Παρασκευή 6 Ιουνίου 2014

ΑΞΟΝΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟΥ & ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ



«Οι καιροσκόποι που χρησιμοποιούν κατά το δοκούν τους όρους δεξιά ή αριστερά με μόνο στόχο να παραμένουν γαντζωμένοι στην εξουσία, θα μείνουν στο περιθώριο». 

Ολοκληρώνονται σε λίγο δύο εβδομάδες από τις τριπλές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 25 Μαΐου.
Είναι δυστυχώς η πρώτη φορά στα τελευταία δύο χρόνια που η Κυβέρνηση του –κατά κοινή ομολογία όλων, εργατικότατου- Αντώνη Σαμαρά εμφανίζει προς τα έξω εικόνα αρρυθμίας, καθώς το ενδιαφέρον των ΜΜΕ μονοπωλεί ένας προαναγγελθέντας  Ανασχηματισμός.
·         Οι Υπουργοί –προφανώς με εξαιρέσεις- βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής –και κάποιοι από αυτούς, σύμφωνα με τα ΜΜΕ ήδη «πακετάρουν»-.
·         Οι υποψήφιοι προς υπουργοποίηση αγωνιούν.
·         Τα blogs αναμεταδίδουν κάθε πιθανή ή απίθανη πληροφορία.
·      Τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ κομπάζουν περιμένοντας την ενίσχυση της παρουσίας τους στην Κυβέρνηση,–μου προκάλεσαν αλγεινή εντύπωση οι δηλώσεις του Αντιπροέδρου της και Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος έσπευσε να προκαταλάβει τον Πρωθυπουργό μετά τη συνάντησή τους την περασμένη Πέμπτη-. Την ίδια στιγμή που τα στελέχη αυτά εποφθαλμιούν κυβερνητικά αξιώματα, κρατούν και την πόρτα εξόδου τους προς το ΣΥΡΙΖΑ ανοιχτή.
·         Το σύνολο των στελεχών της Νέας Δημοκρατίας –δικαίως- βγαίνει στα κεραμίδια μπροστά στο ενδεχόμενο να χρειαστεί –ελέω της ανάγκης να διατηρηθεί η Κυβερνητική σταθερότητα- να στηρίξουν μια Κυβέρνηση στην οποία θα έχουν ακόμα περισσότερα Υπουργεία αυτοί που με τις πολιτικές –και κυρίως με τη νοοτροπία τους- έφεραν τη χώρα στο χείλος της ολοκληρωτικής χρεωκοπίας.   
·         Ταυτόχρονα η Κοινωνία
ταλαιπωρείται από τα προβλήματα της καθημερινότητας και περιμένει μια καλή είδηση είτε για μείωση των φορολογικών συντελεστών, είτε για τη θεσμοθέτηση της επιμήκυνσης του αριθμού των δόσεων για οφειλές σε Δ.Ο.Υ. και Ασφαλιστικά Ταμεία, είτε για την υλοποίηση επενδύσεων που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας.
Μιλάμε μεταξύ μας και ξεχνάμε ότι η Κοινωνία λίγη σημασία δίνει στα ονόματα των Υπουργών και ελάχιστα την αφορούν οι ισορροπίες ενός Ανασχηματισμού.
Τα πράγματα στην Πολιτική είναι πιο απλά και αλλοίμονο αν επιτρέψουμε να καθορίσουν την ατζέντα του Δημόσιου Διαλόγου, είτε τα ΜΜΕ είτε τα κόμματα της μειοψηφίας.
ü  Στο Κοινοβουλευτικό μας Πολίτευμα ισχύει η Αρχή της Δεδηλωμένης όπου τον πρώτο λόγο έχει για τέσσερα χρόνια ο Πρόεδρος της Κυβερνήσεως και μόνο αυτός.
ü  Ισχύει πάντα η αρχή «ότι κανένας Ανασχηματισμός δεν προαναγγέλλεται».
ü  Ισχύει επίσης ότι το επιτυχημένο σχήμα δεν το αλλάζεις.
Η Κυβέρνηση αυτή εδώ και δύο χρόνια υλοποιώντας ένα τιτάνιο έργο και υποχρεούμενη να πάρει σειρά αντιλαϊκών μέτρων, κατάφερε να πετύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους αποκαθιστώντας την εμπιστοσύνη των εταίρων μας αλλά και συγκρατώντας τις δυνάμεις της στις τρεις κάλπες, την ίδια στιγμή που τα Κυβερνητικά Κόμματα στην υπόλοιπη Ευρώπη γνώρισαν βαριές ήττες στην «ανώδυνη» και πάντα πρόσφορη για ψήφο διαμαρτυρίας κάλπη των Ευρωεκλογών.
Βαρύγδουποι τίτλοι όπως «ριζικός» ή «δομικός» ή «συθέμελος» ανασχηματισμός δεν αρμόζουν για μια Κυβέρνηση –που παρά τα υπαρκτά προβλήματα- υλοποιεί τους στόχους της.
  Ø  Είναι προφανές ότι υπάρχουν χαρτοφυλάκια που χρειάζονται φρεσκάρισμα και ενίσχυση. Θεωρώ –υποκειμενική και προσωπική μου άποψη- ότι δεν μπορεί να μην αλλάξει ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, του οποίου η άσκηση πολιτικής δεν έχει απλά ξεσηκώσει τον αγροτικό κόσμο αλλά –κυρίως- δεν έχει καμία σχέση με την Ανάπτυξη και με την ανάγκη έμφασης στην Πρωτογενή παραγωγή.
Ø  Δεν μπορεί να μην υπάρξει αλλαγή στη Διοίκηση του ΙΚΑ, του μεγαλύτερου ασφαλιστικού Οργανισμού της χώρας που αρνείται πεισματικά να εκσυγχρονιστεί και να δώσει προτεραιότητα στην εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων.
Ø  Ευχάριστη ήταν η εξέλιξη με την παραίτηση του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Οικονομικών, καθώς μπορεί μεν –όπως είπε ο ίδιος- να υλοποιούσε Κυβερνητικές αποφάσεις, ξεχνούσε όμως ότι οι Νόμοι αφορούν αριθμούς, αλλά αναφέρονται σε ανθρώπους. Δική του άλλωστε εμμονή –φαίνεται- ότι είναι και η ιστορία με τις απολυμένες καθαρίστριες του Υπουργείου Οικονομικών. Ένα σοβαρότατο πρόβλημα που εκθέτει την Κοινωνική Διάσταση της Ιδεολογίας μας και το οποίο έπρεπε να έχει λυθεί πριν από καιρό.
Μια Σύγχρονη Ευρωπαϊκή Κυβέρνηση οφείλει να συγκρούεται όπου αυτό απαιτείται, χωρίς να υπολογίζει πολιτικό κόστος, ταυτόχρονα όμως η σύγκρουση δεν πρέπει να γίνεται «αυτοσκοπός». Υπήρξαν πεδία συγκρούσεων το τελευταίο διάστημα που δημιούργησαν δυσανάλογα μεγάλο κόστος σε σχέση με το όποιο όφελος και κυρίως υπονόμευσαν την εικόνα μιας «φιλικής» προς τον πολίτη, Πολιτείας. 
Αυτά τα λάθη, σε συνδυασμό με την υπεροφορολόγηση της ακίνητης περιουσίας και τα προβλήματα των μικρομεσαίων και των χαμηλόμισθων, ζήτησε ο λαός με την ψήφο του να διορθωθούν.
ü  Ο Αντώνης Σαμαράς δεν έχει κανένα λόγο να υποκύψει στην πίεση των ΜΜΕ.
ü  Οφείλει να συνεχίσει το έργο του, ακούγοντας το μήνυμα του λαού, χωρίς να μπει στο δίλλημα πιο δεξιά ή πιο αριστερά.
Ο Κοινωνικός Φιλελευθερισμός στηρίζεται σε τέσσερις άξονες:
1.      Στην ελεύθερη αγορά, την προστασία του ανταγωνισμού αλλά και την προστασία της ατομικής ιδιοκτησίας.
2.      Στην ευθύνη του πολίτη έναντι του κράτους αλλά και την ατομική ελευθερία.
3.      Στην διασφάλιση της κοινωνικής ειρήνης και στην αλληλεγγύη προς τους αδύνατους.
4.      Στην αποδοχή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών, όπως ισχύουν στην Ε.Ε.
Οι άξονες αυτοί στέκονται πάνω από κάθε ιδεοληψία.

Μόνο η Νέα Δημοκρατία μπορεί να υπηρετήσει τους άξονες αυτούς καθώς σε αυτούς στηρίζονται οι θεμελιώδεις αρχές της. Σε αυτούς τους άξονες οφείλει να στηρίζεται κάθε ευνομούμενη πολιτεία. Αν υπηρετήσουμε τις αρχές μας δεν θα έχει κανένας το δικαίωμα να μας εκβιάσει.
Όποιος επιθυμεί ας ρίξει την Κυβέρνηση.
Αν μείνουμε πιστοί σε αυτούς τους τέσσερις άξονες, η ψήφος στη Νέα Δημοκρατία θα αποτελεί μονόδρομο για τον ελεύθερο επαγγελματία, τον μισθωτό, τον φτωχό, τον άνεργο, τον αγρότη, το νέο επιστήμονα και οι καιροσκόποι που χρησιμοποιούν κατά το δοκούν τους όρους δεξιά ή αριστερά με μόνο στόχο να παραμένουν γαντζωμένοι στην εξουσία θα μείνουν στο περιθώριο. 

Δημήτρης Σιάχος
Μέλος Πολιτικής Επιτροπής Ν.Δ.
siahos@teipir.gr

1 σχόλιο: