Τρίτη 5 Απριλίου 2011

ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΑΝΤΙΞΟΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ Η ΔΑΚΕ ΚΡΑΤΗΣΕ ΤΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΤΗΣ




Παρά τις αντίξοες συνθήκες η Πανελλήνια ΔΑΚΕ Μηχανικών Τ.Ε. κατάφερε να διατηρήσει τα ποσοστά της στις Εκλογές της ΕΕΤΕΜ που πραγματοποιήθηκαν στις 3 & 4 Απριλίου σε ολόκληρη την Ελλάδα. Ήταν σαφές ότι αυτές ήταν οι πιο δύσκολες εκλογές που είχε αντιμετωπίσει μέχρι σήμερα η Παράταξη. Μετά την οδυνηρή ήττα για το Κόμμα της ΝΔ πριν από 18 μήνες, αλλά και την έντονη εσωστρέφεια που ακολούθησε, η ψυχολογία των στελεχών αλλά και των φίλων της παράταξης ήταν πολύ κακή.
Εκτός αυτού βέβαια είχαμε να αντιμετωπίσουμε την –πολύ φυσιολογική- άρνηση της μεγαλύτερης μερίδας του Κλάδου, να συμμετάσχει στις εκλογές της ΕΕΤΕΜ, η οποία δείχνει παρηκμασμένη και ανίκανη να αντιμετωπίσει τις ραγδαίες εξελίξεις που συντελούνται τόσο στο εκπαιδευτικό, όσο και στο επαγγελματικό περιβάλλον.

Επίσης, την ίδια στιγμή που όλοι πλήττονται από την οικονομική κρίση ήταν αδιανόητη η άρνηση της Διοίκησης της Ένωσης να δεχθεί την πρότασή μας να μπορεί ένας συνάδελφος να ψηφίσει καλύπτοντας μία ή δύο συνδρομές αντί για τρεις που ίσχυσε. Πάρα πολλοί συνάδελφοι έφτασαν ακόμα και μέχρι την κάλπη αλλά τελικά δεν ψήφισαν καθώς δεν μπορούσαν να πληρώσουν τα 90 ευρώ που απαιτούνταν..
Εμείς πιστεύαμε και πιστεύουμε ότι είναι προτιμότερο να ψηφίσουν πολλοί, πληρώνοντας λιγότερα, παρά λίγοι πληρώνοντας πολλά…
Δεν είναι δυστυχώς τυχαίο ότι ενώ ο αριθμός των μελών της Ένωσης αυξάνεται κάθε χρόνο, κάθε φορά στις Εκλογές ψηφίζουν λιγότεροι.
Ο μικρός αριθμός των συναδέλφων που συμμετείχαν στις εκλογές καταδεικνύει τις αδυναμίες της Ένωσης και θέτει σε κίνδυνο την αναγνώριση της νομιμότητας των διαδικασιών μας από τους τρίτους, καθώς είναι προφανές ότι το εκλογικό αποτέλεσμα δεν αντικατοπτρίζει –κατ’ ανάγκη- τη βούληση της πλειοψηφίας του Κλάδου αλλά τη βούληση μιας καλύτερα οργανωμένης μειοψηφίας…
Επίσης, για άλλη μία φορά ο προβληματισμός των συναδέλφων για τη διαφάνεια των διαδικασιών μας ήταν έκδηλος καθώς δεν υπάρχει δικαστικός αντιπρόσωπος και υπάρχουν Τμήματα όπου δεν υπάρχει κανείς εκπρόσωπος παράταξης εκτός από της ΠΑΣΚΕ.. (χαρακτηριστική η περίπτωση τμήματος όπου ενώ την πρώτη μέρα είχαν ψηφίσει μόλις 25 συνάδελφοι, στο τέλος εμφανίζεται να έχουν ψηφίσει 167, εκ των οποίων οι 150 ΠΑΣΚΕ…). Μειδίαμα προκαλεί και το πρακτικό εκλογών του τμήματος της Θεσ/νίκης όπου αναγράφεται: Ψηφίσαντες 500, βρέθηκαν 495…
Ακόμη, μαζική ήταν η συμμετοχή των συναδέλφων από τις ΔΕΚΟ και τα Υπουργεία οι οποίοι κινητοποιήθηκαν από τον γνωστό σκληρό κομματικό μηχανισμό του ΠΑΣΟΚ, διαψεύδοντας αυτούς που μιλούν για δυσαρέσκεια των μελών του ΠΑΣΟΚ έναντι της Κυβερνητικής Πολιτικής. Αρκούσε ένα τηλέφωνο για να κατέβουν να ψηφίσουν στηρίζοντας την κυβερνητική παράταξη, ξεχνώντας και τις μειώσεις στο μισθό και τις περικοπές και το μνημόνιο και τον εμπαιγμό σε ότι αφορά τα επαγγελματικά μας δικαιώματα…
Ταυτόχρονα εντυπωσιακή ήταν η άνοδος της Πανεπιστημονικής. Οι συνάδελφοι που πρόσκεινται στο ΚΚΕ συμμετείχαν μαζικά σε όλα τα νομαρχιακά τμήματα και κυρίως στα μεγάλα κέντρα.
Την ίδια στιγμή που και οι δύο μεγαλύτερες παρατάξεις –τόσο η ΠΑΣΚ όσο και εμείς- έχασαν σημαντικό αριθμό ψήφων σε σχέση με τις εκλογές του 2008, οι αριστερές παρατάξεις αύξησαν τις ψήφους τους.
Αυτή η άνοδος της Πανεπιστημονικής ήταν που διαμόρφωσε και το αποτέλεσμα στην κατανομή των εδρών με την παράταξη του ΚΚΕ να κερδίζει τελικά την έδρα που χάσαμε εμείς.
Σε κάθε περίπτωση η προσπάθεια των συναδέλφων της ΔΑΚΕ σε όλη την Ελλάδα ήταν συγκινητική καθώς έδιναν άνισο αγώνα. Σημαντικές ήταν και οι επιτυχίες της παράταξης σε αρκετά Τμήματα όπως στη Λάρισα ή την Ξάνθη, όπου οι συνάδελφοι απέδειξαν την αξία της δουλειάς τους με τα αποτελέσματά τους.

Βέβαια οι εκλογές τελείωσαν.
Απομένει η τυπική ανακοίνωση των επιτυχόντων καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί η συγκέντρωση του αριθμού των σταυρών των υποψηφίων από όλα τα νομαρχιακά τμήματα.

Τα δύσκολα για τον Κλάδο είναι μπροστά μας.
Εμείς καλούμε την πλειοψηφούσα παράταξη να μην επαναλάβει τα λάθη των προηγούμενων ετών και να συνεργαστεί με όλους για το καλό των συναδέλφων.
Όπως έχουμε αποδείξει όλα αυτά τα χρόνια –ακόμα και μέσα στην περίοδο της προεκλογικής περιόδου, όπου επιμέναμε στην συγκρότηση ενός ενιαίου ψηφοδελτίου-, εμείς θεωρούμε ότι ανάμεσά μας δεν χωρούν παραταξιακές ή κομματικές αντιπαραθέσεις.

Οι προκλήσεις που έρχονται απαιτούν να είμαστε ενωμένοι!


Εμείς οφείλουμε να ευχαριστήσουμε όχι μόνο όλους όσους μας εμπιστεύθηκαν και μας στήριξαν με την ψήφο τους αλλά και αυτούς που μας εμπιστεύονται αλλά δεν μπόρεσαν να ψηφίσουν λόγω της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας.

Θα συνεχίσουμε τον αγώνα για την επίλυση των προβλημάτων του Κλάδου έχοντας πάντα ως στόχο Ένα Νέο Ενιαίο Τεχνικό Επιμελητήριο όπου θα συμμετέχουν ισότιμα όλοι οι Μηχανικοί της Χώρας.