Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012

ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ Ο ΣΗΦΟΥΝΑΚΗΣ ΥΠΟΧΡΕΩΘΗΚΕ ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΕΙ ΤΗΝ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ


Την Πέμπτη το Βράδυ ολοκληρώθηκε η συζήτηση στη Βουλή του Νομοσχεδίου του ΥΠΕΚΑ «Ποινική προστασία του περιβάλλοντος - Εναρμόνιση με την Οδηγία 2008/99/ΕΚ - Πλαίσιο παραγωγής και διαχείρισης αποβλήτων - Εναρμόνιση με την Οδηγία 2008/98/ΕΚ - Ρύθμιση θεμάτων Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής».
Στο Νομοσχέδιο αυτό ο υφυπουργός κος Σηφουνάκης επιχείρησε να περάσει μία απαράδεκτη τροπολογία με την οποία οι μηχανικοί Τ.Ε. όλων των ειδικοτήτων εξαιρούνται εντελώς από τη δυνατότητα έκδοσης αδειών δόμησης από τα κηρυγμένα διατηρητέα κτίρια, νεότερα μνημεία καθώς και κτίρια σε οικιστικό σύνολο που έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο, όπως επίσης και από τις ομάδες μελέτης για κτίρια που βρίσκονται σε παραδοσιακούς οικισμούς, παραδοσιακό ή ιστορικό τμήμα πόλης. 
Είναι προφανές ότι αυτή η διάταξη ήταν πέρα για πέρα άδικη και δεν βασιζόταν σε καμία νομική ή επιστημονική τεκμηρίωση.

Αντίθετα, μέσω των διατάξεων στο συγκεκριμένο νομοσχεδίου επιχειρήθηκε δια νόμου ο αποκλεισμός 4 ειδικοτήτων Μηχανικών Τ.Ε.Ι (Πολιτικοί, Ηλεκτρολόγοι, Μηχανολόγοι, Ανακαίνισης και Αποκατάστασης Κτιρίων) από τις κατ’ εξοχήν επαγγελματικές δραστηριότητες τους, όπως αυτές προκύπτουν από τον τίτλο του Πτυχίου τους.

Η πρόκληση του Υφυπουργού δεν έμεινε αναπάντητη, καθώς σειρά Βουλευτών ενημερώθηκε άμεσα και αντέδρασε παίρνοντας το λόγο στο Βήμα της Βουλής.
Ο κος Σηφουνάκης υποχρεώθηκε να πάρει πίσω την τροπολογία...


Ακολουθούν ενδεικτικά κάποιες από τις τοποθετήσεις στη Βουλή:

ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ (Β΄ Αθηνών)
…..Έρχομαι στο δεύτερο θέμα, κύριε Υπουργέ. Το δεύτερο θέμα αφορά κάτι που είπα από την αρχή ότι είναι πέρα από τις δικές σας αρμοδιότητες και εξουσίες, δεν μπορεί το Υπουργείο Περιβάλλοντος να δίνει επαγγελματικά δικαιώματα. Δεν είναι η αρμοδιότητα σας. Τα επαγγελματικά δικαιώματα τα δίνει το Υπουργείο Παιδείας. Και όμως φέρνετε ρύθμιση με την οποία βάζετε μόνο τους πολιτικούς μηχανικούς να μπορούν να εγκρίνουν τις άδειες στα κηρυγμένα διατηρητέα κτήρια, στα νεώτερα μνημεία και σε κτήρια σε οικιστικό σύνολο που έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό και διατηρητέο και πρέπει να γίνει μόνο από διπλωματούχους αρχιτέκτονες μηχανικούς και στατικές μελέτες από διπλωματούχους πολιτικούς μηχανικούς. Ποιον εξυπηρετεί αυτή η φωτογραφία; Θέλω να μας εξηγήσετε ποιον εξυπηρετεί αυτή η φωτογραφία. Τα επαγγελματικά δικαιώματα στους μηχανικούς έχουν οριστεί με παλαιότερες αποφάσεις και με αγώνα μέσα στη Βουλή από αποφάσεις του Υπουργείου Παιδείας.
Πώς διαχωρίζετε εσείς σήμερα και λέτε ότι οι διπλωματούχοι μηχανικοί θα κάνουν το ένα και οι πτυχιούχοι μηχανικοί εξαιρούνται από την ανακαίνιση των διατηρητέων κτηρίων; Νομίζω ότι φτάνουμε σε στοιχεία παραλογισμού………

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΤΑΛΙΑΔΟΥΡΟΣ (ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ) Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, επί της αρχής, όπως ανέφερε και ο εισηγητής μας ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης ψηφίζουμε το σχέδιο νόμου. Θα ήθελα, όμως, να κάνω ορισμένες παρατηρήσεις, κύριοι Υπουργοί, επί του άρθρου 49.
Με το άρθρο 49 του σχεδίου νόμου, όπως διαμορφώθηκε με την τροπολογία του Υπουργού στην αρμόδια Επιτροπή κατά τη δεύτερη ανάγνωση του σχεδίου νόμου για τα διατηρητέα και τους παραδοσιακούς οικισμούς, επιχειρείται ουσιαστικά η αναρμόδια ρύθμιση επαγγελματικών δικαιωμάτων, πτυχιούχων των ΤΕΙ με αποτέλεσμα να τίθενται ουσιαστικά εκτός άσκησης επαγγέλματος οι μηχανικοί των ΤΕΙ των αντιστοίχων ειδικοτήτων. Με αυτή τη ρύθμιση έρχεται το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και υποκαθιστά το Υπουργείο Παιδείας, αφού ουσιαστικά ρυθμίζει τα επαγγελματικά

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΥΝΟΔΟΥ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΤΕΙ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ



Αξιότιμε Κύριε Πρωθυπουργέ,

Ως Τριμελής Γραμματεία της Συνόδου των Προέδρων και Αντιπροέδρων των ΤΕΙ της χώρας, ανταποκρινόμενοι στο αίτημα της Επαγγελματικής – Επιστημονικής Ένωσης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης Μηχανικών (Ε.Ε.Τ.Ε.Μ.) αλλά και ολόκληρης της ακαδημαϊκής κοινότητας των ΤΕΙ, κυρίως όμως της καθολικής διαμαρτυρίας των χιλιάδων αποφοίτων μας, σας πληροφορούμε για την επίθεση που δέχονται, για πολλοστή φορά, οι πτυχιούχοι των ΤΕΙ και τον αποκλεισμό τους, με νόμο αυτή την φορά, από τις επαγγελματικές δραστηριότητες που είναι άμεσα συνυφασμένες με το γνωστικό αντικείμενο των σπουδών τους. Πρόκειται για το νομοσχέδιο «Ποινική προστασία του περιβάλλοντος – Εναρμόνιση με την Οδηγία 2008/99/ΕΚ κλπ» του Υ.Π.Ε.Κ.Α. και θα συζητηθεί στη Βουλή στις 1 Φεβρουαρίου 2012.

Η διαμαρτυρία μας είναι έντονη και δίκαια διότι για μία ακόμη φορά επιχειρείται, από τα λεγόμενα παραγωγικά Υπουργεία,  ο διασυρμός και αποκλεισμός των πτυχιούχων μας από την αγορά εργασίας στην άσκηση συγκεκριμένων επαγγελματικών δραστηριοτήτων, με δεδομένο το γεγονός της μη έκδοσης έως σήμερα  των επαγγελματικών δικαιωμάτων τους.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Το κύρος και η αξιοπιστία των Ιδρυμάτων μας κινδυνεύει καθημερινά από τέτοιου είδους μεθοδεύσεις και αποφάσεις. Σας καλούμε να συμβάλετε στην αποτροπή του αποκλεισμού των πτυχιούχων μας από την άσκηση των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων, ως μία ύψιστη συνταγματική επιταγή.

Σας εσωκλείουμε λεπτομερή έγγραφα της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ. με αναφορά στις επίμαχες διατάξεις και άρθρα του σχεδίου νόμου «Ποινική προστασία του περιβάλλοντος κ.λ.π.» του ΥΠΕΚΑ προς ενημέρωση.

Με τιμή
Η Τριμελής Γραμματεία

Γιώργος Χαραλαμπίδης              Αθανάσιος Μητρόπουλος      Γρηγόρης Γκίκας
Καθηγητής                                   Καθηγητής                             Καθηγητής
Πρόεδρος ΤΕΙ Δ. Μακεδονίας     Πρόεδρος ΤΕΙ Καβάλας       Πρόεδρος ΤΕΙ Ηπείρου