Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2016

Σκοπός και στόχοι του wincancer. Συνέντευξη στο «Υστερόγραφα».

Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τα Υστερόγραφα και το φίλο Παναγιώτη Μίχο για την τόσο ζεστή συνέντευξη στην οποία μας έδωσαν την ευκαιρία να μιλήσουμε για το σκοπό του wincancer, τους προβληματισμούς και τους στόχους μας.






http://ysterografa.gr
«Στόχος είναι η πληροφόρηση των συμπολιτών μας για θέματα που αφορούν την πρόληψη και την καταπολέμηση του καρκίνου, επίσης καταγραφή προβλημάτων και δυσλειτουργιών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας γενικά και ειδικότερα των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι καρκινοπαθείς στη χώρα μας. Σημειώνω ότι το wincancer.gr δεν φιλοδοξεί να υποκαταστήσει το έργο και την προσφορά δεκάδων συλλόγων εθελοντών ή της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρίας, αντίθετα στόχος μας είναι η ανάδειξη και ενίσχυση του έργου τους…
….η αγάπη του κόσμου και τα μηνύματα στο wincancer.gr μου δίνουν απίστευτη δύναμη. Έπειτα, η δύναμη κάθε ανθρώπου είναι μέσα του. Όσο κι αν καταπονηθεί το σώμα, όταν η διάθεσή μας είναι καλή, δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα…
…Προσωπικός στόχος, είναι να συμβάλλω στην ανάδειξη του καρκίνου και την ανάγκη υιοθέτησης δράσεων και πολιτικών για την πρόληψη και την αντιμετώπισή του, ως θέμα πρώτη προτεραιότητας για τη δημόσια υγεία…»

Αυτά είναι μερικά από τα σημεία της πολύ ζεστής συνέντευξης που παραχωρήσαμε στο ysterografa.gr και το δημοσιογράφο Παναγιώτη Μίχο.
Ακολουθεί η πλήρης συνέντευξη:
Ο ορισμός «μαχητής της ζωής» ταιριάζει επακριβώς στην περίπτωση του Δημήτρη Σιάχου. Διότι όπως κάθε μαχητής, πάλεψε και κατάφερε να κερδίσει, εν προκειμένω τη ζωή. Η επάρατη νόσος τον προσέβαλε τρεις φορές. Τις δυο πρώτες κατάφερε και επικράτησε. Πλέον, διανύει το διάστημα που προσπαθεί να την κερδίσει για τρίτη φορά
, πετυχαίνοντας το πιο δυναμικό «χατ τρικ» του.
Έχοντας αποκομίσει πολλές εμπειρίες από τις μάχες του με τον καρκίνο, αποφάσισε να τις μετουσιώσει σε ιστοσελίδα, η οποία θα ήταν ωφέλιμη και για πολλούς ακόμα πάσχοντες. Έτσι, όπως μας εξηγεί, δημιούργησε το «wincancer», μέσω του οποίου φιλοδοξεί να στείλει ένα μήνυμα σε όλο τον κόσμο: ο καρκίνος νικιέται!
Ο 43χρονος Λάκωνας επισημαίνει την θετική πορεία του εγχειρήματος του και σημειώνει πως μέσα από αυτό αντλεί δύναμη για να συνεχίσει. Μάλιστα, μας εκμυστηρεύεται και μια συγκινητική ιστορία, από αυτές που λαμβάνει καθημερινά. Επίσης αναφέρεται και στην περίπτωση του Αλέξανδρου Βέλλιου, τον όποιον τονίζει ότι προσπάθησε να μεταπείσει το τελευταίο διάστημα όπου επικοινωνούσαν.
Παρά την καταπόνηση από τις χημειοθεραπείες, ο Δημήτρης Σιάχος συνεχίζει να ασχολείται ενεργά και με τα δρώμενα στη Νέα Δημοκρατία. Τέλος, σημειώνει ότι ετοιμάζει ένα βιβλίο, επηρεασμένος από τον Α. Βέλλιο, με τα δικά του βιώματα από την πολυετή μάχη με τη νόσο. Ένα βιβλίο μέσω του οποίου θα βροντοφωνάζει ότι «η ζωή είναι ωραία αλλά είναι και καθημερινός πόλεμος και αν θέλεις να ζήσεις, ΠΟΛΕΜΑ».

-Εξηγήστε μας τι ακριβώς πραγματεύεται η ιστοσελίδα “wincancer.gr”.
«Στις 2 Μαρτίου οι εξετάσεις μου έδειξαν ότι βρίσκομαι για τρίτη φορά αντιμέτωπος με τον καρκίνο, καθώς το αδενοκαρκίνωμα που αναπτυσσόταν πάνω στο τεράτωμα που με ταλαιπωρεί εδώ και χρόνια έκανε μετάσταση στο συκώτι και μάλιστα ότι βρίσκεται ήδη σε πολύ προχωρημένο στάδιο. Μετά το αρχικό σοκ, είπα στον εαυτό μου ότι έτσι όπως είχα νικήσει τον καρκίνο άλλες δύο φορές θα τον νικήσω και τώρα. Θυμήθηκα την πρώτη φορά που βρέθηκα αντιμέτωπος με τη νόσο, όταν οι γιατροί μου έδιναν μόλις μια εβδομάδα ζωής. Με τη βοήθεια του Θεού, τη συμβολή της επιστήμης και την αγάπη των δικών μου, που χάλασαν μια περιουσία, τελικά βγήκα νικητής από εκείνη τη μάχη και 18 χρόνια μετά είμαστε εδώ και μιλάμε.
Σ’ αυτήν την αναμέτρησή μου με τον καρκίνο αποφάσισα να δώσω τη μάχη δημόσια ώστε στείλω ένα μήνυμα αισιοδοξίας σε χιλιάδες συνανθρώπους μας και τις οικογένειές τους, που δίνουν τη μάχη με τον καρκίνο μέσα στο φόβο. Με τη βοήθεια της Ελληνικής Εταιρίας Διαδικτύου έστησα το wincancer.gr. Αισθάνομαι ότι έχω υποχρέωση απέναντι σε όλους αυτούς τους ανθρώπους να πω δυνατά ότι ο καρκίνος νικιέται. Κι εκτός από τα μηνύματα αισιοδοξίας που στέλνω μέσω του wincancer.gr, αντλώ κι εγώ πολύ δύναμη από τα μηνύματα και τις ευχές που φτάνουν από γνωστούς και άγνωστους φίλους από όλη την Ελλάδα και όχι μόνο».

-Άρα σκοπός της ιστοσελίδας πέραν της στήριξης των ομοιοπαθούντων είναι και η εκτενέστερη ενημέρωση για τη νόσο;
«Στόχος είναι η πληροφόρηση των συμπολιτών μας για θέματα που αφορούν την πρόληψη και την καταπολέμηση του καρκίνου, επίσης καταγραφή προβλημάτων και δυσλειτουργιών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας γενικά και ειδικότερα των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι καρκινοπαθείς στη χώρα μας. Σημειώνω ότι το wincancer.gr δεν φιλοδοξεί να υποκαταστήσει το έργο και την προσφορά δεκάδων συλλόγων εθελοντών ή της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρίας, αντίθετα στόχος μας είναι η ανάδειξη και ενίσχυση του έργου τους».

Είστε ικανοποιημένος από την ανταπόκριση του κόσμου στο εγχείρημά σας;
«Η ανταπόκριση του κόσμου από την πρώτη στιγμή, είναι εντυπωσιακή. Τόσο η σελίδα στο διαδίκτυο, όσο και η εκδοχή της στο facebook έχουν πολύ υψηλή επισκεψιμότητα ενώ ταυτόχρονα λαμβάνουμε δεκάδες μηνύματα από συνανθρώπους μας που μας μιλούν για τη δική τους εμπειρία με τον καρκίνο, που μας στέλνουν ευχές ή που ζητούν τη γνώμη και τη συμβουλή μας στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν».

-Ποιο είναι το πιο συγκινητικό μήνυμα που έχετε λάβει;
«Αναμφισβήτητα το πιο συγκινητικό μήνυμα που λάβαμε είναι το ευχαριστώ μιας φίλης που μας εξομολογήθηκε ότι με τα μηνύματα του wincancer.gr δώσαμε δύναμη και πείσαμε τον αδελφό της να συνεχίσει τις θεραπείες του, ενώ τις είχε εγκαταλείψει και πλέον πλησιάζει στην πλήρη ίαση. Είναι συγκλονιστικό να αισθάνεσαι ότι συνέβαλλες στο να πάρει δύναμη ένας άνθρωπος και τελικά να σωθεί η ζωή του. Υπάρχουν δεκάδες ακόμα συγκινητικά μηνύματα φίλων που μας γράφουν ότι παίρνουν δύναμη για να συνεχίσουν τον αγώνα και τις θεραπείες τους».

Πραγματικά συγκλονιστικό. Πείτε μας όμως, πως συνδυάζετε τη σωματική και ψυχολογική καταπόνησή σας από την ασθένεια με την διαχείριση της ιστοσελίδας;
«Η αλήθεια είναι ότι οι χημειοθεραπείες έχουν αρκετές παρενέργειες και προκαλούν σοβαρή καταπόνηση στον οργανισμό. Όμως, η αγάπη του κόσμου και τα μηνύματα στο wincancer.gr μου δίνουν απίστευτη δύναμη. Έπειτα, η δύναμη κάθε ανθρώπου είναι μέσα του. Όσο κι αν καταπονηθεί το σώμα, όταν η διάθεσή μας είναι καλή, δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα».

Με αφορμή την υπόθεση του Αλέξανδρου Βέλλιου άνοιξε στο δημόσιο διάλογο το ζήτημα της ευθανασίας. Ακούστηκαν διάφορες απόψεις επί του θέματος, το οποίο ομολογουμένως είναι αρκετά «ευαίσθητο». Εσάς ποια η γνώμη σας γι’ αυτό;
«Με τον Αλέξανδρο Βέλλιο συναντήθηκα και συνομίλησα αρκετά τους τελευταίους μήνες, προσπαθώντας να του αλλάξω άποψη. Του τηλεφώνησα για την ονομαστική του εορτή και παρά την ταλαιπωρία από την ασθένεια, μου έδωσε την εντύπωση ότι είχε ακόμη πολλές δυνάμεις. Με σόκαρε η είδηση ότι προχώρησε στο απονενοημένο πέντε μόλις μέρες μετά. Με ξάφνιασε η βιασύνη του. Αναγνωρίζω ότι υπήρξε ένας ευγενής και πολύ καλλιεργημένος άνθρωπος που παρότι αιρετικός σε πολλές από τις απόψεις του, έμεινε πιστός σε αυτές ως το τέλος. Οφείλουμε όλοι να σεβαστούμε την όποια προσωπική επιλογή του καθενός, ακόμα περισσότερο όταν αυτός έχει ήδη αποδημήσει. Δεν θα κρίνω τον Αλέξανδρο και την επιλογή του.
Όμως θα κρίνω τη στάση των περισσότερων από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης που τοποθετήθηκαν υπερθεματίζοντας την επιλογή του. Ακόμα και ο πρωθυπουργός μίλησε, λέγοντας ότι με το «θάνατο του εξέφρασε την αγάπη του για τη ζωή», στέλνοντας ένα πολύ αρνητικό μήνυμα σε χιλιάδες συμπολίτες μας που δίνουν μάχη με τον καρκίνο. Τους παροτρύνει δηλαδή να εγκαταλείπουν τη μάχη σε κάθε δυσκολία. Έχω να πω ότι ‘’η μόνη μάχη που είναι σίγουρα χαμένη, είναι η μάχη που δε δόθηκε ποτέ’’».

Επειδή αναφερθήκατε και στον πρωθυπουργό, τι παραπάνω μπορεί να προσφέρει η εκάστοτε πολιτεία στους καρκινοπαθείς;
«Η πολιτεία πρέπει να αντιληφθεί ότι ο καρκίνος είναι η πρώτη αιτία θανάτου των συμπολιτών μας. Επίσης να καταλάβει ότι είναι επιτακτική ανάγκη να επενδύσει στην πρόληψη του καρκίνου. Δυστυχώς το τελευταίο διάστημα ο ΕΟΠΥΥ δεν εγκρίνει μία σειρά διαγνωστικών και προληπτικών εξετάσεων. Π.χ. για το τεστ ΠΑΠ που σώζει ζωές, δίνεται έγκριση για εξέταση κάθε δύο χρόνια και όχι κάθε χρόνο. Η πρόληψη όχι μόνο σώζει ζωές αλλά στοιχίζει και πολύ λιγότερο σε σχέση με τις πολύ δαπανηρές θεραπείες του καρκίνου. Επίσης χρειάζεται να δημιουργηθεί ένα κέντρο ενημέρωσης και καθοδήγησης των ασθενών, καθώς όποιος νοσήσει βρίσκεται ξαφνικά αντιμέτωπος με έναν απίστευτο κυκεώνα γραφειοκρατίας χωρίς να ξέρει που να απευθυνθεί και από πού να ξεκινήσει. Επιπρόσθετα να ενισχυθεί ο ρόλος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρίας, δίνοντάς της τη δυνατότητα να συντονίσει και τις δράσεις των δεκάδων συλλόγων εθελοντών κατά του καρκίνου σε όλη την Ελλάδα, που προσφέρουν σπουδαίο έργο αλλά λειτουργούν αποσπασματικά».

-Ας περάσουμε και στην πολιτική με την οποία ασχολείστε αρκετά χρόνια. Τι ακριβώς κάνετε αυτό το διάστημα στη Νέα Δημοκρατία;
«Τα πάντα γύρω μας είναι πολιτική. Είναι αδιανόητο ένας ενεργός πολίτης να μην είναι πολιτικά δραστήριος. Σήμερα έχω την τιμή να έχω επανεκλεγεί στις πρώτες θέσεις της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, έχοντας θητεύσει τόσο ως Γραμματέας Σχέσεων Κοινωνίας Κόμματος, αλλά και ως Γραμματέας Συνδικαλισμού το προηγούμενο διάστημα. Προσπαθώ να συμβάλλω και εγώ στην πολύ σημαντική πρωτοβουλία του Προέδρου και του Γραμματέα του Κόμματός μας ‘’Κανείς στο περιθώριο’’ με στόχο να εντοπίσουμε, να καταγράψουμε αλλά και να προσπαθήσουμε να διορθώσουμε προβλήματα που αντιμετωπίζουν ‘’ευάλωτοι’’ συμπολίτες μας, αλλά και να στηρίξουμε τις δομές και τις συλλογικότητες που μάχονται υπό αντίξοες συνθήκες να απαλύνουν τον πόνο των ταλαιπωρημένων ατόμων. Προσωπικός είναι να συμβάλλω στην ανάδειξη του καρκίνου και την ανάγκη υιοθέτησης δράσεων και πολιτικών για την πρόληψη και την αντιμετώπισή του, ως θέμα πρώτη προτεραιότητας για τη δημόσια υγεία».

-Ποιο βιβλίο διαβάσατε πρόσφατα;
«Το βιβλίο που με συνόδευσε στην πρώτη μάχη με τον καρκίνο ήταν το ‘’Χαμογέλα ρε, τι σου ζητάνε’’ του κοσμοκαλόγερου Χρόνη Μίσσιου, το οποίο μου δίδαξε την αρετή της υπομονής. Πάντα δίπλα μου έχω την ‘’Ασκητική’’ του Καζαντζάκη. Ανάγνωσμα που δεν το διαβάζει κανείς μια φορά, αλλά το μελετά μια ολόκληρη ζωή. Προσφάτως διάβασα το ‘’όταν ξεχνούσαν οι Θεοί’’ του Ευάγγελου Αβέρωφ, το οποίο είναι συγκλονιστικό. Τέλος, διάβασα το ‘’Εγώ και ο θάνατός μου’’ του Α. Βέλλιου. Οι θέσεις και οι απόψεις που καταθέτει ο συγγραφέας με βρήκαν κάθετα αντίθετο.
Αυτό το ανάγνωσμα αποτέλεσε και την αφορμή να καταθέσω τις απόψεις και τα βιώματά μου σε ένα δικό μου συγγραφικό εγχείρημα που ευελπιστώ να ’ναι έτοιμο το επόμενο διάστημα, μεταφέροντας ένα μήνυμα αισιοδοξίας προς όλους αλλά και βροντοφωνάζοντας ότι η ζωή είναι ωραία αλλά είναι και καθημερινός πόλεμος και αν θέλεις να ζήσεις, ΠΟΛΕΜΑ!’’.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου