Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2012

ΑΡΘΡΟ ΓΕΝΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΝΩΤΑΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ


Έμφαση στην Ποιότητα και την Αποτελεσματικότητα
της Ανώτατης Εκπαίδευσης

Η ανώτατη εκπαίδευση αποτελεί μια διαχρονική αξία και περιουσία, θα μπορούσα να πω, για την Ελλάδα και την ελληνική οικογένεια. Από τη δεκαετία του 1960, αλλά κυρίως μετά τη δεκαετία του 1990, ο αριθμός των ιδρυμάτων ανώτατης εκπαίδευσης και των φοιτητών αυξήθηκε ραγδαία, όπως και ο αριθμός των προγραμμάτων και των επιστημονικών πεδίων των σπουδών. Αυτό συνδέεται τόσο με τις εξελίξεις στην Ελλάδα, αλλά και με τις διεθνείς κι ευρωπαϊκές οικονομικές και κοινωνικές αλλαγές.

Η Κοινωνία της Γνώσης, στην οποία ζούμε σήμερα, απαιτεί μια νέα λογική για την εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού και την αξιοποίηση της γνώσης, όχι μόνο ως παραγωγικού συντελεστή, αλλά ως συγκριτικού πλεονεκτήματος για μία χώρα και ως μοχλού για την ανάπτυξη. Τα πανεπιστήμια σήμερα, εκτός από τον παραδοσιακό τους ρόλο που είναι η διδασκαλία και η έρευνα, πρωταγωνιστούν στην καινοτομία και στη μεταφορά της γνώσης προς την οικονομία με αποτέλεσμα να δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας και να τροφοδοτείται η κοινωνική ευημερία σε όλους τους τομείς. Στην ίδια λογική, η «οικονομία της γνώσης» είναι αλληλένδετη με την εκπαίδευση, την επιστημονική γνώση, τη χρήση των νέων τεχνολογιών, την έρευνα και την καινοτομία ως πηγή οικονομικής προώθησης και ανταγωνιστικότητας. Όλα αυτά προϋποθέτουν και απαιτούν ποιοτικά εκπαιδευμένο ανθρώπινο δυναμικό σε όλες τις φάσεις της εργασιακής του πορείας, σε δομές δια βίου εκπαίδευσης.  Έχει υπολογιστεί ότι η αύξηση των μέσων μορφωτικών επιδόσεων του πληθυσμού κατά ένα έτος έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του ποσοστού ανάπτυξης κατά 5% μεσοπρόθεσμα και κατά 2,5% επιπλέον μακροπρόθεσμα

Σύμφωνα με τα παραπάνω τα ΑΕΙ πρέπει να λειτουργούν όχι μόνο ως ποιοτικά κέντρα εκπαίδευσης αλλά και ως κέντρα

ΠΡΟΤΑΣΗ ΒΡΥΖΙΔΗ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΗ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΤΩΝ ΑΕΙ


Ο Πρόεδρος του ΤΕΙ Πειραιά τόλμησε να καταθέσει μια απόλυτα ρεαλιστική πρόταση για το μέλλον της Ανώτατης Εκπαίδευσης της χώρας, με στόχο τον εξορθολογισμό της, την άρση των στρεβλώσεων και των αδικιών και την επένδυση στο μέλλον των επόμενων γεννεών. Θέλω να πιστεύω ότι "το μοντέλλο" που εισηγείται ο Λάζαρος Βρυζίδης θα γίνει αποδεκτό όχι μόνο από τη σύνοδο των Προέδρων ΤΕΙ αλλά και από το σύνολο της Ακαδημαϊκής Κοινότητας και από την Πολιτική Ηγεσία.

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΗ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΤΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ

Η Ελλάδα βρίσκεται σήμερα μπροστά σε πρωτόγνωρες προκλήσεις. Η οικονομική κρίση ανέδειξε πολλές αδυναμίες και μάλιστα με οδυνηρό τρόπο. Το εύρος των προβλημάτων επιτάσσει συντεταγμένες και μακροπρόθεσμα δημιουργικές λύσεις. Η αλλαγή δεν είναι απλώς επιλογή, είναι υποχρέωση όλων μας απέναντι στη χώρα και στις μελλοντικές γενιές. Μικροπολιτική και συντεχνίες δεν μπορούν πλέον να αποτελούν κριτήριο για την ανάπτυξη της Ανώτατης Παιδείας.
Στο χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης τις τελευταίες δεκαετίες επικρατεί μια άναρχη χωροταξική κατανομή Ιδρυμάτων, Τμημάτων και Σχολών. Σήμερα στην Ανώτατη Εκπαίδευση λειτουργούν 24 Πανεπιστήμια σε 36 διαφορετικές πόλεις και 16 ΤΕΙ σε 40 πόλεις και κωμοπόλεις. Συνολικά υπάρχουν 226 Τμήματα Πανεπιστημίων και 213 Τμήματα ΤΕΙ.
Από το έτος 1999 έως το έτος 2009 ιδρύθηκαν 100 νέα Τμήματα σε ΑΕΙ στα πλαίσια του ΕΠΕΑΕΚ, πολλά από τα οποία δεν έχουν σαφές γνωστικό αντικείμενο.
Λειτουργούν δεκάδες όμοιες Σχολές ή Τμήματα. Υπάρχουν