Παρασκευή 26 Μαρτίου 2010
Εισήγηση στο Προσυνέδριο της Γραμματείας Συνδικαλισμού στη Χαλκλίδα στις 13 Μαρτίου 2010, «Η ανάγκη για αναμόρφωση της οργανωτικής δομής και της λειτουργίας των Επιμελητηρίων στη χώρα μας είναι σήμερα επιτακτική»
Φίλες και φίλοι Συμμαχητές,
Η μαζική συμμετοχή των Νεοδημοκρατών στις κάλπες για την ανάδειξη του νέου μας Αρχηγού στις 29 Νοεμβρίου, έδειξε με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο ότι τα μέλη και οι φίλοι του Κόμματός μας δεν έχουν φύγει από δίπλα μας, ακόμα και αν δεν μας ψήφισαν στις τελευταίες εκλογές.
Οι εκατοντάδες χιλιάδες νεοδημοκράτες μας είπαν με μια φωνή:
Βάλτε τελεία στα λάθη του Παρελθόντος.
Είπαν στο νέο Πρόεδρό μας: Προχώρα μπροστά και χτίσε ένα νέο Κόμμα που θα σέβεται τους πάντες, αλλά πρώτα απ’ όλα σέβεται τον εαυτό του.
Ένα Κόμμα που θα έχει σαφείς και ξεκάθαρες απόψεις.
Ένα Κόμμα που θα είναι σε θέση να αφουγκράζεται τις εξελίξεις που συμβαίνουν στην Κοινωνία και θα βρίσκεται ένα βήμα πριν από αυτές.
Ένα Κόμμα που θα έχει θέση και για τα πιο ακανθώδη, πολύπλοκα και δύσκολα στην επίλυσή τους ζητήματα.
Ένα τέτοιο ζήτημα στο οποίο καλείται να δώσει απαντήσεις η Πολιτεία στο άμεσα επόμενο διάστημα είναι ο τρόπος που θα χορηγείται η άδεια ασκήσεως επαγγέλματος σε μια μεγάλη σειρά από επιστημονικούς κλάδους μετά και από την εφαρμογή στη χώρα μας της νέας Κοινοτικής Οδηγίας 36/2005.
Η εξασφάλιση υγιούς ανταγωνισμού και η δυνατότητα σε κάθε νέο της πατρίδας να έχει απρόσκοπτη πρόσβαση στο επάγγελμα που υπαγορεύουν οι δεξιότητες και οι σπουδές του, αποτελούν βασική προϋπόθεση για την κοινωνική συνοχή.
Οι ίσες δυνατότητες στην απασχόληση και την κοινωνική ασφάλιση είναι βασικοί όροι για τη δημιουργία περιβάλλοντος σιγουριάς και ασφάλειας για τους εργαζόμενους και παράγοντες ανάπτυξης για τον τόπο μας.
Αναμφισβήτητα σήμερα το βασικό θέμα της ημερήσιας διάταξης είναι η ληστρική επίθεση την οποία εξαπολύει το κράτος ενάντια στους μισθωτούς και τα χαμηλά εισοδήματα.
Κοινωνικές κατακτήσεις δεκαετιών αφαιρούνται σήμερα με τον πλέον προκλητικό τρόπο.
Βιώνουμε τη χειρότερη οικονομική κρίση των τελευταίων 60 χρόνων.
Η ανεργία καλπάζει με διψήφια νούμερα.
Η αγορά εργασίας εξελίσσεται σε ζούγκλα.
Η εργοδοτική αυθαιρεσία οργιάζει.
Όταν η πίττα μικραίνει οι μικροί συνθλίβονται και αυτό που επικρατεί είναι το δίκαιο του ισχυροτέρου.
Σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση που βιώνουμε δεν απαιτούνται μόνο αυστηροί ελεγκτικοί μηχανισμοί.
Απαιτείται ισχυρή πολιτική βούληση.
Απαιτείται οι Κυβερνήσεις να είναι σε θέση να στέκονται στο ύψος τους και να λειτουργούν με γνώμονα την αρχή της ισότητας μεταξύ των πολιτών που υπαγορεύει το Σύνταγμα, και όχι με βάση το ποιος είναι πιο ισχυρός.
Δυστυχώς στην Ελλάδα σήμερα υπάρχουν ισχυροί και αδύνατοι.
Δεν είναι μόνο η αυθαιρεσία των Εργοδοτών που βιώνουν οι νέοι εργαζόμενοι.
Οι νέοι επιστήμονες βρίσκουν απέναντί τους ισχυρές συντεχνίες και οργανωμένα συμφέροντα που τους εμποδίζουν στην άσκηση του Επαγγέλματός τους.
Οι εκατοντάδες χιλιάδες πτυχιούχοι των ΤΕΙ ανήκουν σε αυτή την κατηγορία.
27 χρόνια μετά την ίδρυση των ΤΕΙ, η Πολιτεία δεν έχει εκδώσει ακόμη τα Προεδρικά Διατάγματα με τα Επαγγελματικά Δικαιώματα των πτυχιούχων τους.
Πολλές χιλιάδες πτυχιούχων των ΤΕΙ υποχρεώνονται στην ετεροαπασχόληση ή στην ανεργία.
Την ίδια βέβαια στιγμή που οι πτυχιούχοι των τετραετούς διάρκειας φοίτησης, Ανώτατων Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, δεν έχουν το δικαίωμα να ασκήσουν ούτε στοιχειωδώς το επάγγελμα που έχουν σπουδάσει, οι πτυχιούχοι Ιδρυμάτων τριετούς διάρκειας φοίτησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, παίρνουν Άδεια Ασκήσεως Επαγγέλματος και εργάζονται με πλήρη δικαιώματα..
Θυμίζω ότι με σκληρούς αγώνες και μεγάλες κινητοποιήσεις των σπουδαστών, οι απόφοιτοι της Σχολής Τεχνολογικών Εφαρμογών των ΤΕΙ, απέκτησαν τον τίτλο του Μηχανικού (Π.Δ.388/89).
Οι πτυχιούχοι των ΤΕΙ απέκτησαν μεν τον τίτλο του Μηχανικού όχι όμως και το δικαίωμα να ασκούν το Επάγγελμα.
Με βάση τη νομοθεσία του 1930, στην Ελλάδα το επάγγελμα του Μηχανικού είναι νομοθετικά κατοχυρωμένο και μπορεί να ασκείται μόνο από τα μέλη του ΤΕΕ.
Ως μέλη του ΤΕΕ εγγράφονται οι διπλωματούχοι του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου, των πολυτεχνικών σχολών της χώρας και των ισοτίμων σχολών του εξωτερικού μετά τη λήψη της άδειας άσκησης του επαγγέλματος. Το ΤΕΕ διενεργεί τις εξετάσεις και χορηγεί τις άδειες ασκήσεως επαγγέλματος του μηχανικού και τηρεί τα μητρώα των μηχανικών.
Το ΤΕΕ έχει επίσης την αρμοδιότητα για τη χορήγηση της άδειας ασκήσεως επαγγέλματος στην Ελλάδα στους μηχανικούς ισοτίμων ανωτάτων σχολών του εξωτερικού.
Από το 2000 όμως στη χώρα μας άρχισε να εφαρμόζεται η Κ.Ο.89/48. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα σειρά αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας με βάση τις οποίες το Τεχνικό Επιμελητήριο υποχρεώθηκε να εγγράψει στα μητρώα του μεγάλο αριθμό πτυχιούχων Ιδρυμάτων τριετούς διάρκειας φοίτησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το Τεχνικό Επιμελητήριο είναι πλέον υποχρεωμένο να εγγράφει στα μητρώα του τους πτυχιούχους των Ιδρυμάτων της Ε.Ε. που παίρνουν ισοτιμία μηχανικού από το ΣΑΕΙΤΤΕ, πολλοί από αυτούς τριετούς φοίτησης.
Την ίδια στιγμή που ο πτυχιούχος Ιδρύματος τριετούς διάρκειας φοίτησης της Ε.Ε. με την ειδικότητα «Μηχανικός Έργων Υποδομής» εγγράφεται στα Μητρώα του ΤΕΕ στην ειδικότητα του Πολιτικού Μηχανικού με ότι αυτό συνεπάγεται για τα δικαιώματά του στην άσκηση του επαγγέλματος, ο απόφοιτος των τετραετούς διάρκειας φοίτησης των ανώτατων ΤΕΙ με ειδικότητα «Πολιτικών Δομικών Έργων» δεν μπορεί να ασκήσει ούτε στοιχειωδώς το επάγγελμά του.
Οι απόφοιτοι ΤΕΙ δεν γίνονται δεκτοί στα μητρώα του ΤΕΕ. Δεν μπορούν άλλωστε να κάνουν χρήση των διατάξεων της κ.ο. 89/48 καθώς η οδηγία αναφέρεται σε διπλώματα που αποκτήθηκαν σε άλλο κράτος μέλος της Ε.Ε. Ο πτυχιούχος ΤΕΙ με τετραετείς σπουδές ακόμα και αν αποκτήσει μεταπτυχιακό ή διδακτορικό τίτλο δεν μπορεί να εγγραφεί στο ΤΕΕ σε αντίθεση με το συνάδελφό του από ίδρυμα της Ε.Ε. ο οποίος έχει αυτό το δικαίωμα ακόμα και με τριετείς ή τετραετείς σπουδές.
Σε αντίθεση με το διπλωματούχο μηχανικό του Πολυτεχνείου που έχει βάση νόμου δικαίωμα να κάνει τα πάντα, ο μηχανικός των ΤΕΙ δεν έχει δικαίωμα να κάνει τίποτα.
Βέβαια είναι γνωστό ότι από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής του το ΤΕΕ χαρακτηρίζεται από την πολύ δυνατή σχέση αλληλεγγύης μεταξύ των μελών του.
Με την επιλογή του όμως να λειτουργεί μόνο ως συνδικαλιστικός εκπρόσωπος των διπλωματούχων μηχανικών το Τεχνικό Επιμελητήριο απομακρύνεται από το θεσμικό του ρόλο ως σύμβουλος της Πολιτείας.
Είναι σαφές ότι η παντελής ανυπαρξία σύγχρονου θεσμικού πλαισίου καθορισμού των επαγγελματικών δικαιωμάτων, όλων των ειδικοτήτων οριζόντια, δημιουργεί μία εκρηκτική κατάσταση που ισοπεδώνει τη γνώση και οδηγεί σε συντεχνιακές συγκρούσεις.
Το μείζον δεν είναι απλά η έκδοση κάποιων Προεδρικών Διαταγμάτων. Σήμερα καθίσταται αναγκαίο να προχωρήσει ο επανακαθορισμός με σύγχρονες και διαφανείς διαδικασίες, όλων των επαγγελματικών δικαιωμάτων, όλων των ειδικοτήτων των μηχανικών, με βάση φυσικά το γνωστικό τους αντικείμενο (επίπεδο και περιεχόμενο σπουδών) αλλά και με βάση τα χρόνια της επαγγελματικής εμπειρίας.
Σε όλο τον κόσμο υπάρχουν αυστηροί κανόνες που διέπουν την άσκηση του Επαγγέλματος του Μηχανικού, από την πιστή τήρηση των κανόνων αυτών διασφαλίζεται η ασφάλεια του πολίτη. Η νέα Κοινοτική Οδηγία (36/2005) δημιουργεί νέα δεδομένα.
Μονόδρομος είναι η σύσταση ενός Ενιαίου Φορέα Χορήγησης της Άδειας Ασκήσεως Επαγγέλματος και Πιστοποίησης της Επαγγελματικής Εμπειρίας, όπου το δικαίωμα πρόσβασης σε μελέτες ή επιβλέψεις δημοσίων αλλά και ιδιωτικών έργων Β΄, Γ΄ τάξης κ.τ.λ. μέχρι την κορυφή, θα δίνεται εξελικτικά και αφού πιστοποιείται η επαγγελματική εμπειρία.
Οι Νοσηλευτές, άνοιξαν το δρόμο καθώς οι απόφοιτοι των Τμημάτων Νοσηλευτικής τόσο των Τμημάτων Πανεπιστημίων, όσο και των Τμημάτων ΤΕΙ, εγγράφονται πλέον ισότιμα στη νέα Ένωση Νοσηλευτών που αποτελεί Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου και ιδρύθηκε από την Κυβέρνησή μας.
Οι εποχές που οι Πολιτικοί κρατούσαν ισορροπίες και τα είχαν με όλους καλά, έχουν περάσει ανεπιστρεπτί.
Η κα Γιαννάκου με το Νόμο 3549/2007 έκανε το πιο αποφασιστικό βήμα στην κατεύθυνση της επίλυσης της χρόνιας αμφισβήτησης των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων.
Η Νέα Δημοκρατία οφείλει σήμερα να συνεχίσει στο επόμενο βήμα.
Οφείλει να προτείνει την ίδρυση Νέων Ενιαίων Επιμελητηρίων για όλους του Επιστημονικούς Κλάδους.
Οφείλει να προτείνει την επανίδρυση νέου Οικονομικού Επιμελητηρίου, στο οποίο θα γίνονται μέλη και οι απόφοιτοι Οικονομικών Σχολών των ΤΕΙ.
Οφείλει επίσης να προτείνει την επανίδρυση νέου Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου, στο οποίο θα γίνονται μέλη και οι απόφοιτοι Γεωτεχνικών Σχολών των ΤΕΙ.
Τέλος, οφείλει να προτείνει την επανίδρυση νέου Τεχνικού Επιμελητηρίου, στο οποίο θα γίνονται μέλη και οι Μηχανικοί των ΤΕΙ.
Οι Γραμματείες του Κόμματος και ειδικότερα οι Γραμματεία Συνδικαλισμού υπό την καθοδήγηση του εμπειρότατου Γιάννη Μανώλη, μπορούν να στηρίξουν την προσπάθεια του Κόμματος να καταθέσει και να στηρίξει ριζοσπαστικές και καινοτόμες προτάσεις που θα συγκρούονται με συγκεκριμένες ομάδες συντεχνιακών συμφερόντων, θα τύχουν όμως της υποστήριξης από ολόκληρη την Ελληνική Κοινωνία.
Η Γραμματεία Συνδικαλισμού μπορεί και πρέπει να συντονίσει το διάλογο μεταξύ των εκφραστών μέσα στο Κόμμα μας, των όποιων αντικρουόμενων απόψεων.
Η ΔΚΜ του Τεχνικού Επιμελητηρίου οφείλει να κάτσει στο ίδιο τραπέζι με την Πανελλήνια ΔΑΚΕ Μηχανικών Τ.Ε. για να μπορέσει να βρεθεί μια κοινή συνισταμένη.
Είναι αδιανόητο και σαφώς επικίνδυνο για την αξιοπρέπεια του Κόμματός μας, η έκφραση τόσο διαφορετικών και αντιδιαμετρικά αντίθετων μεταξύ τους απόψεων από τις κομματικές οργανώσεις των διπλωματούχων και των πτυχιούχων Μηχανικών.
Στη Νέα Νέα Δημοκρατία, πέρασε η εποχή που ο ρόλος της Γραμματείας Συνδικαλισμού περιοριζόταν στην απλή καταγραφή δεδομένων. Η Γραμματεία Συνδικαλισμού καλείται σήμερα να παίξει ενεργό ρόλο παρακολουθώντας στενότερα τις δράσεις των ΔΑΚΕ του Επιστημονικού Τομέα. Παρακολουθώντας τις εξελίξεις στους χώρους του «Επιστημονικού Συνδικαλισμού» το Κόμμα μας θα βρίσκεται πιο κοντά στην Κοινωνία και θα αντιλαμβάνεται γρηγορότερα τις αλλαγές που συντελούνται. Ταυτόχρονα θα δίνεται η δυνατότητα να αναδειχθούν τα νέα στελέχη που θα αποτελέσουν το νέο πρόσωπο της Παράταξής μας στην Κοινωνία.
Πρέπει να ακούσουμε προσεκτικά τα λόγια του Προέδρου μας, του Αντώνη Σαμαρά στην εναρκτήρια ομιλία του στο πρώτο Προσυνέδριο του Κόμματος στο ΣΕΦ, ο οποίος τόνισε:
-- Είμαστε το κόμμα που έχει όραμα για τον τόπο.
-- Είμαστε το κόμμα που τόλμησε να μιλήσει για «νέα Μεταπολίτευση».
-- Είμαστε το κόμμα που ξαναφέρνει την Πολιτική στο προσκήνιο.
-- Είμαστε το κόμμα που καταργεί τα «στρογγυλεμένα λόγια», τα ξύλινα συνθήματα και τα φθαρμένα στερεότυπα.
-- Είμαστε το κόμμα που τολμά να κάνει την αυτοκριτική του, αλλά αποτινάσσει τα ενοχικά πλέγματα.
-- Είμαστε το κόμμα που δεν ξεγράφει το Έθνος, δεν περιφρονεί την Πατρίδα, δεν καταδημαγωγεί το Λαό, αλλά και δεν διαπραγματεύεται το δημόσιο συμφέρον.
-- Είμαστε το κόμμα που δεν ευτελίζεται σε λαϊκισμούς, δεν αναλώνεται σε καιροσκοπικά πυροτεχνήματα, δεν υποκύπτει σε ιδεολογική τρομοκρατία, δεν παγιδεύεται σε ψεύτικα διλήμματα, δεν υποκύπτει σε εκβιασμούς…
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)