Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2015

Νικητές ή ηττημένοι;


Μια ακόμη εκλογική διαδικασία, ίσως η πιο δύσκολη στη σαραντάχρονη πορεία της παράταξης τελείωσε. Όλοι εμείς, που πιστεύουμε στον Κοινωνικό Φιλελευθερισμό, στην υπευθυνότητα και τις αξίες, που μας δίδαξε ο εθνάρχης Κωνσταντίνος  Καραμανλής έχουμε την ευθύνη της διαφύλαξης της παρακαταθήκης αυτής, της συνέχειας και της εξέλιξης της Νέας Δημοκρατίας, - Βαριά κληρονομιά, δύσκολη αποστολή.
Χρειάζεται νηφαλιότητα και πραγματική ανάληψη της ευθύνης για όσους από μας αξιώνουμε να έχουμε ρολό μέσα στην Παράταξη, από το απλό εγγεγραμμένο μέλος μας στην ακριτικές γωνιές του Έβρου, ως τον πρόεδρο της Νομαρχιακής μας Οργάνωσης στα Χανιά, από το Γραμματέα του Κόμματος έως τον απλό υπάλληλο στο κτίριο της Συγγρού και από τον Πρόεδρο της τοπικής μας Οργάνωσης στο πιο απομακρυσμένο χωριό έως τον Πρόεδρο του Κόμματός μας. 
Δεν πρέπει να κρυφτούμε πίσω από τα δάχτυλο μας, οφείλουμε σε συλλογικό επίπεδο να κάνουμε τον  απολογισμό, αλλά και τη στοχοθέτηση για την επόμενη μέρα.      
Ανέκαθεν υποστήριζα ότι υπάρχουν δύο τρόποι να κάνεις πολιτική, ο ένας
-ο δύσκολος- είναι με υπευθυνότητα, εργατικότητα και επιχειρήματα και ο άλλος -ο εύκολος- με λαϊκισμό. Η Νέα Δημοκρατία διαχρονικά απέφευγε τον εύκολο τρόπο -πληρώνοντας βαρύ τίμημα σε πολλές εκλογικές μάχες-. Όμως δυστυχώς τους τελευταίους μήνες τα μέσα ενημέρωσης κατακλίστηκαν από κραυγές στελεχών που ξεπερνώντας το λαϊκισμό έφτασαν στα όρια του γραφικού.
Η ανάγκη αξιολόγησης και εξορθολογισμού της λειτουργίας του Δημοσίου εξελίχθηκε σε κυνήγι μαγισσών. Μια ολόκληρη Κυβέρνηση βρέθηκε εγκλωβισμένη σε λογικές αντιπαλότητας και σύγκρουσης με εργαζόμενους αρνούμενη να αξιοποιήσει τις δυνατότητες απεμπλοκής που έδιναν οι δικαστικές αποφάσεις….
Ταυτόχρονα η Νέα Δημοκρατία αντί να μιλήσει με όρους οράματος και ελπίδας για Ανάπτυξη και νέες Επενδύσεις (ΟΛΠ, Ελληνικό, Αεροδρόμια) κόντρα στην καταστροφική λογική του «Κρατισμού», εγκλωβίστηκε σε διαχειριστικές λογικές με «γκρίζες εικόνες χαμηλής προσδοκίας»…
Η προσωπική μου πολιτική αισθητική δεν ήταν συμβατή με την επιχειρηματολογία του φόβου. Αυτή η επιχειρηματολογία μας έκανε να χάσουμε το συγκριτικό μας πλεονέκτημα που ήταν το μεταρρυθμιστικό έργο που δρομολόγησε μέσα από τεράστιες δυσκολίες η Κυβέρνηση. Παράλληλα, η δαιμονοποίηση του αντιπάλου μας, στερεί σήμερα τα μέλη μας από εύκολα αντιπολιτευτικά επιχειρήματα, με αποτέλεσμα να είμαστε εκτεθειμένοι σε φωνές τύπου «Ελένη Λουκά» που ασχολούνται με τον ενδυματολογικό κώδικα της νέας κυβέρνησης ή την άρνηση να ορκιστούν στο Ευαγγέλιο… μπερδεύοντας προφανώς το «φιλελευθερισμό» με το «σκοταδισμό».
Αυτά ουδεμία σχέση έχουν με τη βασική Ιδεολογικοπολιτική Ταυτότητα της Νέας Δημοκρατίας και τις αρχές του Κοινωνικού Φιλελευθερισμού που βρίσκεται πάντα κόντρα στο λαϊκισμό και σε κάθε –ισμό.
Όλα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τον «ΕΝΦΙΑλτη», και το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ άρθρωσε λόγο βασισμένο στην ελπίδα κόντρα στο φόβο (μη ρεαλιστικό, αλλά μικρή σημασία έχει αυτή τη στιγμή) οδήγησαν στο αποτέλεσμα της 25ης Ιανουαρίου.
Σε αυτό το σημείο απαιτείται πλέον σύνεση και αντιμετώπιση της νέας πραγματικότητας με τόλμη και ειλικρίνεια.
Η Παράταξη πρέπει να σταθεί στα πόδια της ως υπεύθυνο κόμμα και να ασκήσει αντιπολίτευση στοχεύοντας πρώτα από όλα στη σωτηρία της χώρας. Οφείλουμε να αποδείξουμε ότι αποτελούμε –όπως σωστά δήλωσε ο Πρόεδρος το βράδυ των Εκλογών- τους εγγυητές της σταθερότητας και της Ευρωπαϊκής πορείας της Χώρας, στεκούμενοι δίπλα και όχι απέναντι στη νέα Κυβέρνηση. 
Η Ευθύνη του Προέδρου του Κόμματός μας είναι σήμερα τεράστια.
Υπήρξε ο εργατικότερος Πρωθυπουργός της Μεταπολίτευσης και πέτυχε να αναστρέψει την πορεία της χώρας προς το χάος. Ταυτόχρονα παρά τη σκληρή -και άδικη πολλές φορές- πολιτική που υποχρεώθηκε να ακολουθήσει, πέτυχε να διατηρήσει αλώβητο το ποσοστό της Παράταξης, όμως οι προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει στο επόμενο διάστημα είναι πολύ σοβαρές.
Από τις επιλογές του θα κριθεί τόσο το μέλλον της Παράταξης αλλά και το μέλλον του τόπου…
Οφείλει να κινηθεί άμεσα και αποτελεσματικά χωρίς να επηρεάζεται από «κόλακες και αυλικούς που και εξαρτούν την ύπαρξή τους από αυτόν» ή από δημοσιογραφικά/ επιχειρηματικά κέντρα που επιχειρούν να επηρεάσουν τις εξελίξεις μέσα στο Κόμμα.
Ο ίδιος έχει αποδείξει ότι έχει άμεση επαφή με τη βάση της Παράταξης –είναι ο πρώτος Πρόεδρος άλλωστε που έχει εκλεγεί από αυτή-, αλλά και ότι τολμά την ανανέωση σε όλα τα επίπεδα –χαρακτηριστική είναι η εμπιστοσύνη που έδειξε σε νέους ανθρώπους σε πολύ κρίσιμα κομματικά αλλά και κυβερνητικά πόστα-.
Η Νέα Δημοκρατία έχει αποδείξει ότι αποτελούσε ανέκαθεν το δημοκρατικότερο Κόμμα –θυμίζω ότι ήταν το πρώτο Κόμμα που έκανε Συνέδριο με εκλεγμένους συνέδρους από τη βάση-. Μετά την ολοκλήρωση των θεσμικών Κοινοβουλευτικών διαδικασιών, θα ακολουθήσουν οι προβλεπόμενες εσωτερικές διαδικασίες και σε αυτές καλούμαστε όλοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας με γνώμονα το καλό πρωτίστως του Τόπου, αλλά φυσικά και της Παράταξης.
Μέσα από αυτές τις διαδικασίες θα κληθούμε να αποφασίσουμε ποιο θέλουμε να είναι το Κόμμα μας, –και χωρίς την πίεση που δημιουργούσαν οι υποχρεώσεις και οι δεσμεύσεις της Κυβέρνησης-, να αποφασίσουμε αν επιθυμούμε να συμβάλλουμε στη δημιουργία της «Νέας Ελλάδας» ή αν προτιμούμε να μείνουμε εγκλωβισμένοι σε φοβικές λογικές του παρελθόντος απομονωμένοι από την Κοινωνία.
Το θέμα δεν είναι να κρίνουμε μόνο την νίκη ή την ήττα, το θέμα είναι να αποφασίσουμε αν θέλουμε να είμαστε νικητές ή ηττημένοι. 

Δημήτρης Σιάχος
Μέλος Πολιτικής Επιτροπής Νέας Δημοκρατίας

d.siahos@gmail.com


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου