Παρασκευή 3 Ιουνίου 2016

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΜΕΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΝΔ

Από τα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης ενημερωθήκαμε για την πρόταση που δόθηκε από τη Νέα Δημοκρατία σε διαβούλευση για την Παιδεία (ESOS.GR).
Αμέσως έστειλα την πιο κάτω επιστολή:


Προς:               -    Κο Μάξιμο Χαρακόπουλο,
                                                                        Υπεύθυνο Τομέα Παιδείας
-       Κο Θεόδωρο Φορτσάκη,
                                                                        Συντονιστή ΟΔΕ Μορφωτικών Υποθέσεων
-       Κο Σωτήρη Γκλαβά,
Γραμματέα Τομέα Παιδείας
                                                Κοινοποίηση:  - Κο Λευτέρη Αυγενάκη
                                                                        Γραμματέα Πολιτικής Επιτροπής Ν.Δ.  

ΘΕΜΑ: «Σοβαρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει στην Κοινότητα του Τομέα της Τεχνολογικής Εκπαίδευσης των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της Χώρας, η παρουσίαση των προτάσεων για την Παιδεία που δόθηκαν για διαβούλευση από το
Κόμμα μας».

Κύριε Υπεύθυνε του Τομέα Παιδείας,

Θεωρώ ότι από λάθος της γραμματειακής υποστήριξης του Κόμματος δεν κλήθηκα ούτε εγώ -παρότι είμαι μέλος του Τομέα-, ούτε κανείς άλλος εκπρόσωπος της Κοινότητας των αποφοίτων των Ανώτατων Ιδρυμάτων της Τεχνολογικής Εκπαίδευσης, στην παρουσίαση των προτάσεων του Κόμματος για την Παιδεία ούτε και σε καμία από τις επιτροπές που προηγήθηκαν.
Η προχειρότητα με την οποία οι συνεργάτες σας αντιμετωπίζουν τα Ιδρύματα του Τεχνολογικού Τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης, φαίνεται δυστυχώς από την χρήση των όρων Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι. στο αρχικό κείμενο, δείχνοντας παντελή έλλειψη της Νομοθεσίας όπως έχει ήδη διαμορφωθεί από το 2001, αλλά και άγνοια των αντιδράσεων που προκαλεί η χρήση αυτών των όρων. Παρότι οι όροι διορθώθηκαν στη συνέχεια, οι αντιδράσεις απέναντι στο κείμενο της διαβούλευσης υπήρξαν σφοδρότατες ακυρώνοντας έτσι το σύνολο των θέσεων που παρουσιάστηκαν.
Επίσης, ενώ δίνουμε εδώ και χρόνια αγώνες σε συνδικαλιστικό, πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο για να πείσουμε για τις θέσεις μας, είναι κρίμα να ακυρωνόμαστε από τον οποιονδήποτε συνεργάτη σας έρχεται να προσθέσει στις προτάσεις του Κόμματος μια «δική» του ιδέα… Μιλάτε για τη δυνατότητα αποφοίτων ΙΕΚ να εγγράφονται στα ΤΕΙ και όχι στο σύνολο των ΑΕΙ της χώρας, διαιωνίζοντας το ρατσιστικό διχασμό στην Ανώτατη Εκπαίδευση. 
Θα σας θυμίσω ότι το Κυβερνητικό Πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας ανέφερε ρητά:
"Με το Νόμο 3549/2007 κατοχυρώσαμε συνταγματικά τα ΤΕΙ στην Ανώτατη βαθμίδα της εκπαίδευσης, ενώ το θεσμικό πλαίσιο όπως και η συνολική λειτουργία των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων προσομοίασε σχεδόν απόλυτα με τη λειτουργία των Πανεπιστημίων. Μέσω της αξιολόγησης και αναβάθμισης όλων των Ιδρυμάτων, στόχος μας είναι η καθιέρωση ενός Θεσμικού Πλαισίου στην Ανώτατη Εκπαίδευση, η οποία θα συνοδευτεί από ένα γενναίο επανασχεδιασμό ολόκληρου του Χάρτη των Ανώτατων Ιδρυμάτων της Χώρας στη βάση επιστημονικών και χωροταξικών κριτηρίων.
Είναι τέλος αδιανόητο να υπάρχουν σήμερα απόφοιτοι Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων χωρίς Επαγγελματικά Δικαιώματα,-παρά τα σημαντικά βήματα που έγιναν στην περίοδο της δικής μας διακυβέρνησης-. Η Νέα Δημοκρατία δεσμεύεται για την αποκατάσταση αυτής της ασυνέπειας της Πολιτείας και της αδικίας που δημιουργείται σε βάρος τους."

Θυμίζω ότι ο νόμος 2916/2001 αλλά κυρίως ο νόμος 3549/2007 σε συνδυασμό με τους νόμους για τα μεταπτυχιακά και την έρευνα (άρθρο 11 παρ.7 του νόμου 3404) έχουν προσδώσει αντίστοιχα και ισότιμα χαρακτηριστικά στα Ιδρύματα των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ. Η Θεσμική ολοκλήρωση των ΤΕΙ έχει ολοκληρωθεί –μετά κυρίως τις νομοθετικές ρυθμίσεις που πραγματοποιήθηκαν κατά το διάστημα της διακυβέρνησης από τη Νέα Δημοκρατία-.
Το βήμα αυτό δεν είναι άλλο από την απόφαση για «Ενιαία δομή και λειτουργία των ΑΕΙ (Πανεπιστημίων και ΤΕΙ)».

Στα πλαίσια ενός ενιαίου θεσμικού πλαισίου θα πρέπει να ακολουθήσει γενναίος επανασχεδιασμός ολόκληρου του χάρτη της Ανώτατης Εκπαίδευσης, όπου τα Ιδρύματα θα ενώσουν τις δυνάμεις τους προς όφελος της Εκπαίδευσης, της Επιστήμης και της Ανάπτυξης. Γιατί (π.χ.) το ΑΕΙ Πειραιά Τ.Τ. –πρώην ΤΕΙ Πειραιά- να μην μετεξελιχθεί σε Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Πειραιά, αξιοποιώντας την τεράστια εμπειρία, τις αξιοζήλευτες υποδομές και το πολύ υψηλό ακαδημαϊκό δυναμικό της Σχολής των Μηχανικών που διαθέτει και ταυτόχρονα τα Τμήματα Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΤΕΙ και Διοίκησης και Οργάνωσης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου να ενσωματωθούν (αντί να λειτουργούν ως διαφορετικά Τμήματα σήμερα με αποτέλεσμα τη διαιώνιση του διαχωρισμού των Πτυχιούχων σε Π.Ε. και Τ.Ε.);  
Η πρόταση για Ενιαίο Θεσμικό Πλαίσιο και Ένα Ανώτατο Ίδρυμα ανά περιφέρεια (εκτός από Αττική και Θεσσαλονίκη) αποτελεί μονόδρομο. Αποτελεί μια πρόταση που θα δώσει λύση στον «ερμαφροδιτισμό» των Ανώτατων Ιδρυμάτων και θα αγκαλιαστεί από την Ελληνική Κοινωνία
Ενισχύει τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα με υποδομές και επιστημονικό προσωπικό, δίνει προοπτική εξέλιξης στην Κοινότητα της Τεχνολογικής Εκπαίδευσης, οι απόφοιτοι της οποίας βλέπουν εδώ και χρόνια να υπερσκελίζονται, όχι μόνο από τους αποφοίτους του Πανεπιστημιακού Τομέα αλλά και από τους αποφοίτους Ιδρυμάτων τριετούς διάρκειας φοίτησης της Ε.Ε. αλλά και αποφοίτους κολεγίων…
Εν κατακλείδι: Για να έχει νόημα η όποια συζήτηση για  ενίσχυση της σύνδεσης των Ιδρυμάτων με την αγορά εργασίας και τον ιδιωτικό τομέα καθώς και της επιχειρηματικότητας θα πρέπει να τολμήσουμε το αυτονόητο:
Α) Ενιαίο θεσμικό πλαίσιο με γενναίο επανασχεδιασμό του χάρτη  στην Ανώτατη Εκπαίδευση.
Β) Ενιαίο Τεχνικό, Οικονομικό και Γεωτεχνικό Επιμελητήριο για τους αποφοίτους κάθε Κλάδου με κατάργηση των αναχρονιστικών διαχωρισμών σε Π.Ε. και Τ.Ε.

Είμαι σίγουρος ότι θα συμφωνήσετε με τις θέσεις και τις ενστάσεις που σας καταθέτω. 
Είμαι στη διάθεσή σας για κάθε διευκρίνιση.


Δημήτρης Σιάχος
Μέλος Πολιτικής Επιτροπής Ν.Δ.
Μέλος του Τομέα Παιδείας της Ν.Δ.
Γραμματέας ΕΚΟ Μηχανικών Τ.Ε.


Τηλ επικοινωνίας 6936928916
Siachos.blogspot.com

·  Οι θέσεις που σας καταθέτω αποτελούν διαχρονική θέση της παράταξής μας (π.χ. το πρόγραμμα Παιδείας ΝΔ, Φεβρουάριος 1989 και Μάιος 2012 ή το τρίτο άρθρο του Καταστατικού της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ ΤΕΙ, 1991)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου