"Στα πλαίσια των αλλαγών που δρομολόγησε ο Πρόεδρός μας αλλά και επόμενος Πρωθυπουργός της Χώρας, σε οργανωτικό επίπεδο, αμέσως μετά την ανάληψη της Ηγεσίας του Κόμματος, ήταν η δημιουργία επιτέλους της αυτόνομης Γραμματείας Επιστημονικών Φορέων.
Στην εποχή της κρίσης, οι τοποθετήσεις αλλά και η ζύμωση των απόψεων για την Οικονομία, την Παραγωγική διαδικασία, την Παιδεία, την Υγεία αλλά και όλων των θεμάτων που απασχολούν το Δημόσιο Βίο, των εκπροσώπων των επιστημονικών φορέων της Χώρας, από τα Επιμελητήρια έως τους Επιστημονικούς συλλόγους, είναι καθοριστική.
Η Νέα Δημοκρατία δημιουργεί τις προϋποθέσεις για συνάντηση όλων αυτών των εκπροσώπων στο ίδιο τραπέζι συζήτησης. Ο Γραμματέας Νίκος Κωστόπουλος μαζί με τους Αναπληρωτές και τους συνεργάτες του, αξιοποιούν τις προϋποθέσεις και κάνουν πράξη το στόχο του Προέδρου.
Από μόνος του ο τίτλος «5 προβλήματα -5 προτεινόμενες λύσεις», δείχνει ότι δεν πρόκειται για επικοινωνιακό πυροτέχνημα αλλά έχει στόχο τη συζήτηση ουσίας.
Στο επόμενο βήμα τα 5 προβλήματα -5 προτεινόμενες λύσεις, θα γίνουν 10 προβλήματα -10 προτεινόμενες λύσεις και σταδιακά θα καλύψουν το σύνολο των προβλημάτων που αφορούν την Οικονομία, την Ανάπτυξη, την Παιδεία, την Υγεία, την Ασφάλεια και όχι μόνο.
Δεν αρκεί βέβαια να περιμένουμε μόνο τις πρωτοβουλίες του Κόμματος, ο κάθε ένας από εμάς οφείλει να αναλάβει το ρόλο που μας αναλογεί ως επιστήμονες αλλά και ως σκεπτόμενοι πολίτες, μέλη της μεγάλης Φιλελεύθερης Παράταξης της Νέας Δημοκρατίας.
______________
Μιλούμε για προβλήματα στη λειτουργία της Ανώτατης Εκπαίδευσης, μιλούμε για ανάγκη επαναπροσέγγισης και επανασχεδιασμού του χάρτη Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, όμως αυτό τον επανασχεδιασμό δεν μπορεί να τον χαράξει μόνος του ο Τομέας Παιδείας ή οι άξιοι Ακαδημαϊκοί μας, καθώς υπηρετούν το χώρο και είναι λογικό οι προσεγγίσεις τους να είναι συχνά υποκειμενικές.
Οι εκπρόσωποι των Επιστημονικών Φορέων, οι απόφοιτοι των Ιδρυμάτων μπορούν να έχουν καλύτερη άποψη για τα προβλήματα και τις ανάγκες που έχει σήμερα η Ανώτατη Εκπαίδευση.
Για το πώς αυτή θα αποκτήσει σχέση συνεργασίας με την Πραγματική Οικονομία και τον Ιδιωτικό Τομέα.
Για το αν πρέπει να συνεχίσει να υφίσταται ο διαχωρισμός Πανεπιστημίων και ΤΕΙ. Για το αν πρέπει να συνεχίσει να υφίσταται η διαφοροποίηση των αποφοίτων Π.Ε. και Τ.Ε. ακόμα και για απολύτως ομοειδή τμήματα, με ίδιο πρόγραμμα και χρόνο σπουδών… Γιατί πρέπει να συνεχίζει να υφίσταται η αδυναμία εγγραφής στα αντίστοιχα Επιστημονικά και Επαγγελματικά Επιμελητήρια, για σειρά αποφοίτων της Ανώτατης Εκπαίδευσης…
Υπό την ομπρέλα της Γραμματείας και τη σκέπη του Κόμματος μπορεί να υπάρξει συνεργασία μεταξύ των εκπροσώπων των διαφορετικών πλευρών ώστε να ξεπεραστούν ξεπερασμένες συντεχνιακές αντιλήψεις προς όφελος της χώρας και των μελλοντικών γενεών.
___________________________
Τέλος μέσα από τη διαδικασία συνεργασίας των επιστημονικών φορέων μεταξύ τους αλλά και με τη Γραμματεία Επιστημονικών Φορέων του Κόμματός μας, οφείλουμε να συζητήσουμε την ανάγκη επανασχεδιασμού και επανίδρυσης των Ειδικών (Θεματικών) Κομματικών Οργανώσεων.
Οι Ε.Κ.Ο. δεν υποκαθιστούν τη συνδικαλιστική δράση αλλά βρίσκονται σε αμφίδρομη σχέση και συνεργασία κι έχουν καθήκον να στηρίζουν τις συνδικαλιστικές κινήσεις του αντίστοιχου χώρου που εκφράζουν τη φιλελεύθερη αντίληψη και αναγνωρίζονται από τα αρμόδια όργανα του κόμματος.
Σκοποί των Ε.Κ.Ο. είναι η διάδοση των ιδεολογικών αρχών και η στήριξη των θέσεών μας μέσα στον αντίστοιχο χώρο αλλά και γενικότερα στον Ελληνικό Λαό, η διεύρυνση της βάσης του Κόμματος με νέα μέλη, η συλλογή γενικά πληροφοριών για τις συνθήκες και τα προβλήματα του αντίστοιχου χώρου, η μελέτη των προβλημάτων αυτών, η διατύπωση σχετικών προτάσεων, η διαβίβασή και η ζύμωση των προτάσεων στα όργανα του Κόμματος για τη χάραξη στρατηγικής και δράσεων. Οι Ε.Κ.Ο. αποτελούν κατά κανόνα «φυτώρια» νέων στελεχών με υψηλό ακαδημαϊκό επίπεδο και πλούσια εργασιακή εμπειρία.
Οι Ε.Κ.Ο. μπορούν να αποτελέσουν τη βασική δομή υποδοχής των στελεχών από την Κοινωνία που βλέπουν πλέον τη Νέα Δημοκρατία ως τη μοναδική επιλογή όλων των σκεπτόμενων πολιτών του μεσαίου χώρου και της κοινής λογικής.
Σε αυτές μπορούν να αξιοποιηθούν και τα εκατοντάδες στελέχη που ανταποκρίθηκαν με ενθουσιασμό στην πρόσκληση της Γραμματείας Προγράμματος για προσέλκυση «εμπειρογνωμόνων» από την αγορά.
Δυστυχώς, ενώ οι Ε.Κ.Ο. μπορούν να αποτελέσουν το πλέον δυναμικό κύτταρο του Κόμματος στην κατεύθυνση της παραγωγής πολιτικού λόγου, διαμόρφωσης θέσεων, υποδοχής και αξιοποίησης νέων στελεχών, μετά το Συνέδριο του 2013 έχουν περάσει σε κατάσταση σταδιακής απαξίας…
Στο χέρι μας είναι να τις επανασχεδιάσουμε, να τις επανιδρύσουμε αλλά και να τους δώσουμε το ρόλο που τους αρμόζει μέσα σε ένα σύγχρονο Ευρωπαϊκό Φιλελεύθερο Κόμμα".
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΔΙΑΛΟΓΟΥ "ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ" ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΝΔ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου