Κυριακή 5 Απριλίου 2015

ΘΛΙΨΗ ΚΑΙ ΟΙΚΤΟ ΠΡΟΚΑΛΕΙ Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ Ε.Ε.Τ.Ε.Μ.

Μόνο ντροπή μπορεί να νοιώσει κανείς διαβάζοντας την επιστολή διαμαρτυρίας της ΕΕΤΕΜ προς το Τ.Ε.Ι. Πειραιά στις 19 Μαρτίου 2015.
Η ΕΕΤΕΜ διαμαρτύρεται γιατί το Γραφείο Διασύνδεσης ενημερώνει ότι οι απόφοιτοι του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Α.Ε.Ι. Πειραιά Τ.Τ. είναι Πολιτικοί Μηχανικοί!!!
Τολμά να χρησιμοποιήσει επιχειρήματα που ούτε οι πιο «ορκισμένοι συντεχνιακά εχθροί» του Κλάδου των Τ.Ε.Ι. δεν τόλμησαν να χρησιμοποιήσουν, όπως το ότι τα Τ.Ε.Ι. δίνουν Πτυχία και όχι Διπλώματα, επιχείρημα που όχι μόνο στερείται παντελώς νομικής βάσης αλλά ξεπερνά ακόμα και τα όρια της γελοιότητας (θυμίζω ότι σειρά Πολυτεχνικών Σχολών δίνουν «πτυχία»).
Επικαλείται το Νόμο 4241/2013 αμφισβητώντας τον Τίτλο του Τμήματος και ακυρώνοντας τα όποια οφέλη προέκυψαν μετά την εφαρμογή του Σχεδίου Αθηνά, όταν επιτέλους το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών επανήλθε ως Ενιαίο Τμήμα σε πείσμα αυτών που το διέσπασαν σε «Δομικών» και «Έργων Υποδομής» πριν μερικές δεκαετίες.
Από το 1998 που οι συνάδελφοι μου εμπιστεύθηκαν μια θέση στο Κεντρικό Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΕΤΕΜ, είχα σοβαρές επιφυλάξεις για τους σκοπούς και κυρίως για το όραμα των ανθρώπων που είχαν την ευθύνη των αποφάσεων στον μεγαλύτερο φορέα εκπροσώπησης αποφοίτων ΤΕΙ πανελλαδικά.
Όλα αυτά τα χρόνια έδωσα μάχες,
τόσο ως απλό μέλος της Κεντρικής Διοίκησης, όσο και ως επικεφαλής της Παράταξης της Πανελλήνιας ΔΑΚΕ Μηχανικών Τ.Ε., με στόχο την επίλυση των προβλημάτων του Κλάδου, προτάσσοντας πάντα την ανάγκη λειτουργίας Ενός Ενιαίου Τεχνικού Επιμελητηρίου για όλους τους Μηχανικούς της Χώρας.
Συνέχισα να αγωνίζομαι αρνούμενος να αποδεχθώ ότι η Διοίκηση της Ένωσης κάθε άλλο παρά τον κοινό στόχο επιδίωκε, οδηγώντας σε διαρκείς ήττες τον Κλάδο. Αρνήθηκα δυστυχώς για χρόνια να αποδεχθώ ότι στόχος της Διοίκησης δεν ήταν τα συμφέροντα του Κλάδου αλλά η συνέχιση της λειτουργίας της ίδιας και μόνο της ίδιας.
Συνέχισα δυστυχώς να νομιμοποιώ με την παρουσία μου ένα Σύλλογο στον οποίο δεν ίσχυαν ούτε οι βασικές αρχές της δημοκρατικής δεοντολογίας (αρκεί να ανατρέξει κανείς στον τρόπο που εφαρμόζεται η υποτιθέμενη εκλογική διαδικασία, αλλά στο ότι από τα 60 και πλέον χιλιάδες μέλη της, στις εκλογές εμφανίζεται να συμμετέχει λιγότερο από το 7%)…
Για την άρση της όποιας αμφιβολίας θυμίζω ότι στις 30 Μαρτίου συμπληρώθηκε ένας χρόνος από την ψήφιση του Ν.4254/2014 (ΦΕΚ 85Α). Η ψήφιση της παραγράφου ΙΓ.12, αποτέλεσε την σημαντικότερη τομή στο Επάγγελμα του Μηχανικού στη Χώρα μας από τη Δεκαετία του 1930 έως σήμερα. Το βράδυ της 30ης Μαρτίου 2014 καταργήθηκαν οι αναχρονιστικές διατάξεις των άρθρων 1,2,3 & 4 του Ν.4663/1930, οι οποίες παρέμεναν σε ισχύ για 84 ολόκληρα χρόνια. Στα χρόνια αυτά η Ελλάδα πέρασε από πολέμους, άλλαξε πολίτευμα, άλλαξε Σύνταγμα, γνώρισε Δικτατορίες, τα πάντα άλλαξαν. Τα πάντα εκτός από το Νόμο Ν.4663/1930. Ο Νόμος αυτός αποτελούσε το Νόμο-Πλαίσιο για το Επάγγελμα του Πολιτικού Μηχανικού, του Αρχιτέκτονα και του Τοπογράφου Μηχανικού στη Χώρα. Όριζε ρητά και κατηγορηματικά ότι το Επάγγελμα του Μηχανικού μπορεί να ασκεί μόνο ο απόφοιτος του ΕΜΠ, των Πολυτεχνικών Σχολών ή Ομοταγών Σχολών του Εξωτερικού. Κανένα Προεδρικό Διάταγμα δεν μπορούσε να παρακάμψει τον Ν.4663. Όμως από το βράδυ της 30ης Μαρτίου 2014, η Ολομέλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου –ύστερα από παρέμβαση του τότε Υπουργού Παιδείας- ψήφισε την κατάργηση των διαχωριστικών διατάξεων «….των Πολυτεχνείων και των Πολυτεχνικών σχολών των Ιδρυμάτων του Πανεπιστημιακού Τομέα» και όρισε: «Η ελεύθερη άσκηση του επαγγέλματος του Πολιτικού Μηχανικού επιτρέπεται μόνον: Στους κατόχους διπλώματος Πολιτικού Μηχανικού των Ιδρυμάτων της Ανώτατης Εκπαίδευσης της ημεδαπής ή ισοτίμων σχολών της αλλοδαπής». Ταυτόχρονα ορίστηκαν αυστηρές διαδικασίες για τον επαναπροσδιορισμό των Επαγγελματικών Δικαιωμάτων για όλες τις Ειδικότητες Μηχανικών.
Θυμίζω ότι το Τεχνικό Επιμελητήριο και η Πολυτεχνική Κοινότητα αντέδρασαν έντονα στο Νόμο 4254/2014
Δυστυχώς σήμερα στην Επιτροπή Διαβούλευσης και επεξεργασίας των Επαγγελματικών Δικαιωμάτων που προβλέπει ο Ν.4254/2014 επιχειρείται να επανέλθει ο διαχωρισμός «…του Πανεπιστημιακού Τομέα…», με την προφανή ανοχή και των «εκπροσώπων» του Κλάδου μας, ενώ η διεκδίκησή για εγγραφή όλων μας στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος όπως προβλέπει το άρθρο 10 του Ν.4663/1930 (http://siachos.blogspot.gr/2014/04/blog-post_6772.html), το οποίο παραμένει σε ισχύ, συνάντησε την παντελή αδιαφορία της ΕΕΤΕΜ, η οποία δεν συμμερίζεται αυτή τη διεκδίκηση.
Δεν μετανιώνω που έχω αφιερώσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μου στη διεκδίκηση των δικαιωμάτων του Κλάδου, σε εποχές δύσκολες και με αγώνες σε πραγματικά χαρακώματα. Είμαι περήφανος για ό,τι πετύχαμε μέχρι σήμερα, είμαι περήφανος που δεν επέλεξα να είμαι  περιχαρακωμένος  και βολεμένος εκδίδοντας εκ του ασφαλούς «διαγγέλματα διαμαρτυρίας».
Σήμερα όμως οφείλω να δηλώσω δημόσια πως θλίβομαι για την ηγεσία της  ΕΕΤΕΜ, θεωρώ πως με τον Πρόεδρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος μπορώ να συζητήσω με περισσότερη ειλικρίνεια και να βρω περισσότερα σημεία συνεννόησης από ότι μπορώ να κάνω με τον επί είκοσι χρόνια Πρόεδρο της ΕΕΤΕΜ.
Καλώ τους συναδέλφους, τους συλλόγους αποφοίτων, τις διοικήσεις των Ιδρυμάτων να συνεχίσουν τον Αγώνα αλλά κυρίως την Πολιτεία να υιοθετήσει την μία και μοναδική λύση:
·         Ενιαίο Θεσμικό Πλαίσιο στην Ανώτατη Εκπαίδευση.
·         Ένα Ανώτατο ίδρυμα ανά Περιφέρεια με ένταξη σε αυτό όλων των σημερινών Τμημάτων.
·         Μεταβατικές διατάξεις για τους υπάρχοντες σπουδαστές και τους πτυχιούχους.
·         Ένταξη όλων των Μηχανικών σε ένα Ενιαίο Τεχνικό Επιμελητήριο με απονομή Επαγγελματικών Δικαιωμάτων σε όλες τις Ειδικότητες με ταυτόχρονη επανεξέταση του Πλαισίου Ασκήσεως του Επαγγέλματος του Μηχανικού συνολικά, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.4254/2014.
Ζητώ συγνώμη που δε κατάφερα να πείσω κάποιους  για το αυτονόητο!
Νοιώθω πως άθελά μου «εγκλώβισα» συναδέλφους και εγκλωβίστηκα σ’ ένα σισύφειο αγώνα, βοηθώντας κάποιους να εξυπηρετούν συμφέροντα που ως άλλοι οπαδοί του «…αγάντα Ρόμελ» δεν ταυτίζονταν με τα συμφέροντά μας.
Δηλώνω ότι παραμένοντας ενεργός στις επάλξεις του Αγώνα για τη δικαίωση, για έκδοση Επαγγελματικών Δικαιωμάτων και εγγραφή μας στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, θα συνδράμω με τις δυνάμεις –και κυρίως με τη γνώση και την εμπειρία της εικοσαετούς και πλέον διαδρομής- μου τον αγώνα των συναδέλφων μέσα από τις υγιείς συλλογικές τους εκφράσεις.


*Σημειώνω ότι στηρίζω τους συναδέλφους Γιάννη Αίσωπο και Κώστα Ευθυμιάδη, οι οποίοι δίνουν μάχη με τη λογική του "παραλόγου μέσα στην ΚΔΕ της ΕΕΤΕΜ...












Τονίζω προς κάθε κατεύθυνση ότι οι θέσεις μου δεν διέπονται από καμία κομματική ή παραταξιακή λογική.
Καταθέτω τον προβληματισμό μου με πόνο ψυχής, καθώς άλλωστε δεν διεκδικώ κανένα "κλαδικό" ή "συνδικαλιστικό" αξίωμα και ούτε σκοπεύω να συμμετάσχω σε όποια "κίνηση" υπάρξει στο χώρο.
Θυμίζω ότι η ΕΕΤΕΜ θα πραγματοποιήσει Γενικό Συμβούλιο Προέδρων Περιφερειακών Τμημάτων αμέσως μετά το Πάσχα. Οι πρόεδροι των Π.Τ. έχουν υποχρέωση να τοποθετηθούν, σε αντίθετη περίπτωση είναι και αυτοί "συμμέτοχοι" στη λογική της Διοίκησης της Ένωσης...











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου