Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012

ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ Ο ΣΗΦΟΥΝΑΚΗΣ ΥΠΟΧΡΕΩΘΗΚΕ ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΕΙ ΤΗΝ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ


Την Πέμπτη το Βράδυ ολοκληρώθηκε η συζήτηση στη Βουλή του Νομοσχεδίου του ΥΠΕΚΑ «Ποινική προστασία του περιβάλλοντος - Εναρμόνιση με την Οδηγία 2008/99/ΕΚ - Πλαίσιο παραγωγής και διαχείρισης αποβλήτων - Εναρμόνιση με την Οδηγία 2008/98/ΕΚ - Ρύθμιση θεμάτων Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής».
Στο Νομοσχέδιο αυτό ο υφυπουργός κος Σηφουνάκης επιχείρησε να περάσει μία απαράδεκτη τροπολογία με την οποία οι μηχανικοί Τ.Ε. όλων των ειδικοτήτων εξαιρούνται εντελώς από τη δυνατότητα έκδοσης αδειών δόμησης από τα κηρυγμένα διατηρητέα κτίρια, νεότερα μνημεία καθώς και κτίρια σε οικιστικό σύνολο που έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο, όπως επίσης και από τις ομάδες μελέτης για κτίρια που βρίσκονται σε παραδοσιακούς οικισμούς, παραδοσιακό ή ιστορικό τμήμα πόλης. 
Είναι προφανές ότι αυτή η διάταξη ήταν πέρα για πέρα άδικη και δεν βασιζόταν σε καμία νομική ή επιστημονική τεκμηρίωση.

Αντίθετα, μέσω των διατάξεων στο συγκεκριμένο νομοσχεδίου επιχειρήθηκε δια νόμου ο αποκλεισμός 4 ειδικοτήτων Μηχανικών Τ.Ε.Ι (Πολιτικοί, Ηλεκτρολόγοι, Μηχανολόγοι, Ανακαίνισης και Αποκατάστασης Κτιρίων) από τις κατ’ εξοχήν επαγγελματικές δραστηριότητες τους, όπως αυτές προκύπτουν από τον τίτλο του Πτυχίου τους.

Η πρόκληση του Υφυπουργού δεν έμεινε αναπάντητη, καθώς σειρά Βουλευτών ενημερώθηκε άμεσα και αντέδρασε παίρνοντας το λόγο στο Βήμα της Βουλής.
Ο κος Σηφουνάκης υποχρεώθηκε να πάρει πίσω την τροπολογία...


Ακολουθούν ενδεικτικά κάποιες από τις τοποθετήσεις στη Βουλή:

ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ (Β΄ Αθηνών)
…..Έρχομαι στο δεύτερο θέμα, κύριε Υπουργέ. Το δεύτερο θέμα αφορά κάτι που είπα από την αρχή ότι είναι πέρα από τις δικές σας αρμοδιότητες και εξουσίες, δεν μπορεί το Υπουργείο Περιβάλλοντος να δίνει επαγγελματικά δικαιώματα. Δεν είναι η αρμοδιότητα σας. Τα επαγγελματικά δικαιώματα τα δίνει το Υπουργείο Παιδείας. Και όμως φέρνετε ρύθμιση με την οποία βάζετε μόνο τους πολιτικούς μηχανικούς να μπορούν να εγκρίνουν τις άδειες στα κηρυγμένα διατηρητέα κτήρια, στα νεώτερα μνημεία και σε κτήρια σε οικιστικό σύνολο που έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό και διατηρητέο και πρέπει να γίνει μόνο από διπλωματούχους αρχιτέκτονες μηχανικούς και στατικές μελέτες από διπλωματούχους πολιτικούς μηχανικούς. Ποιον εξυπηρετεί αυτή η φωτογραφία; Θέλω να μας εξηγήσετε ποιον εξυπηρετεί αυτή η φωτογραφία. Τα επαγγελματικά δικαιώματα στους μηχανικούς έχουν οριστεί με παλαιότερες αποφάσεις και με αγώνα μέσα στη Βουλή από αποφάσεις του Υπουργείου Παιδείας.
Πώς διαχωρίζετε εσείς σήμερα και λέτε ότι οι διπλωματούχοι μηχανικοί θα κάνουν το ένα και οι πτυχιούχοι μηχανικοί εξαιρούνται από την ανακαίνιση των διατηρητέων κτηρίων; Νομίζω ότι φτάνουμε σε στοιχεία παραλογισμού………

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΤΑΛΙΑΔΟΥΡΟΣ (ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ) Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, επί της αρχής, όπως ανέφερε και ο εισηγητής μας ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης ψηφίζουμε το σχέδιο νόμου. Θα ήθελα, όμως, να κάνω ορισμένες παρατηρήσεις, κύριοι Υπουργοί, επί του άρθρου 49.
Με το άρθρο 49 του σχεδίου νόμου, όπως διαμορφώθηκε με την τροπολογία του Υπουργού στην αρμόδια Επιτροπή κατά τη δεύτερη ανάγνωση του σχεδίου νόμου για τα διατηρητέα και τους παραδοσιακούς οικισμούς, επιχειρείται ουσιαστικά η αναρμόδια ρύθμιση επαγγελματικών δικαιωμάτων, πτυχιούχων των ΤΕΙ με αποτέλεσμα να τίθενται ουσιαστικά εκτός άσκησης επαγγέλματος οι μηχανικοί των ΤΕΙ των αντιστοίχων ειδικοτήτων. Με αυτή τη ρύθμιση έρχεται το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και υποκαθιστά το Υπουργείο Παιδείας, αφού ουσιαστικά ρυθμίζει τα επαγγελματικά
δικαιώματα των πτυχιούχων αναρμοδίως.
Επί παραδείγματι, με την τροπολογία αυτή ο μηχανολόγος μηχανικός των ΤΕΙ δεν θα μπορεί να μελετήσει την εγκατάσταση θέρμανσης σε ένα παραδοσιακό οικισμό. Μέχρι σήμερα μπορούσε. Ο μηχανικός ανακαίνισης και αποκατάστασης κτηρίων των ΤΕΙ αποκλείεται από τη μελέτη ανακαίνισης και αποκατάστασης διατηρητέων κτηρίων παρότι σπουδάζει σε ένα μοναδικό στο είδος του τμήμα, αυτό της τεχνολογικής εκπαίδευσης της Ανώτατης Εκπαίδευσης.
Όμως, και άλλες ειδικότητες των ΤΕΙ, όπως οι μηχανικοί και οι ηλεκτρολόγοι, ουσιαστικά απομονώνονται, αποκλείονται και τίθενται στο περιθώριο.
Θα ήθελα να αναφερθώ στη νομοθεσία που υφίσταται σήμερα, την οποία έρχεται αυτή η τροπολογία να την αντικαταστήσει και να τη θέσει εκτός. Σύμφωνα με αυτήν τη νομοθεσία, με βάση το ν.1404/1983, όπως τροποποιήθηκε με το ν.2916/2001 και το ν.3974/2009, τα επαγγελματικά δικαιώματα απορρέουν από τα προγράμματα σπουδών των οικείων τμημάτων των αντίστοιχων σχολών. Η έκδοση των προεδρικών διαταγμάτων γίνεται από το Υπουργείο Παιδείας, ύστερα από εισήγηση του Επιστημονικού Συμβουλίου του οικείου τμήματος, το οποίο γνωρίζει καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον το περιεχόμενο σπουδών, επί τη βάσει του οποίου θα πάρει ο φοιτητής το πτυχίο του και τη θετική γνώμη του Συμβουλίου Ανώτατης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης, που υπάγεται στο Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας.
Τα συναρμόδια παραγωγικά Υπουργεία καθορίζουν τους κανόνες άσκησης των επαγγελματικών δραστηριοτήτων, όχι όμως αυτά καθεαυτά τα επαγγελματικά δικαιώματα. Και τούτο, γιατί δεν εποπτεύουν τα εκπαιδευτικά ιδρύματα -αυτά τα εποπτεύει το Υπουργείο Παιδείας- και ως εκ τούτου δεν έχουν γνώση για τις επαγγελματικές δυνατότητες των πτυχιούχων της ανώτατης εκπαίδευσης. Οι κανόνες που θέτουν τα παραγωγικά Υπουργεία δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να συνδεθούν με επαγγελματικά δικαιώματα και ισχύουν για όλους όσους ασκούν ορισμένη επαγγελματική δραστηριότητα, ανεξάρτητα από το ίδρυμα αποφοίτησης ή τη βαθμίδα εκπαίδευσης.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, με τη σημερινή νομοθετική ρύθμιση ακυρώνεται όλη αυτή η διαδικασία έκδοσης προεδρικών διαταγμάτων. Τίθενται στον αέρα και ακυρώνονται τα πτυχία αυτών των τμημάτων. Τίθεται στο περιθώριο η τεχνολογική εκπαίδευση, ένας σημαντικός κλάδος της ανώτατης εκπαίδευσης της πατρίδας μας. Φοβούμαι ότι αυτή η ρύθμιση, εάν βεβαίως γίνει αποδεκτή από τη Βουλή, θα οδηγήσει τους πτυχιούχους μηχανικούς του τεχνολογικού τομέα της ανώτατης εκπαίδευσης εκτός επαγγελματικής δραστηριότητας. Θα βρεθούν οι άνθρωποι στο δρόμο, ακυρώνοντας τις τετραετείς τους σπουδές, τα πτυχία τους.
Έχω καταθέσει, κύριε Υπουργέ, σχετικές τροπολογίες και παρακαλώ θερμά να τις εξετάσετε, με κατεύθυνση να αποσυρθεί η τροπολογία που κατατέθηκε στη δεύτερη ανάγνωση στην αρμόδια Επιτροπή, γιατί έτσι τίθεται σε κίνδυνο, εάν γίνει δεκτή αυτή η ρύθμιση που έχετε προτείνει, όλη η τεχνολογική εκπαίδευση της ανώτατης εκπαίδευσης στον κλάδο των μηχανικών. Πρέπει να αποσυρθεί η ρύθμιση, για να μπορέσουν να προχωρήσουν οι πτυχιούχοι σωστά και τα ιδρύματα στο δρόμο τους.
Ευχαριστώ πολύ.
οι τροπολογίες Ταλιαδούρου:
http://siachos.blogspot.com/2012/02/blog-post.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου