Τετάρτη 6 Απριλίου 2016

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ ΔΙΑΛΟΓΟ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΜΑΣ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ

Φίλες και φίλοι συμμαχητές,
Συγχαίροντας τον Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου για την πρωτοβουλία της δημόσιας διαβούλευσης (http://synedrio.nd.gr/diavouleusi) σχετικά με τις προτεινόμενες καταστατικές αλλαγές που θα συζητηθούν και θα αποφασιστούν στο προσεχές συνέδριο του Κόμματός μας, οφείλω με τη σειρά μου να καταθέσω την άποψή μου σχετικά με τη λειτουργία του Οργανισμού της μεγάλης φιλελεύθερης Παράταξης της Νέας Δημοκρατίας.
Έχω χρέος να τονίσω ότι θεωρώ κρίσιμης σημασίας τη λειτουργία των Ειδικών Κομματικών Οργανώσεων και πιστεύω στην ανάγκη ενίσχυσης του ρόλου τους, όπως και να σημειώσω ότι διαφωνώ με τη λογική της κατάργησης των ex officio μελών του Συνεδρίου και της Πολιτικής Επιτροπής, καθώς θεωρώ ότι τα στελέχη που έχουν διακριθεί στην Αυτοδιοίκηση, στα Επιστημονικά και Επαγγελματικά Επιμελητήρια ή τους μαζικούς εργασιακούς χώρους, φέροντας τη σημαία της Παράταξης, έχουν λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από την ίδια την Κοινωνία…
Ελπίζω με την επιλογή μου να επικοινωνήσω τις απόψεις μου μαζί σας, να
συμβάλω εποικοδομητικά στο διάλογο για τη διαμόρφωση ενός σύγχρονου και λειτουργικού Καταστατικού.
Έχοντας απόλυτη εμπιστοσύνη στον Πρόεδρό μας, είμαι σίγουρος ότι στις 24 Απρίλη θα ξημερώσει μια νέα μέρα για τη μεγάλη φιλελεύθερη Παράταξή μας, με ένα σύγχρονο Καταστατικό που θα καθιστά το Κόμμα μας κέντρο συνάντησης όλων των υγειών δυνάμεων της Κοινωνίας, χωρίς τις αγκυλώσεις και τις ιδεοληψίες του παρελθόντος.  
______________________________________________________________________________
Απριλίου 2016                                                        
Προς:   Αξιότιμο κύριο Κυριάκο Μητσοτάκη
                                                                        Πρόεδρο Νέας Δημοκρατίας,
                                                            Κοιν.:  - Αξιότιμο κύριο Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη
                                                                        Πρόεδρο Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου,
-          κ.κ. Αντιπροέδρους,
-          Γραμματέα Πολιτικής Επιτροπής,
-          Αν.Γραμματέα Πολιτικής Επιτροπής,
-          Μέλη Πολιτικής Επιτροπής,
-          Συνέδρους 10ου Συνεδρίου Ν.Δ.
Θέμα:
Προβληματισμοί στη συζήτηση για τις καταστατικές αλλαγές του Κόμματός μας:
  1. Δεν πρέπει να απαξιώσουμε το ρόλο των Ειδικών Κομματικών Οργανώσεων,
  2. Τα ex officio μέλη του Συνεδρίου και της Πολιτικής Επιτροπής έχουν πάρει ψήφο εμπιστοσύνης από την Κοινωνία.

Κύριε Πρόεδρε,

Στα πλαίσια της Περιφερειακής Οργάνωσης του Κόμματός μας, αναπτύσσονται οι Ειδικές Κομματικές- Θεματικές Οργανώσεις (Ε.Κ.Ο.) και έχουν ως αποστολή την κομματική δραστηριοποίηση των μελών της Νέας Δημοκρατίας, που ανήκουν σε συγκεκριμένο επιστημονικό, πολιτιστικό, επαγγελματικό ή εργασιακό χώρο και σε οποιοδήποτε άλλο χώρο κοινωνικής, πολιτικής ή οικονομικής δραστηριότητας.
Οι Ε.Κ.Ο. δεν υποκαθιστούν τη συνδικαλιστική δράση αλλά βρίσκονται σε αμφίδρομη σχέση και συνεργασία κι έχουν καθήκον να στηρίζουν τις συνδικαλιστικές κινήσεις του αντίστοιχου χώρου που εκφράζουν τη φιλελεύθερη αντίληψη και αναγνωρίζονται από τα αρμόδια όργανα του κόμματος.
Σκοποί των Ε.Κ.Ο. είναι η διάδοση των ιδεολογικών αρχών και η στήριξη των θέσεών μας μέσα στον αντίστοιχο χώρο αλλά και γενικότερα στον Ελληνικό Λαό, η διεύρυνση της βάσης του Κόμματος με νέα μέλη, η συλλογή γενικά πληροφοριών για τις συνθήκες και τα προβλήματα του αντίστοιχου χώρου, η μελέτη των προβλημάτων αυτών, η διατύπωση σχετικών προτάσεων, η διαβίβασή και η ζύμωση των προτάσεων στα όργανα του Κόμματος για τη χάραξη στρατηγικής και δράσεων. Οι Ε.Κ.Ο. αποτελούν κατά κανόνα «φυτώρια» νέων στελεχών με υψηλό ακαδημαϊκό επίπεδο και πλούσια εργασιακή εμπειρία.
Οι Ε.Κ.Ο. μπορούν να αποτελέσουν τη βασική δομή υποδοχής των στελεχών από την Κοινωνία που βλέπουν πλέον τη Νέα Δημοκρατία ως τη μοναδική επιλογή όλων των σκεπτόμενων πολιτών του μεσαίου χώρου και της κοινής λογικής.
Στις Ε.Κ.Ο. μπορούν να αξιοποιηθούν και τα εκατοντάδες στελέχη που ανταποκρίθηκαν με ενθουσιασμό στην πρόσκληση της Γραμματείας Προγράμματος για προσέλκυση «εμπειρογνωμόνων» από την αγορά.
Δυστυχώς, ενώ οι Ε.Κ.Ο. μπορούν να αποτελέσουν το πλέον δυναμικό κύτταρο του Κόμματος στην κατεύθυνση της παραγωγής πολιτικού λόγου, διαμόρφωσης θέσεων, υποδοχής και αξιοποίησης νέων στελεχών, μετά το Συνέδριο του 2013 έχουν περάσει σε κατάσταση σταδιακής απαξίας… Με πιο χαρακτηριστικό δυστυχώς το γεγονός ότι στερούνται πλέον της δυνατότητας ανάδειξης εκπροσώπων (συνέδρων) στο Τακτικό Συνέδριο του Κόμματος.
Επίσης θεωρώ ότι έπρεπε να πραγματοποιηθεί διαδικασία εκλογής και ανάδειξης νέων διοικήσεων και στις Ε.Κ.Ο. όπως γίνεται αυτές τις μέρες σε όλα τα όργανα του Κόμματος με εντυπωσιακή μάλιστα συμμετοχή, που σηματοδοτεί μια νέα πιο ελπιδοφόρα εποχή για την Παράταξη.
Είμαι σίγουρος ότι ο προβληματισμός μου βρίσκει σύμφωνη τόσο τη Διοίκηση του Κόμματος, όσο και το μεγαλύτερο μέρος της οργανωμένης μας βάσης και θα αναληφθούν δράσεις στην κατεύθυνση της εκ νέου ενεργοποίησης των Ειδικών Κομματικών Οργανώσεων και της εκ νέου τροποποίησης του Καταστατικού στην κατεύθυνση της αναγνώρισης και ενίσχυσής τους.
Με την ευκαιρία της κατάθεσης του προβληματισμού μου για τις Ε.Κ.Ο. ενόψει των Καταστατικών αλλαγών που θα πραγματοποιηθούν στο προσεχές συνέδριο, οφείλω να συγχαρώ τον Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου, τον κο Βαρβιτσιώτη για τις πρωτοβουλίες και τη δημόσια διαβούλευση στις προτεινόμενες καταστατικές αλλαγές.
Αναμφισβήτητα θεωρώ καθοριστικής σημασίας για τη λειτουργία ενός σύγχρονου κόμματος, τη θεσμοθέτηση της διαφάνειας στα οικονομικά αλλά και της λογοδοσίας όλων των θεσμικών οργάνων του Κόμματος. Όμως διαφωνώ κατηγορηματικά με τη συζήτηση για μείωση του αριθμού των μελών των Κεντρικών Οργάνων του Κόμματος (Συνέδριο, Πολιτική Επιτροπή). Η εντυπωσιακή προσέλευση των μελών του Κόμματος στις εκλογές για τα όργανα της περιφερειακής οργάνωσης την Κυριακή αλλά και ο μεγάλος αριθμός υποψηφίων αποδεικνύει το μεγάλο ενδιαφέρον της βάσης για συμμετοχή.
Ταυτόχρονα θεωρώ ότι καθοριστικός στη λειτουργία των Οργάνων του Κόμματος και στη λήψη αποφάσεων οφείλει να είναι πάντα ο ρόλος των στελεχών που αναδεικνύονται στο «στίβο της Κοινωνίας» φέροντας πάντα την κομματική τους ιδιότητα. Τα στελέχη της Αυτοδιοίκησης, των Επιστημονικών και Επαγγελματικών Επιμελητηρίων, των μαζικών εργασιακών χώρων, δίνουν μάχη καθημερινά σε δύσκολες συνθήκες και η στέρηση της ex officioσυμμετοχής τους θα είναι μεγάλη απώλεια για τη λειτουργία των οργάνων μας.
Σε ό,τι αφορά δε την Πολιτική Επιτροπή, συμφωνώ με τον προβληματισμό ότι σήμερα είναι ένα πολυπληθές όργανο με μεγάλη δυσκολία στη σύγκλιση και τη λειτουργία του. Όμως διαφωνώ με τη συζήτηση για μείωση του αριθμού των μελών της με πλήρη κατάργηση των ex officio μελών της. Όπως διαφωνώ και με την κατάργηση της αυτονόητης συμμετοχής όλων των μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας στην Πολιτική Επιτροπή. Οι βουλευτές έχουν σε κάθε περίπτωση λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από την κοινωνία, ενώ πιθανός διαγκωνισμός τους για εκλογή στην Πολιτική Επιτροπή, μπορεί να οδηγήσει σε αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης.. Η ανάγκη λειτουργίας ενός ευέλικτου κεντρικού οργάνου μπορεί να καλυφθεί με τη θεσμοθέτηση ενός μικρότερου οργάνου (μεγαλύτερο από την Εκτελεστική Γραμματεία –πιθανόν εκατονταμελές-), που θα εκλέγεται στη συνέχεια από την Πολιτική Επιτροπή.
Τέλος οφείλω να υπενθυμίσω ότι πρέπει να προβλεφθεί η διόρθωση των άρθρων εκείνων που μας οδήγησαν στην απίστευτη ταλαιπωρία κατά τις εκλογές Προέδρου το Νοέμβριο. Σε κάθε σύγχρονο οργανισμό, για την επιλογή του Προέδρου πρέπει να υπάρχει κατάλογος και δικαίωμα ψήφου να έχουν τα μέλη του..
Έχοντας απόλυτη εμπιστοσύνη στον Πρόεδρό μας, είμαι σίγουρος ότι στις 24 Απρίλη θα ξημερώσει μια νέα μέρα για τη μεγάλη φιλελεύθερη Παράταξή μας, με ένα σύγχρονο Καταστατικό που θα καθιστά το Κόμμα μας κέντρο συνάντησης όλων των υγειών δυνάμεων της Κοινωνίας, χωρίς τις αγκυλώσεις και τις ιδεοληψίες του παρελθόντος.  

Με τιμή

Δημήτρης Σιάχος
Μέλος Πολιτικής Επιτροπής
Γραμματέας ΕΚΟ Μηχανικών Τ.Ε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου