Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2011

ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΤΡΟΠΟ ΕΚΔΟΣΗΣ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΩΝ ΑΔΕΙΩΝ



Εγκρίθηκε επί της αρχής από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής το νομοσχέδιο με το οποίο καθορίζεται ο νέος τρόπος έκδοσης οικοδομικών αδειών. Σκοπός του νομοσχεδίου υποτίθεται ότι είναι η διασφάλιση της νομιμότητας, ο περιορισμός της αυθαίρετης δόμησης, η τιθάσευση της συνδιαλλαγής μέσω των Πολεοδομικών γραφείων και η εξασφάλιση της διαφάνεια του ελέγχου των κατασκευών.
Καταργείται το πολεοδομικό γραφείο, έτσι όπως το γνωρίζουμε, μετακινείται στον μελετητή μηχανικό η αποκλειστική ευθύνη της σύνταξης των μελετών της σωστής εκτέλεσης του έργου.
Με το σχέδιο νόμου διαχωρίζεται πλήρως η έγκριση δόμησης από το ελεγκτικό έργο με τη δημιουργία του Σώματος των Ελεγκτών Δόμησης, καθιερώνονται αυστηρές ποινές για τους μηχανικούς που παρανομούν, καθώς και η ηλεκτρονική υποβολή των σχεδίων και των δικαιολογητικών, θεσπίζονται νέα γνωμοδοτικά όργανα αρχιτεκτονικής και πολεοδομικών θεμάτων, η έγκριση δόμησης και η άδεια καθορίζονται πλέον σε δύο στάδια. Επίσης μπαίνει μια σειρά διατάξεων που αφορούν τη σύσταση Διεύθυνσης Αρχιτεκτονικής αλλά και προβληματικές τροποποιήσεις στις διατάξεις που αφορούν στο σώμα των Ενεργειακών Επιθεωρητών. Η συζήτηση στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής συνεχίζεται την προσεχή Πέμπτη. Η ΕΕΤΕΜ έχει παρέμβει καταθέτοντας σειρά τροπολογιών, με σημείο αιχμής την επιχειρούμενη -για άλλη μία φορά- προσπάθεια της συντεχνίας του ΤΕΕ να ελένξει απόλυτα την άσκηση του Επαγγέλματος και να αφήσει εκτός τους συναδέλφους Μηχανικούς Τ.Ε. με το άρθρο για τη δημιουργία Μητρώου Μελετητών και Επιβλεπόντων Μηχανικών που θα εμημερώνεται από το ΤΕΕ...
Ακολουθεί το Σχέδιο Νόμου:
Neos Tropos Ekdosis Adeiwn

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου