Έδωσαν μάχη στη Βουλή Μιχάλης Παπαδόπουλος, Απόστολος Κακλαμάνης και Κωστής Μουσουρούλης, πείθοντας τελικά το ΥΠΟΜΕΔΙ να αποσύρει τις επικίνδυνες για τον Κλάδο μας διατάξεις.
Ακολούθησε λίβελος εναντίον τους από το ΤΕΕ… αποδεικνύοντας δυστυχώς ποιος είναι ο ρόλος του Τεχνικού Συμβούλου του Κράτους…
Η κατάργηση των δύο διαφορετικών θεσμών στην Ανώτατη Εκπαίδευση (διαχωρισμός Πανεπιστημίων και ΤΕΙ) είναι πλέον μονόδρομος, με την κατάργηση των διαφοροποιήσεων των πτυχιούχων σε ΠΕ και ΤΕ και την ίδρυση ενός Νέου Ενιαίου Τεχνικού Επιμελητηρίου.
Παραθέτω χαρακτηριστικά αποσπάσματα των τοποθετήσεων των Βουλευτών στην Ολομέλεια της Βουλής την Τρίτη 3 Απριλίου:ΜΙΧΑΗΛ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ:…………………………
…………………Στο νομοσχέδιο αυτό, κύριε Υφυπουργέ, κύριε Μαγκριώτη, θεωρώ ότι υπάρχουν κάποιες απαράδεκτες διατάξεις υπέρ ενός επαγγελματικού φορέα, όπως είναι το ΤΕΕ, οι οποίες έρχονται σε αντίθεση και με το ευρωπαϊκό δίκαιο περί ανταγωνισμού και με το Σύνταγμα.
Ειδικότερα αναφέρομαι στην παράγραφο 2 του άρθρου 138 και στην παράγραφο 2 του άρθρου 142 του νομοσχεδίου. Με τις παραπάνω ρυθμίσεις το Υπουργείο επιχειρεί να αναθέσει την πιστοποίηση όλων των τεχνικών επαγγελμάτων που εμπλέκονται στον κατασκευαστικό και μελετητικό τομέα σε ανώνυμη εταιρεία του ΤΕΕ –και όχι στο ίδιο το Υπουργείο που αυτό, αν θέλετε, θα ήταν η λογική εξέλιξη- ή σε κάποια ανεξάρτητη αρχή ανάγοντας το ΤΕΕ σε ρυθμιστή της παροχής τεχνικών υπηρεσιών της χώρας.
Την ώρα που η χώρα δέχεται πίεση για την πλήρη απελευθέρωση στα κλειστά επαγγέλματα –και έχουμε μπει σε μια τέτοια διαδικασία- δεν είναι δυνατόν διά της πλαγίας οδού να κάνει κλειστό το επάγγελμα δίνοντας τη δυνατότητα στο ΤΕΕ να υπερασπίζεται επαγγελματικά συμφέροντα και να ανταγωνίζεται αθέμιτα ιδιωτικές εταιρείες.
Γι’ αυτό, λοιπόν, ζητάμε την απόσυρση της παραγράφου 2 του άρθρου 138 καθώς και της παραγράφου 2 στο άρθρο 142. Σε διαφορετική περίπτωση, στην παράγραφο 2 του άρθρου 142 οι φράσεις «ή άλλο νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου που μπορεί να καθορίζεται με προεδρικό διάταγμα του επόμενου εδαφίου κ.λπ. ή άλλο νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου που τηρεί μητρώο» πρέπει να διαγραφούν.
Επίσης, πρέπει να διαγραφούν η παράγραφος 3 του άρθρου 130, η παράγραφος 7 του άρθρου 154, η παράγραφος 2β και 2γ του άρθρου 155 και το πρώτο εδάφιο της παραγράφου ε’ του άρθρου 151.
Οι ανωτέρω διατάξεις ρυθμίζουν επαγγελματικά δικαιώματα. Ποιου αρμοδιότητα είναι αυτή; Είναι του Υπουργείου Παιδείας. Γι’ αυτό προτείνουμε στις αντίστοιχες διατάξεις να αναφέρεται «από αρμόδιο διπλωματούχο ή πτυχιούχο μηχανικό». Εάν δεν μπουν σε αυτή τη λογική, να τις αποσύρετε.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ (Υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων): Απευθυνθείτε στον Υπουργό.
ΜΙΧΑΗΛ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι του Υπουργείου Παιδείας.
Κύριε Μαγκριώτη, νομίζω ότι στο Υπουργείο Υποδομών εσείς ασχολείστε ιδιαίτερα………
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΟΥΣΟΥΡΟΥΛΗΣ: …………….
Όσον αφορά το Τεχνικό Επιμελητήριο, εγώ διαχωρίζω τη θέση μου. Έχει καταγραφεί στα Πρακτικά, το αφήνω στην άκρη. Τοποθετηθήκατε. Θα δείξει η ιστορία αν αυτή η διάταξη την οποία εισηγείστε και υπερασπίζεστε, είναι και η σωστή. Όμως, για τα δημόσια έργα θέλω την κατηγορηματική σας θέση.
Ευχαριστώ.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Μα, είπε ότι την έχει αποσύρει.
Δεν είπατε ότι την αποσύρετε, κύριε Υπουργέ;
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΟΥΣΟΥΡΟΥΛΗΣ: Για το Τεχνικό Επιμελητήριο δεν γνωρίζω, κύριε πρώην Πρόεδρε της Βουλής, αν την αποσύρει, αλλά αναφέρομαι τώρα στο άρθρο 135 και στο ποσοστό 2%
…………………………………….
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΟΥΣΟΥΡΟΥΛΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Αισθάνομαι την ανάγκη να επιμείνω για το άρθρο 135, κύριε Πρόεδρε, σε ό,τι αφορά τον ποιοτικό έλεγχο των δημοσίων έργων. Είναι ένα εξίσου σημαντικό θέμα με όλα αυτά που συζητούμε σήμερα σ’ αυτήν εδώ την Αίθουσα.
Ο ποιοτικός έλεγχος των δημοσίων έργων, κύριε Πρόεδρε, απαιτεί διακριβωμένα εργαστήρια ποιοτικού ελέγχου. Εξ όσων γνωρίζω, το δημόσιο δεν διαθέτει τέτοιου είδους εργαστήρια. Αυτό είναι το ένα στοιχείο.
Το δεύτερο στοιχείο είναι ότι υπάρχει ένα βεβαρημένο παρελθόν στην αρμόδια υπηρεσία που ασκεί αυτού του είδους τη δραστηριότητα, στο πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ και νυν Υπουργείο Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων.
Επίσης, όσον αφορά το ποσοστό 2%, το οποίο θα επιβαρύνει το κόστος των έργων -και δεν ξέρω αν θα είναι συγχρηματοδοτούμενο ή αν θα βαρύνει τον εθνικό Προϋπολογισμό, προκειμένου να καλύψει το κόστος- εγώ προσωπικά το θεωρώ ως μια προσπάθεια ορισμένων ανθρώπων στο ΥΠΕΧΩΔΕ όχι να δημιουργήσουν εκείνες τις κατάλληλες υποδομές και να τις διακριβώσουν προς τούτο, αλλά να μπουν ύστερα από πάρα πολλά χρόνια -πέρασαν σχεδόν δύο κοινοτικά πλαίσια- στο θέμα του ελέγχου της ποιότητας των δημοσίων έργων.
Θεωρώ, κύριε Υπουργέ, ότι όλα αυτά θα πρέπει να τα συνεκτιμήσετε, όπως είναι το βεβαρημένο παρελθόν και το 2% που επιβαρύνει το κόστος των έργων, αλλά και την ανάγκη τα εργαστήρια αυτά να είναι διακριβωμένα.
Εφ’ όσον, λοιπόν, οι συνεργάτες σας σας διαβεβαιώσουν ότι δεν συντρέχουν λόγοι να επιμείνετε σ’ αυτήν την τροπολογία, σας παρακαλώ να την αποσύρετε. Με συγχωρείτε, αν δεν συντρέχουν λόγοι να επιμείνετε σ’ αυτήν την ρύθμιση, γιατί η «τροπολογία» είναι μια λέξη που τελευταία παρεξηγήθηκε. Σας ευχαριστώ.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, εγώ οφείλω ό,τι λέω σε αυτή την Αίθουσα να το τεκμηριώνω. Δεν έχω ποτέ πρόθεση να προσβάλω –και νομίζω ότι αυτό το γνωρίζουν όλοι- οποιονδήποτε, είτε μέλος της κυβερνήσεως είναι, είτε Βουλευτής. Ο κύριος Υπουργός, από αυτά που είπε αυτή τη στιγμή, καταλαβαίνω –και δεν είναι προς θάνατο αυτό- ότι δεν είναι πλήρως ενημερωμένος.
Σας λέω τούτο, Κύριε Υπουργέ. Καταρχήν εγώ θεωρώ πολύ θετικό το ότι δέχεστε την άποψη και της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑ.ΣΟ.Κ., όπως εκφράζεται από τους Κοινοβουλευτικούς Εκπροσώπους, να μην επιμείνετε σε αυτές τις διατάξεις. Πρέπει όμως να ξέρετε το εξής. Δέχομαι την παραγωγική συνεργασία σας, καλό είναι αυτό, αλλά δεν γνωρίζετε προφανώς ότι όχι το Τεχνικό Επιμελητήριο, ο κόσμος του, αλλά η συγκεκριμένη διοίκησή του έχει καταδικαστεί, δυστυχώς, από την Επιτροπή Ανταγωνισμού για πρακτικές καρτέλ, κατά παραβίαση της κοινοτικής νομοθεσίας και εκκρεμούν προσφυγές του Τεχνικού Επιμελητηρίου στα διοικητικά εφετεία εναντίον του προστίμου που επέβαλε ομοφώνως και παρά τη συμπαράσταση που είχε από τα επτά μεγαλύτερα δικηγορικά γραφεία του χώρου, περιλαμβανομένου του γραφείου του πρώην Προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Παρά λοιπόν αυτή τη συμπαράσταση επτά δικηγορικών γραφείων, ομοφώνως η Επιτροπή Ανταγωνισμού αναγνώρισε ότι με τέτοιες πρακτικές, όπως αυτή που ανέφερα από το Βήμα, ότι δηλαδή βγάζει έξω από το σύστημα οτιδήποτε κρίνει ό,τι δεν είναι στις δικές του ντιρεκτίβες διαπράττει παραβίαση της κοινοτικής νομοθεσίας.
ΠΑΥΛΟΣ ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΣ (Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού): Απλά να πω, κύριε Πρόεδρε, ότι θα υιοθετήσουμε την εισήγηση του Προέδρου, του κ. Κακλαμάνη για κάποιες αλλαγές σε κάποια άρθρα.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Και του κ. Παπαδόπουλου.
ΠΑΥΛΟΣ ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΣ (Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού): Στο άρθρο 151, στο εδάφιο ε, εκτός από «διπλωματούχου» θα λέμε «ή πτυχιούχου» στο αντίστοιχο άρθρο.
Στο άρθρο 154, μετά το «υπεύθυνες δηλώσεις διπλωματούχων μηχανικών του ΤΕΕ» θα προστεθεί η φράση «ή πτυχιούχων μηχανικών της ΕΕΤΕΜ».
Στο άρθρο 155, στα εδάφια β και γ, «εκεί που χρειάζεται βεβαίωση αρμόδιου διπλωματούχου μηχανικού μέλους του Τεχνικού Επιμελητηρίου», θα προστεθεί «πτυχιούχου μηχανικού μέλους της ΕΕΤΕΜ» και το ίδιο θα γίνει και στο εδάφιο γ.
ΑΝ ΕΙΧΑΜΕ ΕΝΑΝ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗ ΑΚΟΜΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΘΑ ΕΙΧΑΝ ΑΛΛΑΞΕΙ ΠΟΛΛΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ ΤΩΝ ΤΕΙ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕΥΓΕ!!!!!! ΕΥΓΕ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ!!!!!!
ΠΡΕΠΕΙ ΟΜΩΣ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΕ ΤΙΣ ΣΥΝΤΕΧΝΙΕΣ ΤΟΥ ΤΕΕ.
ΑΣ ΕΛΠΙΣΟΥΜΕ ΟΤΙ ΜΕ ΤΗΝ ΝΕΑ ΒΟΥΛΗ ΘΑ ΑΠΑΛΑΓΟΥΜΕ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ.....
Στηριζουμε οσους μας στηριζουν...σε οποιο χωρο και να ειναι..
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυτυχώς που υπάρχουν και τέτοιοι ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕπλίζω και στην νέα Βουλή που θα προκύψει από τις εκλογές του Μαίου 2012 να συνεχίσουν να είναι στην Ελληνική Βουλή και Ο Θεός να τους δυναμώνει στις μάχες που δίνουν εκεί μέσα κατά των πάσης λογής συντεχνιών.
ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ - ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚυρίες και κύριοι (συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ και κύριοι του ΤΕΕ...... βουλευτάδες),
ΑπάντησηΔιαγραφήήρθε η ώρα να αποδείξετε τι πρεσβευετε.
Είμαι Μηχανικός Δομικών Έργων & Έργων Υποδομής.
Λυπάμαι για τη κατάντια αυτού του κράτους όπου 20 χρόνια είμαστε χωρίς επαγγελματικά Δικαιώματα.....γιατί άραγε; εφόσον εμποδίζει το ΤΕΕ και οι Βουλευτές υπόσχονται γιατί 20 χρόνια δεν έχει γίνει προσφυγή στα Ελληνικά ή και τα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια; Μήπως φταίμε και εμείς; Μπήκα προχθές στο site της ΔΑΚΕ Μηχανικών (βλ. επαγγελματικά δικαιώματα) και ντράπηκα γιατί ΚΑΜΙΑ ειδικότητα Μηχανικού δεν είναι κατοχυρωμένη και εσείς συνάδελφοι προβάλετε τα δικαιώματα Π.Δ. 318/94 που (εν μέρει) έχουν καταργηθεί. Αλήθεια είδατε τα προβλήματα που έχει κάθε Μηχανικός ΤΕ στη καθημερινότητά του; Κάθε μέρα και μειώνεται το εύρος της υπογραφής ενώ δεν υπάρχει Δουλειά ούτε για δείγμα.....
Πάρτε το χαμπάρι....ή ΠΡΟΣΦΥΓΗ στα δικαστήρια ή οσο υπάρχει ΤΕΕ θα είμαστε τα γκαρσόνια τους. Ένας κούκος (Κακλαμάνης) δε φέρνει την Άνοιξη. Ντροπή και αίσχος..........κάντε κάτι επειγόντως.....!!!