Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2012

"ΠΑΝΤΕΛΟΝΑΤΟΣ" Ο ΜΟΥΣΟΥΡΟΥΛΗΣ


Ο Βουλευτής Χίου, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΟΥΣΟΥΡΟΥΛΗΣ τιμώντας το ρόλο του στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, δεν δίστασε να κατονομάσει από το Βήμα της Βουλής τη Συντεχνεία της Διοίκησης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, κατά την πρόσφατη συζήτηση του Νομοσχεδίου του ΥΠΕΚΑ, ενώνοντας τη φωνή του με τον Απόστολο Κακλαμάνη.Παραθέτω απόσπασμα της ομιλείας του: 
"Θέλω, κατ’ αρχήν, να σχολιάσω αυτά που ακούστηκαν από τον πρώην Πρόεδρο της Βουλής, τον κ. Κακλαμάνη, σχετικά με το Τεχνικό Επιμελητήριο της χώρας.
Κύριοι συνάδελφοι, να σας θυμίσω ότι εδώ και δύο χρόνια, εκτός από τα πληροφοριακά συστήματα, έχουμε εκχωρήσει στο Τεχνικό Επιμελητήριο διοίκηση και διαχείριση κρατικού έργου. 
Απαριθμώ: οικοδομικές άδειες –πρόσφατο- ημιυπαίθριοι, αυθαίρετα, βιομηχανικές αδειοδοτήσεις, ενεργειακοί επιθεωρητές.
Αυτό δεν έχει να κάνει με τον φορέα, έχει να κάνει με την ουσία, με τον πυρήνα της λειτουργίας του κράτους.
Τώρα σε ό,τι αφορά τους ενεργειακούς επιθεωρητές, σας τα είπα και εγώ στην Επιτροπή, κύριε Σηφουνάκη για τα ημαρτημένα που είπε ο κ. Κακλαμάνης σε ό,τι αφορά την αποκατάσταση του λάθους που είχε γίνει με τους εκπροσώπους της τεχνολογικής εκπαίδευσης. 
Δεν δώσατε σημασία, τα ακούσατε, λοιπόν, και σήμερα. 
Εάν όμως το 2010 δεν είχε τροποποιηθεί το Προεδρικό Διάταγμα για τους ενεργειακούς επιθεωρητές που είχαμε αφήσει έτοιμο στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, δεν θα χρειαζόταν σήμερα να κάνετε αυτές τις διορθώσεις. Τα ανακατέψατε και δημιουργήσατε σύγχυση. 
Και πίσω από όλα αυτά ο λόγος είναι η επεκτατική διάθεση του Τεχνικού Επιμελητηρίου να καταλάβει όλο και περισσότερο μέρος της διοίκησης". 

Η τοποθέτηση του πρώην Προέδρου της Βουλής έχει ως εξής:
"Ταυτόχρονα όμως, την ώρα που καίγεται η χώρα, τα συντεχνιακά συμφέροντα, όλοι αυτοί που ξέρουν και πολιτικά πρόσωπα να επηρεάζουν και υπηρεσίες να ρυμουλκούν, μας φέρνουν εδώ διατάξεις, για τις οποίες εγώ ντρέπομαι γιατί είμαι αναγκασμένος ως μέλος του Ελληνικού Κοινοβουλίου να πω επ’ αυτών την άποψή μου.    Εδώ ήταν που την παραμονή της παραιτήσεως της κυβέρνησης Γεωργίου Παπανδρέου πέρασε εν τάχει με εισηγητές μέλη του Τεχνικού Επιμελητηρίου, με τον παριστάμενο Υπουργό μέλος του Τεχνικού Επιμελητηρίου.
Πέρασε ένα νομοσχέδιο που, αν δείτε από τα Πρακτικά του, θα ντρέπεστε κι εσείς. Ο κύριος Υπουργός είπε ότι με επόμενο νόμο θα διορθώσει τα ημαρτημένα, διότι λέει άλλα αντ’ άλλων. Όχι μόνο αυτό δεν συνέβη, αλλά ήταν εκβιαζόμενος. Θα καταθέσω τη σχετική ανακοίνωση του ΤΕΕ για να καταλάβετε αν υπάρχει ή όχι εκβιασμός.
Έδωσε ο κύριος Σηφουνάκης, το Υπουργείο έδωσε στο Τεχνικό Επιμελητήριο το ηλεκτρονικό σύστημα με δαπάνες των Ελλήνων φορολογουμένων και την ενίσχυση από τα κοινοτικά ταμεία, τον έλεγχο της διαδικασίας νομιμοποίησης των αυθαιρέτων και το Τεχνικό Επιμελητήριο, νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου, όχι ένας οποιοσδήποτε επαγγελματικός σύλλογος, εκβιάζει. Θα καταθέσω την ανακοίνωση. Σταμάτησε επί δύο μέρες, κύριε Πρόεδρε, να δέχεται αιτήσεις για ρυθμίσεις αυθαιρέτων μέχρις ότου υποχρεώθηκε η κυβέρνηση, το Υπουργείο να φέρνει αυτές τις αισχρές, αισχρότατες διατάξεις.
Εγώ τιμώ το διπλωματούχο αρχιτέκτονα-μηχανικό, αλλά όποιον αρχιτέκτονα ρωτήσετε, θα πει «δεν μπορώ να κάνω έργο ηλεκτρολόγου και μηχανολόγου σ’ ένα έργο αποκατάστασης ενός σπιτιού, ενός παραδοσιακού κτίσματος».
Καταργεί ο κύριος Υπουργός, το Υπουργείο Παιδείας, τμήματα των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων. Εάν εδώ γίνομαι πολλές φορές μονότονος υποστηρίζοντας αυτό το θεσμό, δεν είναι γιατί εγώ τον ίδρυσα, αλλά γιατί επί είκοσι πέντε χρόνια δισεκατομμύρια έχουν ξοδευτεί από τον κρατικό προϋπολογισμό και εκατό χιλιάδες και πλέον νέοι επιστήμονες ανώτατης στάθμης -όπως εμείς ή εσείς εδώ που νομοθετήσαμε όλοι μαζί- είναι στο δρόμο, όπως είναι στο δρόμο χιλιάδες διπλωματούχων μηχανικών που μ’ αυτές τις μεθοδεύσεις, κύριε Σηφουνάκη, τους στέλνετε για πεντακόσια ή εφτακόσια ευρώ στα μεγάλα μελετητικά γραφεία για να υπογράφουν μελέτες, για να φοροδιαφεύγουν τα αφεντικά τους.
Αυτή είναι η προστασία που δίνετε και στους διπλωματούχους μηχανικούς. Βέβαια βάζετε τους μεν να κατασπαράξουν τους δε. Η περίφημη ιδεολογία είναι ότι πρόκειται περί δικαιολογίας της κοινωνικής –πώς το λένε οι θεωρητικοί- σύγκρουσης. Πώς το λένε, αγαπητοί συνάδελφοι; Βάζουν μια ομάδα να αρχίζει να «τρώγεται» με την άλλη για να μη βλέπει εκείνους που οργιάζουν σε βάρος και των μεν και των δε.
            Κύριε Πρόεδρε, σ’ αυτό το νομοσχέδιο αν περάσει το άρθρο 49, αν εν τάχει δεν αποκαταστήσει ο Υπουργός… Δεν μίλησα καθόλου μαζί του στη διαδικασία αυτή, σε αντίθεση μ’ άλλες φορές που μιλούσα για να βρω κάποια άκρη, αλλά είχα το λόγο του ότι σε επόμενο νομοσχέδιο θα διορθώσει τα ημαρτημένα εκείνου του προηγούμενου νόμου, αλλά πού να υπάρξει τόλμη όταν το ΤΕΕ εκβιάζει;
Κύριε Πρόεδρε, υπάρχει καταδίκη της Επιτροπής Ανταγωνισμού για μεθοδεύσεις-καρτέλ από το Επιμελητήριο, νόμος αυτής της Κυβέρνησης, του απουσιάζοντος τώρα κυρίου Παπακωνσταντίνου. Επέτρεψε στο Επιμελητήριο να πετάει έξω από το σύστημά του οποιονδήποτε μηχανικό, ακόμα και μη μέλη του και μάλιστα τού δίνει και το δικαίωμα να τους καλεί σε απολογία, να επιβάλλει ποινή. Τους κρατάει και το 2% των αμοιβών τους εάν δώσουν αμοιβή κατώτερη απ’ αυτή που νομίζουν οι μεγαλομέτοχοι των μελετητικών και κατασκευαστικών γραφείων που είναι στελέχη της σημερινής ηγεσίας του ΤΕΕ.
Ρωτώ, αυτά τα αίσχη ποιος ευσυνείδητος εκπρόσωπος του λαού εδώ μέσα μπορεί να τα ανεχθεί, όταν η χώρα καίγεται, όταν ένα θετικό βήμα που πραγματικά πρέπει να γίνει, το περίφημο θέμα της απελευθέρωσης των επαγγελμάτων, τόσο κατάφωρα παραβιάζεται με το έτσι θέλω; Όλες αυτές οι ομάδες συμφερόντων, κύριε Πρόεδρε, έχουν οδηγήσει σχεδόν στο θάψιμο, ελπίζω, τη χώρα. Και φυσικά δεν υπολειπόμεθα ευθυνών, όχι όλοι συλλήβδην αλλά καθένας στο ρόλο του. Ποιοι ήταν Υπουργοί Οικονομικών και άφησαν όλους αυτούς τους μηχανισμούς να διαλύονται;"



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου