Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2011

Ντροπή το Σχέδιο ΠΔ για τους Ηλεκτρολόγους...

Η ιστορία του Ελληνικού Κράτους τα τελευταία 80 χρόνια ήταν συνταρακτική…
Βιώσαμε πολέμους, αλλάξανε τα σύνορά μας, άλλαξε πολλές φορές το πολίτευμα και το Σύνταγμα της Χώρας. Ολόκληρος ο 20ος αιώνας ήταν ένας αιώνας κοσμογονικών αλλαγών σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο.
Ένα μόνο πράγμα δεν άλλαξε.
Η παντοδυναμία του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος που διατηρήθηκε αλώβητη από όλα τα Καθεστώτα και όλες τις Κυβερνήσεις…
Το Σύνταγμα μπορεί να άλλαξε τόσες φορές όμως κανείς δεν τόλμησε να πειράξει τους Νόμους:
  1. Ν. 4663/30 (ΦΕΚ 149α) περί εξασκήσεως του επαγγέλματος του πολιτικού μηχανικού, αρχιτέκτονος & τοπογράφου
  2. Ν.6422/34 (ΦΕΚ 412 Α) Περί ασκήσεως του επαγγέλματος του Μηχανολόγου, του Ηλεκτρολόγου και του Μηχανολόγου-Ηλεκτρολόγου, ως και του Ναυπηγού 
Τολμά σήμερα η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ να φέρει σε δημόσια διαβούλευση σχέδιο ΠΔ για εκτέλεση, συντήρηση, επισκευή και λειτουργία ηλεκτρικών εγκαταστάσεων, καθορισμός ειδικοτήτων και προϋποθέσεων για την έκδοση άδειας άσκησης των σχετικών επαγγελματικών δραστηριοτήτων, κάνοντας χρήση του Νόμου 6422/34!!!
Νόμος 6422/34 (ΦΕΚ 412 Α)  
Ένα Νόμο που δίνει απεριόριστα δικαιώματα στις ειδικότητες των
Μηχανολόγων, Ηλεκτρολόγων, Μηχανολόγων-Ηλεκτρολόγων και των …Ναυπηγών αποφοίτων των Πολυτεχνικών Σχολών.
Χαρακτηριστική είναι η θέση του ΕΜΠ: «Ανεξαρτήτως εμβαθύνσεων και μαθημάτων που επιλέγονται, το δίπλωμα του Μηχανολόγου Μηχανικού ΕΜΠ είναι ενιαίο και παρέχει στον κάτοχό του τα ίδια επαγγελματικά δικαιώματα και τις ίδιες περίπου γνώσεις από την άσκηση του επαγγέλματός του».

Ταυτόχρονα την -έστω και περιορισμένη- δυνατότητα άσκησης του Επαγγέλματος του Ηλεκτρολόγου για τους αποφοίτους ΤΕΙ το  ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ την περιορίζει: (Άρθρο 10, Χορήγηση βεβαίωσης αναγγελίας σε μηχανικούς ΑΕΙ, εξετάσεις από φορείς, αδειοδότηση αλλοδαπών, 2 Α.)
 «οι πτυχιούχοι των ΤΕΙ ειδικότητας ηλεκτρολογίας ή της ειδικότητας ενεργειακής τεχνολογίας ηλεκτρολογικής κατεύθυνσης…»
Δηλαδή το πτυχίο της ενεργειακής τεχνολογίας δεν θεωρείται ενιαίο;
Ή το Τμήμα Μηχανολογίας έχει λιγότερα μαθήματα Ηλεκτρολογίας σε σχέση με το Τμήμα Ναυπηγικής του ΕΜΠ;
Το συγκεκριμένο ΠΔ -εκτός των άλλων- έρχεται σε πλήρη ανακολουθία με τα Σχέδια των ΠΔ με τα Επαγγελματικά Δικαιώματα των Μηχανικών ΤΕΙ που έχουν εγκριθεί από το ΣΑΤΕ και έχουν υπογραφεί από το Υπουργείο Παιδείας.

Είναι σαφές ότι η διαιώνιση των στρεβλώσεων που κληρονομήσαμε από τη Νομοθεσία του 1930 δεν μπορεί να συνεχιστεί.
Η παραμονή διατάξεων που πηγάζουν από αυτούς τους Νόμους είναι εγκληματική και οποιοδήποτε Προεδρικό Διάταγμα εκδοθεί με βάση αυτή τη λογική είναι απαράδεκτο!




*Ενδεικτική της προχειρότητας με την οποία μας αντιμετωπίζει η Πολιτεία αποτελεί η διαρκής παραπομπή στις διατάξεις του –πολύ πρόσφατου- Ν. 3982/2011 (ΦΕΚ 143 Α), όπου γίνεται λόγος για διάκριση μεταξύ ΑΕΙ και ΤΕΙ κατά πλήρη παράβαση των Νόμων 2916/2001 και 3549/2007.
N3982_2011
 Αναφέρω χαρακτηριστικά:
Άρθρο 5, Έκδοση αδειών και βεβαιώσεων αναγγελίας
5…….εξεταστική επιτροπή πρέπει να κατέχουν τίτλο σπουδών ΑΕΙ ή ΑΤΕΙ συναφή…..

Άρθρο 11, Έλεγχος ποιότητας παρεχόμενων υπηρεσιών
3……Σε περίπτωση που δεν υπάρχουν πρόσωπα με τα παραπάνω προσόντα θα πρέπει τα μέλη του οργάνου ελέγχου να κατέχουν τουλάχιστον τίτλο Σπουδών ΑΕΙ ή ΤΕΙ ειδικότητας….


Παλαιότερη ανάλυση του προβλήματος (5/2010) 





1 σχόλιο:

  1. Δημήτρη,
    δύο λύσεις υπάρχουν στο πρόβλημα των ΤΕΙ.
    Ή θα τους φάμε ή θα μας φάνε.
    Και αυτό τον μονόδρομο δεν το επιβάλλουμε εμείς αλλά οι διπλωματούχοι του τεε.
    Όπως βλέπεις δεν ησυχάζουν με τίποτα και έχουν κάνει σκοπό της ζωής τους να μας εξαφανίσουν. Σε κάθε νομοσχέδιο ξεκινάμε από την αρχή κάθε φορά.
    Ε, δεν θα τους κάνουμε την χάρη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή