Σάββατο 17 Ιουλίου 2010

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΣΑΤΕ-ΣΑΠΕ




Η Κυβέρνηση εκμεταλλευόμενη το γεγονός ότι βρισκόμαστε στο τέλος Ιουλίου , οι Σχολές είναι κλειστές και είναι αδύνατον να υπάρξει μαζική αντίδραση, επιχειρεί την « επικοινωνιακή» έκδοση Επαγγελματικών Δικαιωμάτων για τους αποφοίτους ΤΕΙ , η οποία όμως ισοδυναμεί με υποβάθμιση και υπονόμευση του Ανώτατου χαρακτήρα των Ιδρυμάτων. Θα επιχειρήσουν - προφανώς - να εμφανίσουν στα ΜΜΕ ότι εξέδωσαν επαγγελματικά δικαιώματα, τα οποία όμως δεν θα μπορούν να εφαρμοστούν .




Την Τρίτη 13 Ιουλίου 2010 στις 5.00 μ.μ. εστάλη επίσημη πρόσκληση από το ΕΣΥΠ , για κοινή συνεδρίαση ΣΑΤΕ - ΣΑΠΕ στις 19-20/7/2010 .

Η Ημερήσια διάταξη περιλαμβάνει τις προτάσεις - σχέδια ΠΔ για την επαγγελματική κατοχύρωση των πτυχιούχων των Τμημάτων ΤΕΙ (κυρίως σχολών ΣΤΕφ και ΣΤΕΓ) και δύο πανεπιστημιακών τμημάτων. Υπενθυμίζουμε ότι τα σχέδια αυτά είχαν αναρτηθεί από τον Υφυπουργό Παιδείας, κ.Ι.Πανάρετο, στον ιστότοπο του Υπουργείου Παιδείας, στις 30/3/2010 , και είχαν προκαλέσει την αντίδραση όλων των φορέων των ΤΕΙ.

Αμέσως υπήρξε αλληλογραφία της ΕΕΤΕΜ με τους προέδρους των ΤΕΙ και τις Ενώσεις των πτυχιούχων των άλλων Σχολών, για να καθορισθεί ενιαία στάση .

Δυστυχώς, ο Υφυπουργός δεν έλαβε υπόψη του καμία παρατήρηση στα σχέδια ΠΔ που αφορούν τους πτυχιούχους ΤΕΙ, τα οποία, στο βαθμό που εκδοθούν ως έχουν, είναι πρακτικά ανεφάρμοστα. Το δε αντί-318/94 απαράδεκτο!

Οι περιορισμοί, τα όρια, οι δήθεν πιστοποιήσεις και ο έλεγχος από τους γνωστούς συντεχνιακούς φορείς (ΤΕΕ - ΓΕΩΤΕΕ) ΜΟΝΟ για τους πτυχιούχους ΤΕΙ, αμφισβητούν ευθέως τον ανώτατο χαρακτήρα τους και, αν παραμείνουν, θα βρουν απέναντι όλη την κοινότητα των ΤΕΙ και των πτυχιούχων τους .

Υπενθυμίζουμε ότι η ισχύουσα νομοθεσία αποκλείει ρητά την εξέταση των ανωτέρω εκκρεμών σχεδίων ΠΔ από κοινή συνεδρίαση .

Επιπροσθέτως, στην 42η Σύνοδο των Προέδρων - Αντιπροέδρων ΤΕΙ, που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην Καλαμάτα, οι Διοικήσεις των Ιδρυμάτων αποφάσισαν να μην συμμετέχουν στην εν λόγω κοινή συνεδρίαση και εν γένει να μην συνεργήσουν στην όλη διαδικασία.

Επιμένουν δε στην έκδοση των Π.Δ. για τα επαγγελματικά δικαιώματα, όπως αυτά είχαν διαμορφωθεί και εγκριθεί από το ΣΑΤΕ τον Δεκέμβριο του 2008.

Στη συνεδρίαση της ΚΔΕ της ΕΕΤΕΜ που πραγματοποιήθηκε εχθές, αποφασίστηκε ομόφωνα η μη συμμετοχή μας στη διαδικασία που κάλεσε το Υπουργείο Παιδείας .

Αποφασίστηκε επίσης να υπάρξει άμεση επικοινωνία με τα Διοικητικά Συμβούλια των υπολοίπων συλλόγων πτυχιούχων ΤΕΙ και των Κλαδικών Συλλόγων ώστε , στην περίπτωση που πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση του ΣΑΤΕ - ΣΑΠΕ - να υπάρξει στο χώρο αντιπροσωπία μας που θα ενημερώνει τους παριστάμενους και τα ΜΜΕ για τις θέσεις μας. ( η συνεδρίαση έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο DIVANI ACROPOL τη Δευτέρα 19/7 το πρωί) .

Σημειώνουμε ότι στη συνεδρίαση της ΚΔΕ της ΕΕΤΕΜ παραβρέθηκε και το ΔΣ της ΠΟΜΗΤΕΔΥ και συμφωνήθηκε κοινή δράση .

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΕΤΕΜ ΓΙΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΣΑΤΕ-ΣΑΠΕ 19.7.10