Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011

"Θέματα και ερωτήματα που προκύπτουν από την εφαρμογή του νόμου περί αυθαιρέτων"

Παραθέτω αποσπάσματα από τις εισηγήσεις Μηχανικών και Νομικών που πραγματοποιήθηκαν από το ΙΕΚΕΜ ΤΕΕ στις 17 Οκτωβρίου, στα πλαίσια του σεμιναρίου με τίτλο:
"Θέματα και ερωτήματα που προκύπτουν από την εφαρμογή του νόμου περί αυθαιρέτων".
 Μπορείτε να κατεβάσετε τις εισηγήσεις (και βιντεοσκοπημένες) από το:
Απαντήσεις σε βασικά ερωτήματα μπορείτε να βρείτε στην εισήγηση της κας Ελένης Μπούτου -Λεμπέσηapantiseis_se erotimata





Εισήγηση κας Λεμπέση
eisigisi_lempesi
Πρόσθετη εισήγηση κας Λεμπέση
prostheti_eisigisi lempesi

Εισήγηση Μ.Π.Χρονόπουλου
TEE-IEKEM_-_M.P._CHRONOPOULOS (1)
Εισήγηση κου Καρατσώλη, Νομικού Συνεργάτη ΤΕΕ
ΚΑΡΑΤΣΩΛΗΣ Κ ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ ΤΕΕ _ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ_
συγκέντρωση δικαιολογητικών
* Σημειώνω ότι δεν έχει γίνει καμία επεξεργασία στις εισηγήσεις. Τα όσα αναγράφονται σε αυτές προφανώς εκφράζουν μόνο τους εισηγητές τους. Έκρινα σκόπιμη την ανάρτησή τους για να μπορέσουν αρκετοί συνάδελφοι να δώσουν απάντηση σε μια σειρά από ερωτήματα που έχουν για την εφαρμογή του νέου Νόμου περί αυθαιρέτων.
Είναι δυστυχώς για άλλη μια φορά εμφανής η έλλειψη συντονισμένης καθοδήγησης από την ΕΕΤΕΜ, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες που γίνονται από συγκεκριμένα μέλη που διαθέτουν αρκετή εμπειρία στο επάγγελμα. Η υλοποίηση της παλαιότερης πρότασης για σύσταση Ινστιτούτου από την ΕΕΤΕΜ ίσως δώσει λύση στο πρόβλημα του συντονισμού και της επιστημονικής υποστήριξης των μελών μας.

**Με την ευκαιρία της συζήτησης για το νόμο περί αυθαιρέτων σημειώνουμε ότι αρκετοί συνάδελφοι συναντούν την άρνηση των Πολεοδομιών να δεχθούν την υπογραφή τους στα Εξαρτημένα Τοπογραφικά. Σημειώνουμε ότι το πρόβλημα ξεκίνησε πριν περίπου επτά μήνες από το Σύλλογο Τοπογράφων Μηχανικών του Πολυτεχνείου οι οποίοι απέσπασαν μία "εισήγηση" από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους. Όμως σε καμία περίπτωση μια "εισήγηση" δεν αποτελεί Νόμο! Η παρεμπόδιση των συναδέλφων Πολιτικών Δομικών από την άσκηση του Επαγγέλματός τους είναι παράνομη καθώς δεν βασίζεται σε κανένα Νόμο, ούτε καν σε υπουργική απόφαση. Παρακαλούμε τους συναδέλφους που συναντούν πρόβλημα να ενημερώνουν άμεσα την ΕΕΤΕΜ (τηλ: 2105227812).
***Τέλος, δεν υπάρχει -μέχρι αυτή τη στιγμή- καμία διευκρίνηση ή περιορισμός για το ποιες ειδικότητες Μηχανικών έχουν την αρμοδιότητα να υπογράφουν τη Βεβαίωση Μηχανικού (Σύμφωνα με την παρ.4 του άρθρου 1 του Ν.4014/2011), κατά συνέπεια οι συμβολαιογράφοι δέχονται υπογραφή Μηχανικού ανεξαρτήτου ειδικότητας. Είμαστε όμως  υποχρεωμένοι να κανουμε αυστηρή σύσταση σε όλους τους συναδέλφους πως ο κάθε ένας που υπογράφει κάτι, πρέπει να γνωρίζει πολύ καλά τι είναι αυτό που βεβαιώνει και να γνωρίζει τις κυρώσεις που μπορεί να έχει η υπογραφή του.
 






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου