Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2012

ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΤΕΕ Ο ΛΑ.Ο.Σ....


Το ρόλο του υποστηρικτή της Συντεχνείας ανέλαβε στη Βουλή ο ΛΑ.Ο.Σ.... μέσω του Εισηγητή του, Βουλευτή Σερρών κου Ηλία Πολατίδη....
Δυστυχώς.....
 Παραθέτω χαρακτηριστικό απόσπασμα από τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής στις 2 Φεβρουαρίου....:
.....
ΗΛΙΑΣ ΠΟΛΑΤΙΔΗΣ:
........Όσον αφορά την τροπολογία που αφορά τα ενεργειακά θέματα και τα δικαιώματα για τα νεότερα μνημεία, θα διαφωνήσω και με τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο της Νέας Δημοκρατίας ο οποίος πάλι μίλησε στη γνωστή γραμμή που μας έχουν συνηθίσει ο κ. Κακλαμάνης και ο κ. Πρωτόπαπας. Ομιλούν και συλλήβδην σπιλώνουν ανθρώπους και τους κατηγορούν για πράγματα τα οποία προφανώς…
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΟΥΣΟΥΡΟΥΛΗΣ: Σας είπα για το ΤΕΕ…
ΗΛΙΑΣ ΠΟΛΑΤΙΔΗΣ: Το ΤΕΕ είναι ένας οργανισμός. Εξ όσων γνωρίζω η πρόθεση του Υπουργείου Ανάπτυξης στο οποίο έχετε χρηματίσει…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας):  Κύριε συνάδελφε, θα ξεκινήσετε διαλογική συζήτηση;
ΗΛΙΑΣ ΠΟΛΑΤΙΔΗΣ: Το Τεχνικό Επιμελητήριο αδειοδοτεί στο βαθμό που και τα εμπορικά επιμελητήρια πρόκειται με τη σύμφωνη γνώμη του Υπουργείου να αδειοδοτούν. Το κλείνω εδώ το θέμα, κύριε  Πρόεδρε.....

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΛΗΤΕΙΑ ΑΠΟ ΣΗΦΟΥΝΑΚΗ...

Μόνο ως εμπαθή και πολιτικά ανέντιμο μπορεί να χαρακτηρίσει κανείς τον Υφυπουργό κο Σηφουνάκη, καθώς αφού είδε ότι δεν πέρασε η προσπάθειά του για αποκλεισμό των Μηχανικών Τ.Ε. από μια σειρά από επαγγελματικές δραστηριότητες, την τελευταία στιγή κι ενώ η συζήτηση του Νομοσχεδίου του ΥΠΕΚΑ την Πέμπτη 3/2 το απόγευμα έκλεινε, αλλοίωσε τροπολογία του Νόμου 4030/2011 που ψηφίστηκε πριν από δύο μήνες, αφήνοντας εκτός τους Μηχανικούς Τ.Ε. υπαλλήλους των Πολεοδομιών από τον έλεγχο των απαιτούμενων δικαιολογητικών για την έγκριση δόμησης...
Θυμίζω ότι η συζήτηση για το Νόμο αυτό έγινε βεβιασμένα (η συζήτηση είχε οριστεί ως διήμερη, αλλά την τελευταία στιγμή η συζήτηση της δεύτερης μέρας ακυρώθηκε...) πριν από δύο μήνες, παραμονή της συγκρότησης της Κυβέρνησης Παπαδήμου, όπου και πάλι ο κος Σηφουνάκης είχε επιχειρήσει το ίδιο αλλά συνάντησε την αντίδραση του Απόστολου Κακλαμάνη...
Ο τρόπος όμως που έγινε η όλη διαδικασία οδήγησε στην πιο κάτω προσβλητική για τη λειτουργία της Βουλής διατύπωση του άρθρου 5:
"β. Ο έλεγχος των απαιτούμενων στοιχείων για την έγκριση δόμησης γίνεται από εξουσιοδοτημένους από τον Προϊστάμενο της Υπηρεσίας υπαλλήλους διπλωματούχους μηχανικούς Α.Ε.Ι. και μόνο σε περίπτωση έλλειψης των παραπάνω, από πτυχιούχους μηχανικούς τεχνολογικής εκπαίδευσης ή από τεχνικούς κατωτέρων βαθμίδων μηχανικούς κατηγορίας ΠΕ ή ΤΕ."

Ο κος Σηφουνάκης δεσμεύθηκε ότι θα διορθώσει τις λάθος διατυπώσεις του Ν.4030, αντί γι΄αυτό όμως η νέα διατύπωση που έφερε είναι:

"Ο έλεγχος των απαιτούμενων στοιχείων για την έγκριση δόμησης γίνεται από εξουσιοδοτημένους από τον Προϊστάμενο της Υπηρεσίας υπαλλήλους διπλωματούχους μηχανικούς Α.Ε.Ι. και μόνο σε περίπτωση έλλειψης των παραπάνω, από πτυχιούχους μηχανικούς τεχνολογικής εκπαίδευσης"

Περιμένουμε να δούμε την τελική διαμόρφωση του Νόμου, ταυτόχρονα εκφράζουμε τη θλίψη και την οργή μας κυρίως για το πολικό ποιόν του κου Σηφουνάκη...
αλλά και τον προβληματισμό μας για την επάρκεια των συνδικαλιστικών μας εκπροσώπων.... 

"ΠΑΝΤΕΛΟΝΑΤΟΣ" Ο ΜΟΥΣΟΥΡΟΥΛΗΣ


Ο Βουλευτής Χίου, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΟΥΣΟΥΡΟΥΛΗΣ τιμώντας το ρόλο του στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, δεν δίστασε να κατονομάσει από το Βήμα της Βουλής τη Συντεχνεία της Διοίκησης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, κατά την πρόσφατη συζήτηση του Νομοσχεδίου του ΥΠΕΚΑ, ενώνοντας τη φωνή του με τον Απόστολο Κακλαμάνη.Παραθέτω απόσπασμα της ομιλείας του: 
"Θέλω, κατ’ αρχήν, να σχολιάσω αυτά που ακούστηκαν από τον πρώην Πρόεδρο της Βουλής, τον κ. Κακλαμάνη, σχετικά με το Τεχνικό Επιμελητήριο της χώρας.
Κύριοι συνάδελφοι, να σας θυμίσω ότι εδώ και δύο χρόνια, εκτός από τα πληροφοριακά συστήματα, έχουμε εκχωρήσει στο Τεχνικό Επιμελητήριο διοίκηση και διαχείριση κρατικού έργου. 
Απαριθμώ: οικοδομικές άδειες –πρόσφατο- ημιυπαίθριοι, αυθαίρετα, βιομηχανικές αδειοδοτήσεις, ενεργειακοί επιθεωρητές.
Αυτό δεν έχει να κάνει με τον φορέα, έχει να κάνει με την ουσία, με τον πυρήνα της λειτουργίας του κράτους.
Τώρα σε ό,τι αφορά τους ενεργειακούς επιθεωρητές, σας τα είπα και εγώ στην Επιτροπή, κύριε Σηφουνάκη για τα ημαρτημένα που είπε ο κ. Κακλαμάνης σε ό,τι αφορά την αποκατάσταση του λάθους που είχε γίνει με τους εκπροσώπους της τεχνολογικής εκπαίδευσης. 
Δεν δώσατε σημασία, τα ακούσατε, λοιπόν, και σήμερα. 
Εάν όμως το 2010 δεν είχε τροποποιηθεί το Προεδρικό Διάταγμα για τους ενεργειακούς επιθεωρητές που είχαμε αφήσει έτοιμο στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, δεν θα χρειαζόταν σήμερα να κάνετε αυτές τις διορθώσεις. Τα ανακατέψατε και δημιουργήσατε σύγχυση. 
Και πίσω από όλα αυτά ο λόγος είναι η επεκτατική διάθεση του Τεχνικού Επιμελητηρίου να καταλάβει όλο και περισσότερο μέρος της διοίκησης". 

Η τοποθέτηση του πρώην Προέδρου της Βουλής έχει ως εξής:
"Ταυτόχρονα όμως, την ώρα που καίγεται η χώρα, τα συντεχνιακά συμφέροντα, όλοι αυτοί που ξέρουν και πολιτικά πρόσωπα να επηρεάζουν και υπηρεσίες να ρυμουλκούν, μας φέρνουν εδώ διατάξεις, για τις οποίες εγώ ντρέπομαι γιατί είμαι αναγκασμένος ως μέλος του Ελληνικού Κοινοβουλίου να πω επ’ αυτών την άποψή μου.    Εδώ ήταν που την παραμονή της παραιτήσεως της κυβέρνησης Γεωργίου Παπανδρέου πέρασε εν τάχει με εισηγητές μέλη του Τεχνικού Επιμελητηρίου, με τον παριστάμενο Υπουργό μέλος του Τεχνικού Επιμελητηρίου.