972082906

6936928916





*σας επισυνάπτουμε κείμενο με το σύνολο των παρατηρήσεων που συνέταξε η ΕΕΤΕΜ για το συγκεκριμένο Νομοσχέδιο
Πανελλήνια Δ.Α.Κ.Ε. Μηχανικών Τ.E.

E-mail: dake@dake-eetem.gr