Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012

ΟΡΥΜΑΓΔΟΣ ΕΠΙΘΕΣΕΩΝ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ & ΑΜΕΣΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΜΙΧΑΛΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Νέος ορυμαγδός επιθέσεων κατά του Κλάδου μας εξελίσσεται τις τελευταίες ημέρες καθώς σε σειρά από Νομοσχέδια που περνούν βεβιασμένα πριν κλείσει η Βουλή, ενσωματώνονται Τροπολογίες (σε πολλές περιπτώσεις πολυσέλιδες) οι οποίες είναι αφενός άσχετες με το θέμα του Νομοσχεδίου και αφετέρου κανείς δεν προλαβαίνει να τις δει…
Στο Νομοσχέδιο του ΥΠΟΜΕΔΙ "ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ, ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ", που ξεκίνησε να συζητείται εχθές στη Βουλή ο Υφυπουργός κος Μαγκριώτης συμπεριέλαβε σειρά διατάξεων με τις οποίες οι Μηχανικοί Τ.Ε. εξαιρούνται από μεγάλο μέρος των επαγγελματικών δραστηριοτήτων που είχαν έως σήμερα.. Επίσης προχωρά η σύσταση του ΜΗΚΙΕ (Μητρώο Κατασκευαστών Ιδιωτικών Έργων), όπου δίνονται καθολικές αρμοδιότητες στο ΤΕΕ, (θυμίζουμε ότι η συζήτηση για το ΜΗΚΙΕ κρατά 20 χρόνια χωρίς να έχει καταλήξει πουθενά κατά συνέπεια είναι αδιανόητο να ψηφιστεί η ίδρυσή του χωρίς καν συζήτηση μέσα σε ένα άσχετο νομοσχέδιο). Εισάγονται επίσης τροποποιήσεις στη νομοθεσία που αφορά τα ΜΕΚ και τα ΜΕΕΠ.
Κανείς από τους Βουλευτές δεν είχε ενημερωθεί για τις διατάξεις και τις τροπολογίες που συμπεριλάμβανε το Νομοσχέδιο.
Άμεση ήταν η αντίδραση του συναδέλφου Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, κου Μιχάλη Παπαδόπουλου, ο οποίος ζήτησε διακοπή της συνεδρίασης ώστε να υπάρξει ενημέρωση και κατέθεσε σειρά τροπολογιών –βασισμένες στη νομική επεξεργασία της ΕΕΤΕΜ-, παίρνοντας τις υπογραφές και άλλων Βουλευτών και ενημερώνοντας και τα υπόλοιπα μέλη της επιτροπής. Ζήτησε την αποκατάσταση της τάξης με την ενιαία αντιμετώπιση πτυχιούχων Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, ενώ ταυτόχρονα ζήτησε την απόσυρση των διατάξεων που αφορούν στα θέματα που απαιτούν χρόνο για συζήτηση και που θα πρέπει να κληθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς να καταθέσουν απόψεις.
Το πλήρες κείμενο των παρατηρήσεων –τροποποιήσεων που κατέθεσε ο κος Παπαδόπουλος έχει ως εξής:


«
ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ - ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
επί των άρθρων του Νομοσχεδίου
"ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ, ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ"

……………………………
………………………….

Άρθρο 114 -ΘΕΜΑΤΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΠΡΑΤΗΡΙΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ ΚΑΙ ΛΟΙΠΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

Άρθρο 114 παραγ. 5 και παραγ. 9 : Δεδομένου ότι ο τίτλος των πτυχιούχων ΤΕΙ καθορίζεται με το ΠΔ 388/89ΦΕκ 169Α ως Πτυχιούχος Μηχανικός Τ.Ε. ο όρος «τεχνολόγος» είναι αδόκιμος και προτείνεται η αντικατάσταση του.

Προτεινόμενη Τροποποίηση :
Στο εδάφιο γ της παραγράφου 5. του άρθρου 114, η φράση «τεχνολόγο» αντικαθίσταται από την φράση «πτυχιούχο». 

Άρθρο 114 παραγ. 9:  Δεδομένου ότι με βάση την κείμενη νομοθεσία περί ανώτατης εκπαίδευσης: ν.2916/2001, ν.3549/2007 και ν.4009/2011 ως ΑΕΙ νοούνται τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, προτείνονται οι κάτωθι τροποποιήσεις:

Προτεινόμενη Τροποποίηση :
·        στο εδάφιο α. της παραγράφου 9 του άρθρου 114   η φράση «…τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Ε.Ι.), τα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Τ.Ε.Ι.)» αντικαθίσταται από τη φράση  «τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Πανεπιστήμια –ΤΕΙ)»
·        στο εδάφιο β. της παραγράφου 9 του άρθρου 114   η φράση «τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Ε.Ι.), τα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Τ.Ε.Ι.)» αντικαθίσταται από τη φράση  «τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα( Πανεπιστήμια –ΤΕΙ)»

Και τροποποιείται η ακόλουθη φράση ως εξής « Φορείς επιμόρφωσης ορίζονται τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Ε.Ι. Πανεπιστήμια –ΤΕΙ), τα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Τ.Ε.Ι.) που πληρούν τις προϋποθέσεις της ανωτέρω αναφερόμενης κοινής υπουργικής απόφασης και Εξεταστικός Φορέας ορίζεται ΑΕΙ ( πανεπιστήμιο ή ΤΕΙ) που πληροί τις προϋποθέσεις της ιδίας κοινής απόφασης.


ü      Άρθρο 130 παραγ. 3
Την συγκεκριμένη δραστηριότητα δύναται να την εκτελεί και ο πτυχιούχος μηχανικός των ΤΕΙ .

Επομένως προτείνεται :
Στην παράγραφο 3 του άρθρου 130 μετά το τέλος της φράσης «διπλωματούχος μηχανικός» προστίθεται η φράση « ή πτυχιούχος μηχανικός».


ü      Άρθρο 133 παραγ. 2

Δεδομένου ότι :
·        η Επιτροπή ΜΕΕΠ δεν εξετάζει  τα ακαδημαϊκά προσόντα των πτυχιούχων καθώς  αυτή η διαδικασία  αφορά την Επιτροπή του ΜΕΚ
·        η σύγκληση και των δυο Επιτροπών θα καταστήσει πιο δύσκολη την λήψη απόφασης
Θα μπορούσε η Επιτροπή του ΜΕΚ μέσω των εκπρόσωπων των Φορέων που συμμετέχουν και στο ΜΕΕΠ να καταθέσει σχετικές τεκμηριωμένες προτάσεις  προς τον Υπουργό έτσι ώστε να μην δημιουργηθούν καθυστερήσεις και  παραπομπή  στις καλένδες του πολύ σοβαρού  προβλήματος της μη προσαρμογής της κείμενης νομοθεσίας για την εγγραφή στο ΜΕΚ στις νέες ειδικότητες των Πανεπιστημίων και  ΤΕΙ.
Επιπλέον η σύνταξη της σχετικής διάταξης θα πρέπει να προσαρμοσθεί με την ορολογία η οποία αναφέρεται στο άρθρο 39 του ν.3316/2005 σε πτυχιούχους  τεχνολογικού και πανεπιστημιακού τομέα ανώτατης εκπαίδευσης .

Προτείνεται η απόσυρση της συγκεκριμένης τροπολογίας

ü      Άρθρο 138 - Ρυθμίσεις για εποπτευόμενα νομικά πρόσωπα

Άρθρο 138 παρ.2
Προτεινόμενη Τροποποίηση :
Η παραγ. 2 του άρθρου 138 ,Διαγράφεται

ü      Άρθρο 142  παραγ. 2

Η δημιουργία του Μητρώου Κατασκευαστών Ιδιωτικών Έργων  συζητείται τα τελευταία 20 χρόνια χωρίς η Πολιτεία να έχει καταλήξει σε κάποιο τελικό σχέδιο .

Προτεινόμενη Τροποποίηση :

Στην παράγραφο 2 του άρθρου 142, οι φράσεις :
«…ή άλλο νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου που μπορεί να καθορίζεται με το π.δ. του επόμενου εδαφίου..» και

« ή άλλο νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου που τηρεί το Μητρώο», Διαγράφονται


ü      Άρθρο 149 παραγ.1  Ειδική Υπηρεσία Προώθησης και Αδειοδότησης Τουριστικών Επενδύσεων στον ΕΟΤ

Προτεινόμενη Τροποποίηση :

Στην παράγραφο 1 του Άρθρου 149 στο τέλος της φράσης «Της υπηρεσίας προΐσταται υπάλληλος του κλάδου ΠΕ Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ή ΠΕ Πολιτικών Μηχανικών.» προστίθεται η φράση «ή ΤΕ Μηχανικών συναφούς ειδικότητας»
Στην παράγραφο 2  του Άρθρου 149 στο τέλος της φράσης «Του Πολεοδομικού Γραφείου προΐσταται υπάλληλος του κλάδου ΠΕ Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ή ΠΕ Πολιτικών Μηχανικών.»
προστίθεται η φράση «ή ΤΕ Μηχανικών συναφούς ειδικότητας»

ü      Άρθρο 151 - Δικαιολογητικά αδειοδότησης

Άρθρο 151 παραγ. 1 εδαφ. ε)

Προτεινόμενη Τροποποίηση :

Το εδάφιο ε) της παραγ. 1 του Άρθρου 151  τροποποιείται ως εξής:
«Η βεβαίωση καλής λειτουργίας του αποχετευτικού συστήματος μπορεί να αντικαθίσταται με βεβαίωση διπλωματούχου ή  πτυχιούχου  μηχανολόγου μηχανικού ή ηλεκτρολόγου μηχανικού ή μηχανικού Ενεργειακής Τεχνολογίας  ή χημικού μηχανικού ή μηχανικού αντίστοιχης ειδικότητας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (Τ.Ε.Ε.)   πτυχιούχου ή διπλωματούχου……»

ü      Άρθρο 154 παραγ. 7  - Έλεγχοι-Ανάκληση- Κυρώσεις

Προτεινόμενη Τροποποίηση :

Στο άρθρο 154 στην  παραγ. 7 μετά την φράση  «..υπεύθυνες δηλώσεις διπλωματούχων μηχανικών του Τ.Ε.Ε.,»  προστίθεται η φράση  « … ή  πτυχιούχων  Μηχανικών της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ.…»

ü      Άρθρο 155-  Κολυμβητικές δεξαμενές

Άρθρο 155  παραγ. 2 β και 2γ

Προτεινόμενη Τροποποίηση :

Τα εδάφια β και γ της παραγράφου 2 του Άρθρου 155 τροποποιούνται ως εξής:

«β. Βεβαίωση αρμόδιου διπλωματούχου μηχανικού μέλους του ΤΕΕ ή πτυχιούχου μηχανικού μέλους της ΕΕΤΕΜ σύμφωνα με τα επαγγελματικά του δικαιώματα ότι η κολυμβητική δεξαμενή είναι κατασκευασμένη κατά τρόπο άρτιο και σύμφωνα με τις ισχύουσες προδιαγραφές ηλεκτρομηχανολογικής επάρκειας.
γ. Υπεύθυνη δήλωση αρμόδιου διπλωματούχου μηχανικού μέλους του ΤΕΕ ή πτυχιούχου μηχανικού μέλους της ΕΕΤΕΜ και του ιδιοκτήτη ή του νομίμου εκπροσώπου της επιχείρησης του τουριστικού καταλύματος ότι η κολυμβητική δεξαμενή πληροί τις προδιαγραφές της παραγράφου 1 του άρθρου 2 του ν. 3766/2009.»

ü                  Άρθρο 156 -Διευθυντές τουριστικών καταλυμάτων

Δεδομένου ότι με βάση την κείμενη νομοθεσία περί ανώτατης εκπαίδευσης  : ν.2916/2001, ν.3549/2007 και ν.4009/2011 ως ΑΕΙ νοούνται τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ προτείνονται οι κάτωθι τροποποιήσεις:
Προτεινόμενη Τροποποίηση :

Στο Άρθρο 156 στην πρώτη παραγ. στο εδάφιο αα. Μετά το τέλος της φράσης  «Για ξενοδοχεία 4 αστέρων και 5 αστέρων πτυχίο ή δίπλωμα ΑΕΙ» προστίθεται η φράση «                   ( Πανεπιστημίου –ΤΕΙ) 
Οι φράσεις «ΑΤΕΙ, ΤΕΙ, Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ) ή Προγραμμάτων Σπουδών Επιλογής (ΠΣΕ) ΑΕΙ», Διαγράφονται.



Μιχάλης Παπαδόπουλος
Βουλευτής Ν.Δ. Κοζάνης,
Εισηγητής στο σχέδιο νόμου:
"Ρυθμίσεις Ηλεκτρονικών επικοινωνιών, Μεταφορών, Δημόσιων Έργων και άλλες διατάξεις"
..»

Σημειώνουμε ότι η συζήτηση στη Βουλή συνεχίζεται.

Σας ενημερώνουμε επίσης ότι τη Δευτέρα 19 Μαρτίου κατατέθηκε στη Βουλή από τον κο Ρέππα Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης σχέδιο νόμου για την Αναδιοργάνωση Υπουργείων και Ν.Π.Δ.Δ.
Με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο επιχειρείται η αναδιοργάνωση σε 11 από τα 15 Υπουργεία, σε Γενικές Γραμματείες αλλά και σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου.
Aπό την πρώτη κιόλας ανάγνωση του πολυσέλιδου (συνολικά 982 σελίδες) κειμένου γίνεται προφανές ότι μέσω του νομοσχεδίου, με πρόσχημα την κατάργηση εκατοντάδων οργανικών μονάδων, επιχειρείται ο αποκλεισμός των Πτυχιούχων Τ.Ε.Ι (όλων των Σχολών) από θέσεις ευθύνης στη Δημόσια Διοίκηση, κατά παράβαση της ισχύουσας νομοθεσίας.
Επισημαίνουμε ότι σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία οι Πτυχιούχοι των Τ.Ε.Ι έχουν το δικαίωμα να εξελιχθούν στη Δημόσια Διοίκηση μέχρι τη θέση του Προϊσταμένου Διεύθυνσης, ενδεικτικά αναφέρουμε ότι:
1. στο άρθρο 5 παρ. 2 του Ν.3212/2003 (Φ.Ε.Κ Α΄308) προβλέπεται ότι οι υπάλληλοι που αποσπώνται στο Σώμα Επιθεωρητών – Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (Σ.Ε.Ε.Δ.Δ) «πρέπει να είναι Π.Ε ή Τ.Ε Μηχανικών»,
2. στο Άρθρο πρώτο του Ν.3839/2010 (Φ.Ε.Κ Α’ 51) προβλέπεται ότι «Ως προϊστάμενοι Διεύθυνσης ή αντίστοιχου ή ενδιάμεσου (μεταξύ Διευθύνσεως και Τμήματος) επιπέδου οργανικών μονάδων επιλέγονται υπάλληλοι κατηγορίας Π.Ε ή T.E με βαθμό Α.»,
3. στο Άρθρο 10 του Ν.4024/2011 (Φ.Ε.Κ Α’ 226) προβλέπεται ότι οι υπάλληλοι που μπορούν να προΐστανται σε Οργανικές Μονάδες επιπέδου Διεύθυνσης ή Τμήματος πρέπει να «ανήκουν στις κατηγορίες προσωπικού Π.Ε ή Τ.Ε».
Επιγραμματικά επισημαίνουμε ότι με βάση το νομοσχέδιο:
1. σε τρία Άρθρα (125,126 και 127) γίνεται αναφορά σε υπαλλήλους του Κλάδου «Τεχνολογικών Εφαρμογών», τη στιγμή που από το 2003 (Ν.3174/2003, αρθ. 9 παρ 6) ο συγκεκριμένος Κλάδος έχει μετονομασθεί σε «Τ.Ε. Μηχανικών»,
2. στο Υπουργείο Εσωτερικών Προϊστάμενοι Δ/νσεων είναι υπάλληλοι του Κλάδου Π.Ε, ενώ Προϊστάμενοι Τμημάτων είναι υπάλληλοι του Κλάδου Π.Ε και σε δυο μόνο περιπτώσεις «ελλείψει» αυτών υπάλληλοι του Κλάδου Τ.Ε,
3. στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής οι Προϊστάμενοι στις Δ/νσεις αλλά και στα Τμήματα είναι μόνο υπάλληλοι του Κλάδου Π.Ε,
4. στο Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων οι Προϊστάμενοι στις Δ/νσεις αλλά και στα Τμήματα είναι μόνο υπάλληλοι του Κλάδου Π.Ε.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι ενώ στα περισσότερα Υπουργεία δεν εφαρμόζεται η κείμενη νομοθεσία, στο Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων προβλέπεται ότι στις θέσεις Προϊσταμένων Τμημάτων αλλά και Δ/νσεων προΐστανται υπάλληλοι του Κλάδου Π.Ε ή Τ.Ε.
Το γεγονός αυτό αποδεικνύει, για ακόμη μια φορά, ότι δεν υπάρχει ενιαία αντιμετώπιση του θέματος από την πλευρά της πολιτείας, αλλά και ότι οι εμπνευστές της διαρθρωτικής δομής του κάθε Υπουργείου κινήθηκαν με καθαρά συντεχνιακά συμφέροντα, αγνοώντας τους νόμους του κράτους.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Είναι προφανές ότι …η κατάσταση δεν πάει άλλο!!!!
Δεν είναι δυνατόν να είμαστε συνέχεια στην προσπάθεια να πείσουμε τους πάντες ότι δεν είμαστε Ελέφαντες!!!

Η Πολιτεία πρέπει να βάλει ένα τέλος!
Η χρόνια διαμάχη και ο ρατσιστικός διαχωρισμός σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ (ή ΑΕΙ και ΤΕΙ παλαιότερα) πρέπει να τελειώσει.
Ο μόνος δρόμος είναι ο γενναίος επανασχεδιασμός της Ανώτατης Εκπαίδευσης στη βάση χωροταξικών και επιστημονικών κριτηρίων με στόχο το Ένα Ενιαίο Θεσμικό Πλαίσιο με κατάργηση της διαφοροποίησης σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ αλλά και την κατάργηση της διαφοροποίησης των Κλάδων ΠΕ και ΤΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου