Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2011

"σούζα" οι Βουλευτές στη συντεχνία του ΤΕΕ...



Το δυσάρεστο δεν είναι το γεγονός ότι έγινε δεκτό από την πλειοψηφία το ν/σ για τα κλειστά επαγγέλματα. Άλλωστε είναι γνωστό ότι με τον τρόπο που λειτουργεί το "δήθεν δημοκρατικό" κοινοβουλευτικό μας σύστημα γίνονται πάντοτε δεκτές οι εισηγήσεις του εκάστοτε Υπουργού καθώς ο ρόλος των Βουλευτών καταλήγει να είναι αυτός της "διακοσμητικής μαριονέτας".. Το δυσάρεστο είναι ότι -παρά το ότι είχαν ενημερωθεί σχετικά- κανείς δεν τόλμησε να πει ότι το ν/σ είναι "απάτη" -ως προς το άνοιγμα τουλάχιστον του επαγγέλματος του Μηχανικού- και ότι το ΤΕΕ παραμένει "νταβατζής" του επαγγέλματος -πατώντας πάντα στην αναχρονιστική νομοθεσία του 1930-, ενώ οι Μηχανικοί Τ.Ε. αντιμετωπίζονται ως Μηχανικοί 2ης κατηγορίας... Επίσης κανείς δεν τόλμησε να την πει στον Σπίρτζη για την απαράδεκτα προκλητική και προσβλητική συμπεριφορά του, ενώ κανείς δεν πρότεινε την πρόσκληση του εκπροσώπου της ΕΕΤΕΜ για να καταθέσει τη θέση του 50% των μηχανικών της χώρας που παραμένουν στο περιθώριο...

Δεκτό κατά πλειοψηφία το ν/σ για τα κλειστά επαγγέλματα

Απο την Καθημερινή
03/02/2011

Η ΝΔ, επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί στην Ολομέλεια, το ΚΚΕ, ο ΛΑΟΣ και ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωσαν ότι το καταψηφίζουν, ενώ βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ζήτησαν περισσότερες αποσαφηνίσεις και δικαιότερες ρυθμίσεις.

Με τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να το υπερψηφίζουν, αν και ορισμένοι εξ αυτών εξέφρασαν επιφυλάξεις και ενστάσεις σε επιμέρους ρυθμίσεις, και τα κόμματα της αντιπολίτευσης να κατηγορούν την κυβέρνηση ότι οδηγεί σε απορρύθμιση την αγορά, ολοκληρώθηκε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, η επεξεργασία του νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, το οποίο έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία.




Η ΝΔ, επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί στην Ολομέλεια, το ΚΚΕ, ο ΛΑΟΣ και ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωσαν ότι το καταψηφίζουν, ενώ βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ζήτησαν περισσότερες αποσαφηνίσεις και δικαιότερες ρυθμίσεις.

Απαντώντας στις επικρίσεις που ακούστηκαν, ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης έκανε λόγο για δύο απόψεις που εκφράστηκαν: Η μία, όπως είπε, που είναι «η βαθιά συντηρητική και θέλει να μείνουν τα πράγματα ανέπαφα τελείως» και η άλλη που υποστηρίζει ότι «ναι να γίνουν οι αλλαγές μέσα από διάλογο, να μελετηθούν».

«Και οι δύο απόψεις στην ουσία έχουν μια κοινή θέση. Να μετατεθούν στο μέλλον οι οποιεσδήποτε αλλαγές. Να τις παραπέμψουμε στις καλλένδες», σημείωσε ο κ. Σαχινίδης και απευθυνόμενος σε αυτούς που κυρίως, όπως είπε, υποστηρίζουν την δεύτερη άποψη συνέχισε: «Αν ενδιαφέρονται πράγματι, πρέπει να τοποθετηθούν με ειλικρίνεια απέναντι στους Έλληνες και να τους πούνε τι ακριβώς προτείνουν να αλλάξουμε. Για να δούμε αν έχουν συγκεκριμένες προτάσεις και αν πιστεύουν στην αναγκαιότητα των αλλαγών».

«Η Πολιτεία έχει πλήρη γνώση», υπογράμμισε από την πλευρά του ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Μάρκος Μπόλαρης, σχολιάζοντας τις επιφυλάξεις που εκφράστηκαν για αρνητικές επιπτώσεις στην αγορά από το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, και χαρακτήρισε το ν/σ «μια σημαντική και γενναία τομή προς όφελος της οικονομίας και της ανάπτυξης της χώρας». Ταυτόχρονα διαβεβαίωσε ότι «το χρονικό διάστημα των τεσσάρων μηνών για την έκδοση των Προεδρικών Διαταγμάτων είναι αρκετός χρόνος για να αποσαφηνιστούν πλήρως οι περιορισμοί που αίρονται σε κάθε επάγγελμα».

Ο εισηγητής της ΝΔ Μάριος Σαλμάς έκανε λόγο για «επικοινωνιακή προσέγγιση της κυβέρνησης αλά καρτ» και την κατηγόρησε για σκόπιμη ασάφεια διατάξεων του νομοσχεδίου. Από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Χρήστος Σταϊκούρας διευκρίνισε ότι η ΝΔ είναι θετική στην κατάργηση των κλειστών επαγγελμάτων γιατί πιστεύει ότι μπορεί να τονωθεί η ανάπτυξη της χώρας και να ενδυναμωθεί η κοινωνική συνοχή κατηγόρησε ωστόσο την κυβέρνηση ότι ζητά λευκή επιταγή από τα κόμματα. «Η κυβέρνηση προχωρά βεβιασμένα με συνοπτικές διαδικασίες και χωρίς επιστημονική τεκμηρίωση υπό την πίεση του μνημονίου. Το νομοσχέδιο πρέπει να συνοδευτεί με συγκεκριμένες μελέτες για τις επιπτώσεις στους διάφορους κλάδους των επαγγελμάτων», πρόσθεσε.

«Με πλήρη συνείδηση η κυβέρνηση προχωρά στη δήθεν ρύθμιση της αγοράς προκειμένου να βρει διέξοδο, μέσα από όλους αυτούς τους επαγγελματικούς κλάδους, στους επιχειρηματικούς ομίλους να βγάλουν περισσότερα λεφτά», υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ο εισηγητής του ΚΚΕ, Άγγελος Τζέκης.
Έντονα επικριτικός ιδιαίτερα στο γεγονός ότι το σχέδιο νόμου παραπέμπει στην έκδοση προεδρικών διαταγμάτων για αποσαφηνίσεις σε ορισμένα επαγγέλματα, εμφανίστηκε και ο εισηγητής του ΛΑΟΣ Μάκης Βορίδης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «εμείς όχι μόνο δεν επιφυλασσόμαστε αλλά δηλώνουμε ότι καταψηφίζουμε το νομοσχέδιο».

Ο ειδικός αγορητής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, έκανε λόγο για προχειρότητα και αυταρχισμό της κυβέρνησης. «Χρωστάτε να μας φέρετε επιστημονική μελέτη που να τεκμηριώνει τις επιπτώσεις στα επαγγέλματα. Η σιωπή σας δείχνει ότι θέλετε να κρύψετε τους λογαριασμούς σε αυτούς που θα υποστούν τις συνέπειες», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, ο Νάσος Αλευράς ανέφερε ότι «η κυβέρνηση έπρεπε να κάνει το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων με γενναιότερους τρόπους», ενώ ο Κώστας Σπηλιόπουλος υποστήριξε ότι «οι νέοι επαγγελματίες θα πληρώσουν την απελευθέρωση».

«Το άνοιγμα πρέπει να είναι πιο καθαρό και δίκαιο, γιατί η διεθνής εμπειρία μάς λέει ότι αν αφήσουμε τα παράθυρα ανοιχτά θα γυρίσουμε πίσω. Πρέπει να γίνει πιο ευέλικτη η αγορά να μπαίνουν και να βγαίνουν με ευκολία και με πολύ χαμηλό κόστος», υπογράμμισε η Έλενα Παναρίτη.

«Δεν μπορεί κάποιοι με την ψήφο μας να είναι προστατευόμενο είδος με εγγυημένο εισόδημα όταν για άλλους κόβουμε μισθούς και συντάξεις», σημείωσε ο Γιάννης Αμοιρίδης.

«Διατηρούμε προνόμοια σε ορισμένες περιπτώσεις κραυγαλέα όπως στους φαρμακοποιούς και τους δικηγόρους», ανέφερε ο Σπυρόπανος Μαργέλης.

«Χρειάζεται μεγάλη προσοχή για να μην δημιουργηθούν ολιγοπώλια. Αν δεν επιβάλουμε συγκεκριμένους περιορισμούς μπορεί να οδηγηθούμε σε ολιγοπωλιακές καταστάσεις και να απορρυθμιστεί η αγορά», υπογράμμισε ο Κώστας Γείτονας.

Τέλος, ο Μιχάλης Κατρίνης, υποστήριξε ότι «κάποια επαγγέλματα σκανδαλωδώς εξαιρούνται», ενώ δήλωσε ότι επιφυλάσσεται για την ψήφιση του εδαφίου που δίνει την δυνατότητα ίδρυσης Ιατρικών Κέντρων με μετοχική πλειοψηφία η οποία δεν θα ανήκει σε γιατρούς. «Περιμένω σε αυτό ξεκάθαρη θέση της κυβέρνησης, να φέρει Προεδρικό Διάταγμα που θα κρατήσει το αυτονόητο να μην εμπορευματοποιηθεί ο πολύπαθος τομέας της Υγείας. Δεν ξεκαθαρίζεται αυτό και δεν μπορώ να το υποστηρίξω. Δεν καλύπτει το δημόσιο συμφέρον που σκανδαλωδώς κάποιοι εκμεταλλεύτηκαν», τόνισε χαρακτηριστικά.

Κατά του ν/σ oι συνδικαλιστικοί φορείς

Με τις τοποθετήσεις των αρμόδιων φορέων, οι οποίοι, πλην του εκπροσώπου των συμβολαιογράφων, εξέφρασαν την αντίθεση τους στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων ολοκληρώθηκε η συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής του σχετικού νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών

Κοινό αίτημα, πάντως, όλων των συνδικαλιστικών φορέων ήταν η μη κατάργηση της κατώτερης αμοιβής τους.

Ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ) Χρήστος Σπίρτζης ζήτησε την απόσυρση του άρθρου 7 που αφορά τους μηχανικούς, καθώς, όπως είπε, το επάγγελμα αυτό ποτέ δεν ήταν κλειστό. Έκανε λόγο για «στημένο σκηνικό απαξίωσης των μηχανικών και παραπληροφόρηση» σε ό,τι αφορά τις αμοιβές τους, συμπληρώνοντας ότι οι ίδιοι είναι έτοιμοι να τις μειώσουν στα χαμηλότερα επίπεδα, αλλά «δεν θα πρέπει να θεωρηθεί το επιστημονικό τους έργο, εμπόρευμα».

Ακόμα, αναφέρθηκε σε «ανύπαρκτους μηχανισμούς ελέγχου των πολεοδομιών», σημειώνοντας μάλιστα ότι ορισμένοι διευθυντές πολεοδομικών γραφείων, εμφανίζονται και υπογράφουν ως μελετητές, κάτι που μόνο οι μηχανικοί μπορούν να κάνουν.

Κατήγγειλε ότι κυρίως στους Δήμους γίνεται σωρεία παραβάσεων - «όργια», είπε χαρακτηριστικά - σε ό,τι αφορά τις στατιστικές και αντισεισμικές μελέτες, οι οποίες εμφανίζονται με υπογραφές αναρμόδιων και όχι με τη σφραγίδα μηχανικών - τεχνολόγων και κατέθεσε σχετική λίστα με 1515 παραβάσεις.

Οι καταγγελίες αυτές του Χρ. Σπίρτζη προκάλεσαν την αντίδραση του Υπουργού των Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου, ο οποίος αναρωτήθηκε γιατί δεν τις έστειλε στα αρμόδια ελεγκτικά όργανα και χρειάστηκε να έρθει προς συζήτηση στη Βουλή το ν/σ για να τις δημοσιοποιήσει.

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ απάντησε λέγοντας ότι «οι καταγγελίες είναι πρόσφατες, η έρευνα από πλευράς του ΤΕΕ συνεχίζεται, ενώ παράλληλα στάλθηκαν και σχετικές επιστολές προς τις πολεοδομίες ώστε να γίνονται καλύτερα οι έλεγχοι τους».

Ο Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής των Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Κωνσταντίνος Βλαχάκης εμφανίστηκε θετικός έναντι του νομοσχεδίου, ωστόσο εξέφρασε την έντονη διαφωνία του με το άρθρο 4, που δίνει τη δυνατότητα ελεύθερης διαπραγμάτευσης.

Δεν πρέπει να καταργηθεί η διαπραγμάτευση μεταξύ πελάτη και συμβολαιογράφου. Εμείς είμαστε αποφασισμένοι να δεχθούμε ακόμα και σχεδόν μηδενική αμοιβή. Δεν μπορούμε, όμως, να μπούμε στην ζούγκλα της αγοράς, που θα οδηγήσει σε αυξήσεις και των αμοιβών, αλλά και της παραβατικότητας,σημείωσε ο κ. Βλαχάκης.

Ο προεδρεύων του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΟΕΕ) Παναγιώτης Φωτεινόπουλος υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι με δεδομένη την οικονομική κρίση στη χώρα, η θεσμοθέτηση του λογιστή - φοροτεχνικού, με την υποχρέωση σχετικού πιστοποιητικού είναι τομή στο δημόσιο σύστημα.

«Η ρύθμιση αυτή μας ικανοποιεί, γιατί θα συνδράμει στην καταπολέμηση της μάστιγας της φοροδιαφυγής, ενώ κατοχυρώνει το επάγγελμα του λογιστή φοροτεχνικού και διασφαλίζει τη διαφάνεια», συμπλήρωσε.

Ο αντιπρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΕΣΕΒΕΕ) Γιώργος Καββαθάς έκανε λόγο για ν/σ πρόχειρο και με ασάφειες, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση προχωρά όχι στην ρύθμιση, αλλά στην συνολική απορρύθμιση της αγοράς με τραγικές επιπτώσεις και εκτίμησε ότι η απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων θα οδηγήσει σε μονοπωλιακές καταστάσεις.

Jaisopos.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου