Σάββατο 31 Μαρτίου 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ




 
                                                                     ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ 
ΔΑΚΕ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Τ.Ε.    www.dake-eetem.gr
                                                                                              
 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
30 Μαρτίου 2012

Το τελευταίο διάστημα πραγματοποιείται ορυμαγδός επιθέσεων κατά του Κλάδου των Μηχανικών Τ.Ε. καταδεικνύοντας δυστυχώς όχι μόνο ότι μέσα στα γρανάζια της γραφειοκρατίας εξακολουθούν να λειτουργούν «θύλακες» οπισθοδρόμησης και εξυπηρέτησης συντεχνιακών συμφερόντων, αλλά και το ότι η Ελληνική Πολιτεία αδυνατεί να λειτουργήσει με συνέχεια εφαρμόζοντας τους ψηφισμένους από αυτή Νόμους. Τους τελευταίους έξι μήνες σειρά υπουργών επιχείρησαν την ακύρωση των νόμων 2916/2001, 3549/2009 με τους οποίους η Ελληνική Πολιτεία ξεκαθάρισε ρητά ότι τα ΤΕΙ ανήκουν μαζί με τα Πανεπιστήμια στην Ανώτατη Εκπαίδευση ως ισότιμα Ιδρύματα. Την αρχή έκανε η πρώην Υπουργός Παιδείας κα Διαμαντοπούλου η οποία επέμενε να αντιμετωπίζει τα ΤΕΙ ως «Σχολές Εργοδηγών», στη συνέχεια ο αν. Υπουργός ΠΕΚΑ κος Σηφουνάκης επιχείρησε «νύχτα», παρακάμπτοντας κάθε έννοια δεοντολογίας να περάσει τροπολογίες γραμμένες από το ΤΕΕ εξαιρώντας τους Μηχανικούς Τ.Ε. από μία μεγάλη σειρά επαγγελματικών δραστηριοτήτων τους. Τη χαριστική βολή έρχεται τώρα να δώσει ο Υφυπουργος ΠΟΜΕΔΙ κος Μαγκριώτης καθώς στο πολυνομοσχέδιο "ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ, ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ που περνά αυτές τις μέρες βεβιασμένα –πριν προλάβει να κλείσει η Βουλή-, ενσωματώνονται Τροπολογίες (σε πολλές περιπτώσεις πολυσέλιδες) οι οποίες είναι αφενός άσχετες με το θέμα του Νομοσχεδίου και αφετέρου κανείς δεν προλαβαίνει να τις δει… συμπεριλαμβάνονται σειρά διατάξεων με τις οποίες οι Μηχανικοί Τ.Ε. εξαιρούνται από μεγάλο μέρος των επαγγελματικών δραστηριοτήτων που είχαν έως σήμερα.. Επίσης προχωρά η σύσταση του ΜΗΚΙΕ (Μητρώο Κατασκευαστών Ιδιωτικών Έργων), όπου δίνονται καθολικές αρμοδιότητες στο ΤΕΕ, (θυμίζουμε ότι η συζήτηση για το ΜΗΚΙΕ κρατά 20 χρόνια χωρίς να έχει καταλήξει πουθενά κατά συνέπεια είναι αδιανόητο να ψηφιστεί η ίδρυσή του χωρίς καν συζήτηση μέσα σε ένα άσχετο νομοσχέδιο).
Κανείς από τους Βουλευτές δεν είχε ενημερωθεί για τις διατάξεις και τις τροπολογίες που συμπεριλάμβανε το Νομοσχέδιο.
Άμεση ήταν η αντίδραση του συναδέλφου Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, κου Μιχάλη Παπαδόπουλου, ο οποίος ζήτησε διακοπή της συνεδρίασης ώστε να υπάρξει ενημέρωση και κατέθεσε σειρά τροπολογιών –βασισμένες στη νομική επεξεργασία της ΕΕΤΕΜ-, παίρνοντας τις υπογραφές και άλλων Βουλευτών και ενημερώνοντας και τα υπόλοιπα μέλη της επιτροπής. Ζήτησε την αποκατάσταση της τάξης με την ενιαία αντιμετώπιση πτυχιούχων Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, ενώ ταυτόχρονα ζήτησε την απόσυρση των διατάξεων που αφορούν στα θέματα που απαιτούν χρόνο για συζήτηση και που θα πρέπει να κληθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς να καταθέσουν απόψεις.
Η συζήτηση του Νομοσχεδίου είναι σε εξέλιξη και δεν ξέρουμε αν θα καταφέρουν πάλι να υπερασπιστούν τα ΤΕΙ και τους πτυχιούχους τους ο Μιχάλης Παπαδόπουλος, ο Απόστολος Κακλαμάνης, ο Λευτέρης Αυγενάκης, ο Σπύρος Ταλιαδούρος, ο Χρήστος Πρωτόπαπας, ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο Κώστης Μουσουρούλης (ίσως αδικούμε κάποιον ξεχνώντας τον –όμως οι πιο πάνω ήταν αυτοί που έδωσαν κυρώς τη μάχη, την τελευταία φορά απαντώντας στις μεθοδεύσεις του Σηφουνάκη).
Σημειώνουμε ότι και ο κος Ρέππας ως Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης έφερε πριν λίγες ημέρες στη Βουλή σχέδιο νόμου για την Αναδιοργάνωση Υπουργείων και Ν.Π.Δ.Δ. Με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο επιχειρείται η αναδιοργάνωση σε 11 από τα 15 Υπουργεία, σε Γενικές Γραμματείες αλλά και σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου. Aπό την πρώτη κιόλας ανάγνωση του πολυσέλιδου (συνολικά 982 σελίδες) κειμένου γίνεται προφανές ότι μέσω του νομοσχεδίου, με πρόσχημα την κατάργηση εκατοντάδων οργανικών μονάδων, επιχειρείται ο αποκλεισμός των Πτυχιούχων Τ.Ε.Ι (όλων των Σχολών) από θέσεις ευθύνης στη Δημόσια Διοίκηση, κατά παράβαση της ισχύουσας νομοθεσίας.

….Είναι προφανές ότι …η κατάσταση δεν πάει άλλο!!!!
Δεν είναι δυνατόν να συνεχίσουμε να κυνηγάμε μονίμως τα αυτονόητα!!!
Η Πολιτεία πρέπει να βάλει ένα τέλος!
Η χρόνια διαμάχη και ο ρατσιστικός διαχωρισμός σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ (ή ΑΕΙ και ΤΕΙ παλαιότερα) πρέπει να τελειώσει.
Ο μόνος δρόμος είναι ο γενναίος επανασχεδιασμός της Ανώτατης Εκπαίδευσης στη βάση χωροταξικών και επιστημονικών κριτηρίων με στόχο το Ένα Ενιαίο Θεσμικό Πλαίσιο με κατάργηση της διαφοροποίησης σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ αλλά και την κατάργηση της διαφοροποίησης των Κλάδων ΠΕ και ΤΕ.

Σε κάθε περίπτωση αυτή η Κυβέρνηση πρέπει να πάψει ΤΩΡΑ να νομοθετεί. Προειδοποιούμε ότι η Κυβέρνηση Παπαδήμου από Κυβέρνηση «ειδικού σκοπού» που ήταν ο προορισμός της μεταλλάσσεται σε ένα «χωνευτήρι τροπολογιών» δίχως αρχή, μέση και τέλος πλήττοντας ακόμα περισσότερο το ήδη καταβαραθρωμένη εικόνα του πολιτικού μας συστήματος.
Αυτή η Βουλή πρέπει να διαλυθεί και να πάμε άμεσα σε εκλογές.

Γραφείο Τύπου Πανελλήνιας ΔΑΚΕ Μηχανικών Τ.Ε.


Επικοινωνία με την Πανελλήνια ΔΑΚΕ Μηχανικών Τ.Ε.:
Σιάχος Δημήτρης 6936928916, Αίσωπος Γιάννης 6944479903, Ντάκος Χρήστος 6976857229, Ευθυμιάδης Κων/νος 6942682999, Χριστόπουλος Βασίλης 6972082906, Βαρταλάς Γιώργος 6932446883, Λαθουράς Aλκης 6972777729, Μητσιόπουλος Αποστόλης 6973668355, Οικονόμου Βασίλης 6948183640, Μητρόπουλος Γιάννης 6944387210, Μιχαλολιάκος Γιώργος 6944269796, Γιαννόπουλος Δημήτρης 6932581779, Τσιρογιάννης Παναγιώτης 6937199547, Ανδριανάκος Αποστόλης 6977906721, Κοίλιαρης Κων/νος 6944337117, Νταλταγιάννης Δημήτρης 6945770440, Παπαβασιλείου Aγγελος 6944424546

Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012

ΟΡΥΜΑΓΔΟΣ ΕΠΙΘΕΣΕΩΝ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ & ΑΜΕΣΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΜΙΧΑΛΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Νέος ορυμαγδός επιθέσεων κατά του Κλάδου μας εξελίσσεται τις τελευταίες ημέρες καθώς σε σειρά από Νομοσχέδια που περνούν βεβιασμένα πριν κλείσει η Βουλή, ενσωματώνονται Τροπολογίες (σε πολλές περιπτώσεις πολυσέλιδες) οι οποίες είναι αφενός άσχετες με το θέμα του Νομοσχεδίου και αφετέρου κανείς δεν προλαβαίνει να τις δει…
Στο Νομοσχέδιο του ΥΠΟΜΕΔΙ "ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ, ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ", που ξεκίνησε να συζητείται εχθές στη Βουλή ο Υφυπουργός κος Μαγκριώτης συμπεριέλαβε σειρά διατάξεων με τις οποίες οι Μηχανικοί Τ.Ε. εξαιρούνται από μεγάλο μέρος των επαγγελματικών δραστηριοτήτων που είχαν έως σήμερα.. Επίσης προχωρά η σύσταση του ΜΗΚΙΕ (Μητρώο Κατασκευαστών Ιδιωτικών Έργων), όπου δίνονται καθολικές αρμοδιότητες στο ΤΕΕ, (θυμίζουμε ότι η συζήτηση για το ΜΗΚΙΕ κρατά 20 χρόνια χωρίς να έχει καταλήξει πουθενά κατά συνέπεια είναι αδιανόητο να ψηφιστεί η ίδρυσή του χωρίς καν συζήτηση μέσα σε ένα άσχετο νομοσχέδιο). Εισάγονται επίσης τροποποιήσεις στη νομοθεσία που αφορά τα ΜΕΚ και τα ΜΕΕΠ.
Κανείς από τους Βουλευτές δεν είχε ενημερωθεί για τις διατάξεις και τις τροπολογίες που συμπεριλάμβανε το Νομοσχέδιο.
Άμεση ήταν η αντίδραση του συναδέλφου Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, κου Μιχάλη Παπαδόπουλου, ο οποίος ζήτησε διακοπή της συνεδρίασης ώστε να υπάρξει ενημέρωση και κατέθεσε σειρά τροπολογιών –βασισμένες στη νομική επεξεργασία της ΕΕΤΕΜ-, παίρνοντας τις υπογραφές και άλλων Βουλευτών και ενημερώνοντας και τα υπόλοιπα μέλη της επιτροπής. Ζήτησε την αποκατάσταση της τάξης με την ενιαία αντιμετώπιση πτυχιούχων Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, ενώ ταυτόχρονα ζήτησε την απόσυρση των διατάξεων που αφορούν στα θέματα που απαιτούν χρόνο για συζήτηση και που θα πρέπει να κληθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς να καταθέσουν απόψεις.
Το πλήρες κείμενο των παρατηρήσεων –τροποποιήσεων που κατέθεσε ο κος Παπαδόπουλος έχει ως εξής:

Κυριακή 4 Μαρτίου 2012

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: "To δηµοσιονοµικό πρόβληµα της Ελλάδας. Φύση, αίτια, διαστάσεις, ευθύνες, επιπτώ- σεις. Προοπτικές εξόδου"

Δημοσιεύθηκε -με αρκετή καθυστέρηση- η Επιστημονική Επετηρήδα του ΤΕΙ Πειραιά.
Σε αυτή συμπεριλαμβάνεται άρθρο μου με τίτλο "To δηµοσιονοµικό πρόβληµα της Ελλάδας.
Φύση, αίτια, διαστάσεις, ευθύνες, επιπτώσεις. Προοπτικές εξόδου"
.
Το άρθρο γράφτηκε την Άνοιξη του 2010, όταν μόλις είχαμε αρχίσει να συνειδητοποιούμε την κρισιμότητα της κατάστασης στη χώρα μας. Είναι σίγουρο ότι δύο χρόνια μετά, αρκετά από τα στοιχεία που παραθέτω χρειάζονται επικαιροποίηση. Επίσης, έχω αναθωρήσει ορισμένες από τις θέσεις μου, όπως για το τι πραγματικά σημαίνει "κοινωνικός ιστός" αλλά κυρίως για το πως θα υπάρξει "ανάπτυξη". Τέλος, παρά το ότι είναι σαφές ότι η κακοδαιμονία της χώρας ξεκινά στις αρχές της δεκαετίας του '80, δεν πρέπει να παραβλέψουμε ότι η επιλογή του "κρατισμού" που μας άφησε να είμαστε η μοναδική "σοβιετικού τύπου" οικονομία στην Δυτική Ευρώπη, ξεκινά πολύ νωρίτερα... ίσως από τη στιγμή της "κρατικοποίησης" των υγειών μας επιχειρήσεων... τις οποίες το Κράτος σήμερα προσπαθεί να "ξεπουλήσει" με 35 χρόνια καθυστέρηση, δίχως κανένα κέρδος και κυρίως με τεράστιο κοινωνικό κόστος...
Siaxos_75-100
Η βοήθειά σας για τη συνέχεια και τον εμπλουτισμό του άρθρου, θα είναι μεγάλη τιμή για εμένα.