Τετάρτη 28 Αυγούστου 2013

ΑΡΘΡΟ ΣΤΟ RIGHTNEWS

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣτΕ ΤΟ ΕΝΙΑΙΟ ΤΕΕ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ

Όπως δημοσιεύθηκε στο www.rightnews.gr
στις 26 Αυγούστου


Η απόφαση του Σ.τ.Ε. ανοίγει το δρόμο για μαζικές προσφυγές στη δικαιοσύνη με απαίτηση αποζημιώσεων.
Με συγκρατημένη αισιοδοξία αντιμετωπίζουμε τη δημοσιοποίηση της υπ’ αριθμ.2544/2013 του Σ.τ.Ε. σύμφωνα με την οποία το Ελληνικό Δημόσιο καλείται να πληρώσει σε συνάδελφο Μηχανικό Τ.Ε. αποζημίωση για ηθική βλάβη λόγω παραλείψεως των οργάνων του δημοσίου να εκδώσουν τα αναγκαία προεδρικά διατάγματα για την αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων ΤΕΙ.
Αναμένουμε το πλήρες κείμενο της απόφασης όμως σε κάθε περίπτωση η απόφαση αυτή μπορεί να συμπαρασύρει ραγδαίες εξελίξεις.
Η απόφαση αυτή δικαιώνει όσους επιμένουμε –παρά τις πολλές διαφωνίες- να στηρίζουμε την Ε.Ε.Τ.Ε.Μ., τη μόνη στοιχειωδώς αντιπροσωπευτική συλλογική έκφραση των Πτυχιούχων Τ.Ε.Ι., η οποία δίνει αθόρυβα μάχες χαρακωμάτων για τα δικαιώματα των Πτυχιούχων ΤΕΙ δίχως πόρους ή άλλο όπλο στα χέρια της.
30 χρόνια μετά την ίδρυση των ΤΕΙ με το Νόμο 1404/1983 η Πολιτεία ακόμη δεν έχει εκδώσει τα ΠΔ με τα Επαγγελματικά Δικαιώματα των Πτυχιούχων μεγάλης σειράς Τμημάτων Τ.Ε.Ι.
Η μόνη ουσιαστική προσπάθεια που πραγματοποιήθηκε τις τελευταίες δεκαετίες ήταν αυτή του Υφυπουργού Παιδείας κου Ταλιαδούρου. Κατά την περίοδο 2004-2009 εκδόθηκαν τα ΠΔ για αρκετές δεκάδες ειδικοτήτων πτυχιούχων ΤΕΙ, παρέμειναν όμως σε εκκρεμότητα οι επίμαχες ειδικότητες των Μηχανικών Τ.Ε.Ι. καθώς όλες οι προσπάθειες «σκόνταψαν» στο συναρμόδιο Υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ στο οποίο κυριαρχεί η Συντεχνιακή άποψη του Τεχνικού Επιμελητηρίου.
Είναι προφανές ότι η τελευταία εξέλιξη ξαναφέρνει το θέμα των Επαγγελματικών Δικαιωμάτων των πτυχιούχων Τ.Ε.Ι. στην επικαιρότητα, καθώς εδώ και δεκαετίες εκατοντάδες χιλιάδες πτυχιούχοι αδυνατούν να ασκήσουν έστω και στοιχειωδώς το επάγγελμα των σπουδών τους, κατά παράβαση κάθε έννοιας δικαίου.
Σημειώνουμε ότι όλο το θεσμικό Πλαίσιο της άσκησης του Επαγγέλματος του Μηχανικού στη χώρα μας είναι απολύτως αναχρονιστικό καθώς διέπεται από διατάξεις της δεκαετίας του 1930.
Είναι βέβαια προφανές ότι η έκδοση των ΠΔ με τα Επαγγελματικά Δικαιώματα είναι το πρώτο βήμα καθώς μόνη ουσιαστική λύση στο αδιέξοδο δεκαετιών που βιώνουμε ως Κλάδος είναι η υιοθέτηση της πρότασής μας για: «Ενιαίο Θεσμικό Πλαίσιο στην Ανώτατη Εκπαίδευση» και «Ενιαίο Τεχνικό Επιμελητήριο για όλους τους Μηχανικούς (Π.Ε. & Τ.Ε.) της χώρας.
Θυμίζουμε ότι από το 1987 πρώτη η παράταξη της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ κατέθεσε την πρόταση για την ανάγκη λειτουργίας Ενιαίων Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (Ε.Π.Ι.) στην Ανώτατη Βαθμίδα της Εκπαίδευσης, με κατάργηση του αποτυχημένου θεσμού των ΤΕΙ –ο οποίος παρέμεινε για δεκαετίες σε ερμαφρόδιτη κατάσταση, καθώς μόλις το 2007 με τον Ν.3549, έγινε ευθεία ένταξη των ΤΕΙ στα ΑΕΙ όπως ορίζεται στο Άρθρο 16 του Συντάγματος-.
Στη συνέχεια η «Πανεπιστημιοποίηση» (δηλαδή η κατάργηση του διαφορετικού θεσμικού Πλαισίου σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ) των ΤΕΙ ορίστηκε ως πρώτος στόχος της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ στο Καταστατικό της παράταξης (Άρθρο 3, 1991).
Εκείνη η πρόταση της ΔΑΠ υιοθετήθηκε από την Κυβέρνηση της Ν.Δ. με την κατάθεση στη Βουλή του Σχεδίου Νόμου για τη Δημιουργία των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων Εφαρμογής (Π.Ι.Ε.), η οποία όμως δεν ολοκληρώθηκε μετά την αντίδραση των συντεχνιών.
30 χρόνια μετά την ίδρυση των ΤΕΙ βήμα για την ουσιαστική ανασυγκρότηση του Χάρτη της Ανώτατης Εκπαίδευσης ήταν το Σχέδιο «Αθηνά» καθώς έγινε προσπάθεια εξορθολογισμού του χάρτη της Ανώτατης Εκπαίδευσης, ώστε τα Ιδρύματα να καταστούν βιώσιμα και ανταγωνιστικά στο σύγχρονο Ευρωπαϊκό περιβάλλον. Το βήμα αυτό όμως δεν ολοκληρώθηκε καθώς ο αναχρονιστικός διαχωρισμός σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ δεν άρθηκε.
(Σημαντική βέβαια –και σε ουσιαστικό και σε συμβολικό επίπεδο- ήταν η «Ομοσπονδιοποίηση» του Πανεπιστημίου με το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας).
Είναι απολύτως σαφές ότι πρέπει επιτέλους να ολοκληρωθεί το σχέδιο «Αθηνά» με τη θεσμοθέτηση ΕΝΟΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΘΕΣΜΙΚΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ στην Ανώτατη Εκπαίδευση, χωρίς αναχρονιστικούς διαχωρισμούς των πτυχιούχων σε Π.Ε. και Τ.Ε.
Τελευταίο βήμα αυτού του εξορθολογισμού θα πρέπει να είναι ο εξορθολογισμός του πλαισίου Άσκησης Επαγγέλματος των Μηχανικών στη χώρα μας, με την άρση των αδικιών και τη λειτουργία ενός Ενιαίου Τεχνικού Επιμελητηρίου χωρίς συντεχνιακές λογικές, με δίκαιη αντιμετώπιση όλων σε ένα σύγχρονο Ευρωπαϊκό Περιβάλλον.
Σε κάθε άλλη περίπτωση θα «ανοίξουν οι ασκοί του Αιόλου» και πέρα από τις μαζικές κινητοποιήσεις πτυχιούχων και σπουδαστών Τ.Ε.Ι. η απόφαση του Σ.τ.Ε. ανοίγει το δρόμο για μαζικές προσφυγές στη δικαιοσύνη με απαίτηση αποζημιώσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου