Παρασκευή 24 Ιουλίου 2015

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ 24 ΙΟΥΛΙΟΥ 2015



Σήμερα σειρά ομιλητών έθεσε το ζήτημα της Ιδεολογικής Ταυτότητας και της ανάγκης επαναπροσδιορισμού του Κόμματος, ενώ άλλοι επέμεναν ότι ο χώρος της Νέας Δημοκρατίας είναι η Δεξιά.
Απέναντι σε αυτά τα διλήμματα με κάλυψε η τοποθέτηση του "Μέντορα" Φίλιππου Ταυρή, ο οποίος έκανε λόγο για ολέθριο αυτομαστίγωμα και λάθος διλήμματα, τη στιγμή που η Ιδεολογική μας ταυτότητα είναι σαφώς προσδιορισμένη από την Ιδρυτική μας Διακήρυξη. Δεν είναι άλλη από τον "Ριζοσπαστικό" ή "Κοινωνικό" Φιλελευθερισμό και παραμένει πιο επίκαιρη από ποτέ.
Οφείλω όμως να επισημάνω για πολλοστή φορά μια σοφή φράση του Εθνάρχη Κωνσταντίνου Καραμανλή –που σαν σήμερα, 24 Ιουλίου 1974-, ανέλαβε να σώσει τη χώρα από την καταστροφή που την είχε οδηγήσει η Χούντα των Συνταγματαρχών:
«Η Νέα Δημοκρατία είναι η πολιτική παράταξις που αγνοεί τις διενέξεις και τους διχασμούς του παρελθόντος - που τόσα δεινά επεσώρευσαν στον τόπο μας - και προσανατολίζεται στα ευρύτερα δυνατά σχήματα εθνικής ενότητος.
Και υπόσχεται: Ότι θα υπηρετεί πάντα και μόνο τα αληθινά συμφέροντα του έθνους, που βρίσκονται πέρα και πάνω από τις παραπλανητικές ετικέτες της Δεξιάς, του Κέντρου και της Αριστεράς».
Σε αυτή ακριβώς την κατεύθυνση
, στις 8 Μαρτίου στην τελευταία συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής είχα δηλώσει:
«....Σήμερα είναι επιτακτικότερη από ποτέ η Σύγκλιση μιας Εθνικής Συνδιάσκεψης.
Μιας Εθνικής Συνδιάσκεψης όχι της Νέας Δημοκρατίας.
Μιας Εθνικής Συνδιάσκεψης των υγειών Πολιτικών Δυνάμεων αλλά και του σκεπτόμενου Ακαδημαϊκού και Καλλιτεχνικού κόσμου.
Μια Εθνική Συνδιάσκεψη με στόχο τη Δημιουργία της Ελλάδας στη Νέα Εποχή, όπου θα κατατεθεί το Εθνικό Σχέδιο Εξόδου από την Κρίση και το νέο Αναπτυξιακό Μοντέλο της Χώρας απαλλαγμένο από διαχειριστικές λογικές.
Ένα αναπτυξιακό μοντέλο που δεν μπορεί να είναι μακριά από τις ιδεολογικές μας αρχές –τις οποίες καταστρατηγήσαμε βάναυσα κατά την περίοδο που κυβερνήσαμε.
Μόνο με σαφές Ιδεολογικό Πλαίσιο και ξεκάθαρο Αναπτυξιακό Μοντέλο μπορούμε να μιλήσουμε πια στην Κοινωνία......
.......Και τότε θα ανοίξουμε και τη συζήτηση για τα πρόσωπα…»

Στην ίδια ακριβώς κατεύθυνση επαναλαμβάνω και σήμερα:
Δυστυχώς, η δεινή οικονομική κατάσταση και οι πολιτικές που ακολουθήσαμε τα τελευταία χρόνια μας υποχρέωσαν να απομακρυνθούμε από τις ιδεολογικές μας πεποιθήσεις και εμφανιστήκαμε στην κοινωνία ως εντολοδόχοι ή –στην καλύτερη περίπτωση- ως διαχειριστές, αποστεωμένοι από αρχές και αξίες, χωρίς όραμα και χωρίς πρόταση ελπίδας.
 Στοίχημά μας είναι σήμερα να δημιουργήσουμε μαζί το νέο «αφήγημα» για έξοδο από την κρίση. Ένα αφήγημα που θα βασίζεται στις αρχές και τις αξίες του Κοινωνικού Φιλελευθερισμού. Ένα αφήγημα που είμαστε υποχρεωμένοι να δημιουργήσουμε αλλά και να υπηρετήσουμε πιστά.
 Και όσο κι αν αυτό φαντάζει δύσκολο, ο κόσμος που στρατεύτηκε δίπλα μας την εβδομάδα πριν τις 5 Ιουλίου, απέδειξε ότι στην Κοινωνία υπάρχουν υγιείς δυνάμεις που είναι πρόθυμες να βρεθούν στην πρώτη γραμμή της μάχης, αρκεί να πιστέψουν στο διακύβευμα.
Χιλιάδες εργαζόμενοι, δεν δείλιασαν να υπερασπιστούν την επιλογή του «ναι στην Ευρώπη», παρά τις αήθεις επιθέσεις που υπέστησαν στους χώρους εργασίας τους, αλλά και στον κοινωνικό τους περίγυρο.
Δυστυχώς το Πανελλήνιο έγινε κοινωνός των πρωτόγνωρων βίαιων επιθέσεων που δέχθηκε η Διοίκηση του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, η Διοίκηση του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, οι εκπρόσωποι σε σειρά πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων οργανώσεων, αλλά και οι άνθρωποι των τεχνών, της επιστήμης ή της δημοσιογραφίας που τόλμησαν να εκφράσουν άποψη διαφορετική από αυτή που επέβαλε η λογική των «πολλών».
Όλοι αυτοί περιμένουν από εμάς να ορθώσουμε ώριμο και ταυτόχρονα οραματικό λόγο, χωρίς τον ισοπεδωτικό λαϊκισμό με τον οποίο αντιμετώπισαν –πολλές φορές προσβλητικά- μεγάλες κατηγορίες εργαζομένων, σειρά επιφανών στελεχών του χώρου μας.
Την εβδομάδα από 27 Ιουνίου έως 5 Ιουλίου σχηματίστηκε γύρω από εμάς μια μεγάλη Ευρωπαϊκή Παράταξη με ανθρώπους του μεσαίου χώρου και της κοινής λογικής, με τους οποίους παλέψαμε μαζί.
Αυτοί οι άνθρωποι αλλά και η μαχητικότητα των στελεχών μας, μας γεμίζουν με την ελπίδα ότι η Μεγάλη Παράταξή μας μπορεί να αναγεννηθεί και να αποτελέσει τον εγγυητή της σταθερότητας, της ελευθερίας, της ανάπτυξης και της Ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας.
Το στοίχημα του Βαγγέλη Μεϊμαράκη δεν είναι να οδηγήσει το Κόμμα στις επόμενες εκλογές ή στο επόμενο Συνέδριο.
Το στοίχημά του, αλλά και το στοίχημα όλων των στελεχών της Νέας Δημοκρατίας είναι να φτιάξουμε τη Νέα Μεγάλη Ευρωπαϊκή Παράταξη και να καταθέσουμε την πρότασή Ελπίδας για την Ελλάδα του 2021.
Σήμερα ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης κατέθεσε συγκεκριμένη πρόταση για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Μίλησε για την ανάγκη επένδυσης στην Πρωτογενή Παραγωγή και την Περιφερειακή Ανάπτυξη. Ο νέος Πρόεδρος του Κόμματός μας, στην πρώτη του ουσιαστικά τοποθέτηση σε αυτό το κορυφαίο Κομματικό μας όργανο, ξεκίνησε να υφαίνει τη νέα πρόταση για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Και αυτό –νομίζω- ότι είναι το σημαντικότερο σημείο της σημερινής συνεδρίασης.
Οι ελληνίδες  και οι έλληνες απαιτούν από εμάς να γίνουμε η νηφάλια φωνή απέναντι στην ψεύτικη λαϊκίστικη ουτοπική δημαγωγία που επιμένει να κατατρέχει το πολιτικό μας σύστημα.
Η χώρα μας έχει ανάγκη να πιστέψει ξανά στις δυνάμεις της. 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου